Know How: Noodgeval in de bergen

Het kan altijd gebeuren een noodgeval in de bergen, omdat er tijdens dit soort situaties geen tijd is om even te googlen op de juiste behandeling en naar de telefoonnummers van de reddingsdiensten hebben we deze pagina gemaakt.

Het is namelijk van wezenlijk belang dat je de noodnummers kent of bij je hebt. Natuurlijk werkt het Europese alarmnummer overal en praktisch altijd toch kan het geen kwaad om dit artikel even goed door te lezen.

Goede voorbereiding is belangrijk

zonder een goede voorbereiding mag je niet op pad gaan in de bergen, dat klinkt logisch, wat neem je zoal mee tijdens je wandeling of bergtour:

  • Je uitrusting is compleet, genoeg eten en drinken, een eerste hulpset, een reddingsdeken en natuurlijk ben je voorbereid op slecht weer, een regenjas en een trui zijn onderdeel van je basis uitrusting. Het weer in de bergen kan zomaar omslaan met enorme temperatuurverschillen als gevolg.
  • Zoek je route goed uit, informeer bij de VVV of de route begaanbaar is en informeer je over de weerverwachting en de lawine situatie in het gebied.
  • Informeer iemand die “thuis”  blijft,  desnoods de eigenaar van het hotel of appartement waar je verblijft.  Spreek af dat als je je voor een bepaalde tijd niet hebt gemeld hij of zij de hulpdiensten informeert.

Bereikbaarheid

Tegenwoordig gaat bijna niemand zonder mobieltje meer op pad, zorg er voor dat je mobiel dus opgeladen is, en dat je eventueel een nood accu bij je hebt. Verwacht hoog in de bergen geen internet of 4G bereik maar bellen moet in de meeste gevallen wel lukken. Mocht de nood aan de man zijn en je hebt geen bereik? Zoek dan een hoger gelegen punt op.

Heb je geen bereik? Zet je telefoon eens aan en uit, en zoek naar een ander netwerk, ondanks dat je daar geen abonnement hebt is het noodnummer ten aller tijden gratis en uit ieder netwerk bereikbaar.  Je wordt direct doorverbonden met de een meldkamer van de politie, zorg dat je weet waar je bent, wat het letsel is en met hoeveel personen je bent. De meldkamer schakelt je telefoontje dan direct door naar de belangrijkste nooddiensten.

Belangrijke noodnummers

  • algemeen alarmnummer: 112
  • Alpin- noodnummer: 140

Geen bereik toch een noodsignaal?

Een goede rugzak heeft een fluitje, vaak ingebouwd in één van de gespen van je schouderbanden. In het geval dat je telefoon niet werkt, omdat de accu leeg is, of je hebt geen bereik. Geef je 6 x per minuut een signaal af. vervolgens wacht je één minuut. herhaal dit noodsignaal totdat je een signaal terug krijgt waarbij er 3 x in één minuut wordt gereageerd.

De 6 W’s voor een noodgeval

De reddingsdiensten willen zoveel mogelijk informatie van je hebben, hoe meer details hoe sneller er gered kan worden. Onthoud dan ook de volgende 6 W’s

  • Waar is het ongeval gebeurt – zo duidelijk mogelijk inclusief de weerscondities
  • Wat is er gebeurt – een korte beschrijving van het ongeval
  • Welke verwondingen – kort en krachtig beschrijven wat de verwondingen zijn.
  • Wie zijn er gewond – zijn er meerdere personen gewond en wie is er gewond
  • Wie ben jij – zorg dat je duidelijk uitlegt wie jij bent, en wat jou rol is.
  • Weer – wat is de weer situatie op de plek van het ongeval
terug

KLM vliegt weer op Graz

Tirol 10 dagen op slot

volgende