Overnachten in Oostenrijk kan op vele verschillende manieren, van eenvoudig kamperen bij de boer tot het meest luxueuze 5 sterren hotel in de binnenstad van Wenen. Maar daar tussen zit gelukkig een heleboel andere leuke vormen van overnachten.  De Oostenrijkse gastvrijheid  en Gemutlichkeit kent reeds een lange traditie en niet voor niet zijn de gerenommeerde hotelvakscholen  dan ook in Oostenrijk te vinden.

Urlaub am Bauernhof – Vakantie op de Boerderij

Heel simpel uitgelegd slaapt u gewoon in één van de gastenverblijven van de boerderij; verspreid over heel oostenrijk verhuren diverse boeren nette gastenverblijven. Verwacht geen 5 sterren luxe maar een goed bed, een heerlijke douche en elke ochtend een goed ontbijt behoren tot de basisvoorzieningen. U geniet van de mooiste plekjes, de schoonste lucht (tenzij er net gemest is) en bent de hele dag actief en sportief bezig rondom de boerderij. Natuurlijk geniet u dan van de heerlijke locale producten in de vele restaurants maar ook van de boer zelf.  Voor de kinderen is een Urlaub am Bauernhof helemaal perfect, zij cermaken zich met de dieren en helpen waar mogelijk de boer met zijn werk. (dit is trouwens geen verplichting)  meer informatie over Urlaub am Bauernhof vindt u op de site van de organisatie: Urlaub am Bauernhof

Kamperen in Oostenrijk

Geweldig is dat, ‘s ochtends wakker worden, je rits je tentdeur open, of zwaait de caravandeur naar buiten en je ziet als eerste een prachtige bergtop of dat prachtige maar steenkoude bergmeer voor je uit.  Op de mooiste plekjes in Oostenrijk vind je campings.   De Oostenrijkse campings behoren al jaren tot de beste in Europa, veilig, schoon en de ruime opzet spreken de vele bezoekers aan. Daarnaast bieden de campings vaak extra voorzieningen zoals een zwembad en een restaurant. Maar ook voor luxe genieters in Kamperen in Oostenrijk mogelijk, sommige campings hebben zelfs meer luxe dan thuis, denk dan aan vaatwasmachines wasdrogers, solaria en wellness centra. Echte pure luxe maar dan op de camping.

Kamperen in de winter kan ook, in diverse skigebieden zijn campings te vinden met verwarmd sanitair en genoeg voorzieningen om er voor te zorgen dat het warm blijft in de caravan.

Liever een alternatieve kampeer vakantie? ga dan eens kamperen bij de boer, eenvoudige voorzieningen maar wel de leukste vakanties voor velen. De Boerencampings zijn vaak gelegen in prachtige natuurgebieden en klein van opzet, dus verwacht geen massa’s. En natuurlijk mag er best een handje geholpen worden bij het voeren van de dieren of het binnenhalen van het hooi.

Jeugdherbergen

Gewoon een goed bed, een warme douche. Geen overbodige luxe. Dat is overnachten in een jeugdherberg. Vanuit de hostels kun je alle kanten op. in de meeste grote steden zoals Wenen, Innsbruck en Salzburg zijn diverse hostels te vinden.  Maar ook in de natuurgebieden en skigebieden zijn deze goedkope overnachtingsplaatsen te vinden. Het loont wel de moeite om te reserveren in drukke periodes. Meer informatie over jeugdherbergen op de site van de Oostenrijkse Junge-hotels vereniging.

Pension/Bed & Breakfast

Een heerlijk bed en een goed ontbijt, met de locals aan tafel dat is Oostenrijk leren kennen op de beste manier. Op deze manier krijg je een goed beeld van het Oostenrijkse leven. Natuurlijk is je privacy ten allertijde gewaarborgd.

Privat Zimmer

Oostenrijk kent diverse Privatzimmer vermieters (= kamer verhuurders) geen tientallen hotelkamers, maar slechts een paar kamers onder  het beheer van de eigenaren zelf. Een goede eerlijke service en veel locale kennis voor net die geheimtip die nog mistte tijdens je reis.

Bed & Breakfast

Charmant, kleinschalig en gezellig, Dat zijn de belangrijkste woorden voor de Oostenrijkse Bed & Breakfast aanbieders. de persoonlijke benadering van de gasten wordt door iedereen zeer op prijs gesteld. Een goede manier om eens kennis te maken met het typische Oostenrijkse leven. Voor alle bed & breakfast adressen kun je kijken op de website van Bed & Breakfast Austria

 Appartementen

Vooral in de skigebieden is het huren van een appartement erg in opkomst, het gemak van je eigen voorzieningen zoals een eenvoudige keuken en diverse slaapkamers zodat je je even thuis voelt is vooral bij families razend populair.  De prijzen zijn in vergelijking met een camping of hotel zeer concurrerend.  appartementen worden voornamelijk door particulieren verhuurd. Veelal zijn dit verbouwde kamers in het huis wat eigenlijk te groot is voor de familie.

Hotels

De hotels in Oostenrijk hebben altijd een zeer hoge standaard, niet voor niets kent Oostenrijk dan ook een grote hoteldichtheid en zijn de er diverse zeer beroemde hotels te vinden in Oostenrijk. Zoals Hotel Sacher en het Kempinski hotel in Kitzbuhel.

Designhotels

Designhotels zijn bezig met een stevige opmars in Oostenrijk, vooral in de Steden Wenen, Innsbruck, Salzburg en Graz schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Veelal zijn het verouderde hotels welke gerenoveerd worden.  Chique, speels, brutaal of gewoon leuk, tradities gecombineerd met moderne invloeden en de ideeën van top architecten zorgen voor een unieke verblijfservaring.  Op de site Designhotel.com is een goed overzicht te vinden van designhotels in Oostenrijk.

Thermen hotels

Meer dan 100 kuuroorden kent Oostenrijk. kom heerlijk tot rust zowel lichamelijk als geestelijk. Geniet van heerlijke massages, prachtige sauna’s en afgestemde menu’s. Kuren in Oostenrijk zou iedereen minimaal 1 x per jaar moeten doen.

Bekende kuuroorden in Oostenrijk zijn, Bad Blumau, Bad Waltersdorf, Bad Gastein, en Bad Ischgl. Maar ook Loipersdorf en Koflach mogen niet ontbreken in het lange lijstje. Aangezien het kuren in Oostenrijk onder de oostenrijkers zelf ook een geliefde bezigheid is om eens lekker te bezinnen zijn er diverse leuke aanbiedingen te vinden.

 Bungalowparken

Bungalowparken krijgen in Oostenrijk steeds meer voet aan de grond, Landal is zeer succesvol met vier parken in Oostenrijk, Luxe bungalows of appartementen voorzien van alle gemakken en vlakbij de pistes of kabelbanen. Landal heeft zeven parken in Oostenrijk.

Berghutten

Hou je van wandelen? Dan ben je in Oostenrijk op de goede plek aangekomen maar dat wist je al. Meerdaagse wandelingen door de bergen zijn razend populair. overnachten in een berghut is dan een bijzondere ervaring.  Je slaapt in een slaapzaal (Bettenlager) en geniet van de typische hausmannskost van de huttenwaard. in drukke periodes is reserveren noodzakelijk.