Corona in Oostenrijk

Als Nederlander in Oostenrijk heb ik dagelijks te maken met de strenge corona maatregelen van de Oostenrijkse overheid. De regels zijn vrij duidelijk en er wordt best wel streng op gecontroleerd. Wie zich niet aan de regels wenst te houden kan rekenen op een pittige boete. Waar je in Nederland nog weleens kunt discussiëren over een boete is de Oostenrijkse politie onverbiddelijk.

De informatie op deze pagina werk ik dagelijks bij, de laatste update was op 7 mei 2020. De informatie is zoveel mogelijk gecontroleerd en komt van betrouwbare bronnen. Ondanks dat ik zeer dicht op het vuur zit kan ik niet altijd de juistheid en de actualiteit van de berichten bijhouden.

Mondkapje verplicht

uw redacteur met een monkapjeZodra je buiten de deur een supermarkt, een apotheek of wat dan ook wilt bezoeken dan moet je een mondkapje op. Dat kan een eenvoudig papieren ding zijn welke we in het begin gratis kregen bij de supermarkt. Opvallend is dat men in Oostenrijk eigenlijk gelijk achter de naaimachine is gesprongen en je zeker 60% van de bevolking met een zelfgemaakt mondkapje ziet lopen.

Zelf loop ik bijvoorbeeld met een mondkapje met deze originele Nederlandse print, ik heb er ook nog eentje met een panter, het wapen van het bundesland Steiermark waar ik woon.

Restaurants nog eventjes dicht

Recept Wiener SchnitzelIk woon in een klein dorp (3.500 inwoners en qua oppervlakte vergelijkbaar met Beverwijk) We beschikken over welgeteld 3 restaurants, een pizzeria, een dönerkebab zaak en een ontzettend gezellig typisch gasthaus zoals je ze in ieder dorp in Oostenrijk wel weet te vinden.

Sinds het begin van de Corona op 18 maart zijn deze lokalen allemaal dicht. Ondertussen kun je van de kleine kaart wel afhalen maar het is en blijft beperkt.

Gelukkig openen in Oostenrijk de restaurants weer op 15 mei a.s. onder een aantal voorwaarden:

  • personeel draagt een mondkapje;
  • tafels staan minimaal 1 meter uit elkaar;
  • niet meer dan 4 personen aan een tafel;
  • tafel reserveren is verplicht;
  • restaurants sluiten stip 23.00 uur;
  • geen zitplaatsen of bediening aan de bar.

Hotels en accommodaties openen op 29 mei

Hotels en accommodaties waren in de regel niet gesloten in Oostenrijk behalve in de bundeslanden Salzburg, Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Alleen mochten zij alleen gasten herbergen die zakelijk of met een gegronde aantoonbare reden in het hotel verbleven. Toeristen en vakantiegangers zijn tot 29 mei dus niet welkom in de hotels en andere gastenverblijven.

Na 29 mei mogen alle hotels open ook hier geldt weer, mondmaskers, en genoeg ruimte om te bewegen langs elkaar. Ontbijtvoorzieningen zijn in de hotels beschikbaar met in achtneming van de afstandsregels.

Heb je een vakantie geboekt bij Landal? check dan regelmatig de eigen corona pagina op de website op dit moment zijn alle Landal vakantieparken in Oostenrijk tot 30 mei gesloten.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Schloss Schonbrunn met kinderen

Het kwam echt als een donderslag, van één dag op de andere sloten alle bezienswaardigheden in Wenen en Oostenrijk. Vanaf midden mei openen de meeste musea en bezienswaardigheden weer de deuren. Schloss Schönbrunn opent op 15 mei de deuren. De overige musea Wenen maken deze week een planning bekend wanneer zij de deuren weer openen.

Let op! De bezienswaardigheden zijn alleen toegankelijk mits je een mondkapje draagt. Deze dien je zelf mee te nemen. Verder koop je kaartjes van te voren via internet of betaal je met je pinpas (cashless) bij de kassa. Let verder goed op de hygiëne voorschriften. Desinfectiemiddelen zijn bij een groot aantal bezienswaardigheden aanwezig.

Grenscontroles

Aan alle grenzen met Oostenrijk vinden controles plaats,  goederen en beroepsverkeer mag in de regel doorrijden, personenauto’s of bussen worden aangehouden en verzocht aan te tonen waarom je naar Oostenrijk wilt reizen. De Grenscontroles zijn verlengd tot 31 mei a.s.

Slowakije: Grenscontroles met Oostenrijk verlengd tot 27 mei a.s. Grens alleen open voor beroepsverkeer en personen die binnen 30 kilometer van de grens werken en wonen.

Duitsland: Grenscontroles aan de Oostenrijkse grens voorlopig tot 15 mei met mogelijkheid op verlenging tot 15 juni. goederen- en beroepsverkeer kan vrij reizen.  Zonder dringende reden is het passeren van de Duits/Oostenrijkse grens niet toegestaan.  Ook in de treinen van/naar Oostenrijk vinden controles plaats.

Kan ik al vliegen naar Oostenrijk?

Vliegveld Graz OostenrijkVoordat je nu gelijk een ticket gaat boeken, ja je kunt vliegen, maar of je echt welkom bent als vakantieganger… op dit moment nog niet.

KLM vliegt momenteel 1 x per dag naar Wenen, bij aankomst in Wenen dien je een doktersverklaring te overleggen dat je niet besmet bent met COVID-19. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 5 dagen. Een andere opties is om bij aankomst gelijk 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit wordt officieel vastgelegd en je adres gegevens worden doorgegeven aan de plaatselijk politie. Deze controleert steekproefsgewijs je aanwezigheid. Ben je tijdens een controle niet thuis dan kun je rekenen met een boete of zelfs vervolging.

een goede vriend van ons is na een korte trip naar Hongarije weer teruggekeerd naar Oostenrijk en moest ook in thuisquarantaine. In deze 14 dagen is hij 3 x gecontroleerd op verschillende tijdstippen.

Alle overige luchthavens in Oostenrijk zoals Graz, Innsbruck en Salzburg draaien op een minimaal niveau en er zijn geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederlandse luchthavens.