Waarom is een skipas zo duur?

ik hoor het veel als ik praat over wintersport dat het een dure vakantie is. Een groot deel van de kosten van een wintersportvakantie gaat namelijk op aan de skipassen voor het hele gezin. Een weekje skiën in een Oostenrijks skigebied met een zes-daagse skipas kost een familie van 2 volwassenen en 2 kinderen al snel een kleine 1.000 euro. Tel daarbij nog de skilessen op, de lunch op de piste en je accommodatie en je zit al snel aan de 4.000 euro voor een gezin. Waarom een skipas zo duur is heb ik voor je onderzocht en hier lees je waarom.

Waarom is een skipas zo duur?

Waarom is een skipas zo duur

Een skigebied is geen sinecure, jaarlijks vervangen de skigebieden delen van de infrastructuur. Dat kunnen liften zijn (heel duur) sneeuwkanonnen, en materiaal. Het meeste geld gaat op aan personeelskosten. Een skigebied is net een 24-uurs bedrijf. Overdag sta jij op je lange latten of je snowboard en zorgen de lift mannen en vrouwen dat je iedere keer weer boven aan de piste staat. Tijdens de nachtelijke uurtjes zijn de helden van de nacht bezig om de pistes weer in topconditie te brengen en worden eventuele reparaties aan gondels en liften uitgevoerd.

Een skilift gaat mits goed onderhouden zeker wel 30 jaar mee. Maar wil jij in een 30 jaar oude skilift zitten? Deze zijn langzaam, ouderwets en vragen veel meer onderhoud dan een moderne lift. Recentelijk verving het skigebied Skijuwel de Schatzbergbahn. Kosten ruim 18 miljoen euro. Vanwege het landschap is het vervoer van de bouwmaterialen vaak alleen mogelijk met een helikopter. Dat dit geen normale helicopters zijn mag duidelijk zijn want de onderdelen van een skilift zijn loodzwaar.

Sneeuwzekerheid is ook een thema, zonder sneeuw geen wintersport, zonder wintersport geen inkomsten voor het skigebied. Dus is er de laatste jaren enorm veel geïnvesteerd in sneeuwkanonnen. Deze machines zijn niet goedkoop. Bovendien zijn het stroomvreters en heb je voor het maken van kunstsneeuw veel water nodig. Dit water komt uit speciale meren (een speichersee) welke op hoger gelegen punten in het skigebied zijn aangelegd. Zo’n meer wordt in de zomermaanden gevuld met regenwater.

Eten en drinken op de pistes

Een andere kostenpost tijdens je vakantie is het eten en drinken op de pistes. Probeer zoveel mogelijk lokaal te eten en drinken. Dat scheelt in veel skigebieden best wat geld. Deze gerechten zijn makkelijk te maken en de ingredienten zijn voordelig. Vergeet niet dat de porties op die pistes vaak riant zijn. Vleesgerechten zijn vaak duurder. Natuurlijk kun je ook zelf je eten meenemen, veel hotels bieden een lunchpakketje aan wat je in een rugzakje kunt meenemen. De meeste skigebieden hebben wel een ruimte waar je dan je lunch kunt genieten. Of je zoekt een plekje op met een mooi uitzicht.

Accommodaties in de wintersportgebieden

De vakantieperiodes creëren een soort van schaarste, er is te veel vraag voor het aanbod dus worden de prijzen verhoogd. Boek je accommodatie dus ruim van te voren en als je een vaste plek hebt in Oostenrijk waar je graag komt dan kan het soms verstandig zijn om direct met de uitbater een prijs af te spreken. Zoek je een appartement of chalet voor een grote groep vrienden of families dan is het slim om dit al ruim van te voren te boeken. Vooral appartementen voor 10+ gasten zijn snel verhuurd en daar hangt vooral in het hoogseizoen ook het passende prijskaartje aan. Een andere tip is om te zoeken bij een reis aanbieder buiten Nederland. Dankzij de vakantiespreiding is het aanbod in de landen om ons heen vaak een stuk gunstiger in prijs.

terug

Nieuwe skilift voor Skijuwel, 18 miljoen euro.

6 x doen in Graz

volgende