Corona update Oostenrijk

Corona in Oostenrijk (update 23/10/2020)

Vanaf 16 juni zijn Nederlanders en Belgen in  grote delen van Oostenrijk weer van harte welkom, de grenscontroles worden opgeheven en er is geen goede reden of een negatieve covid-19 test meer nodig om naar Oostenrijk te reizen. Blij met dit fantastische nieuws want dat betekend dat we weer volop kunnen genieten van de Oostenrijkse gastvrijheid. Alleen Wenen en Innsbruck zijn door het Nederlandse ministerie van VWS op de lijst geplaatst met risicogebieden.  Verder daalt de zogenaamde R-waarde in Oostenrijk sinds 2 oktober weer en is deze momenteel onder de 1,0 Daarmee heeft Ooostenrijk beduidend minder besmettingen dan Nederland.

De hoteliers, de herbergiers en de gastronomen in Oostenrijk staan met open armen klaar om u met gepaste afstand te ontvangen. Ondanks dat er veel regels zijn versoepeld in Oostenrijk dient men toch enige regels in acht te nemen.

Ondanks de uitstekende maatregelen in Oostenrijk en de lage besmettingswaardes heeft Nederland besloten om de bundeslanden Tirol, een deel van Vorarberg en de stad wenen een oranje status te geven. Dat betekend dat je er naar toe mag alleen bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine moet.

|

De informatie op deze pagina werk ik dagelijks bij, de laatste update was op 21 juli 2020. De informatie is zoveel mogelijk gecontroleerd en komt van betrouwbare bronnen. Ondanks dat ik zeer dicht op het vuur zit kan ik niet altijd de juistheid en de actualiteit van de berichten bijhouden.

Waar moet ik een mondkapje dragen? (update 20-7-2020)

uw redacteur met een monkapjeVanaf 21 juli is het dragen van een mondkapje in Oostenrijk weer verplicht. Tot deze zeer ingrijpende maatregel zijn de autoriteiten gekomen in verband met een stijgend aantal infecties. 

Vanaf 21 juli moet  een mondkapje gedragen worden in de winkels, supermarkten en in het openbaar vervoer (vanzelfsprekend draag je een mondkapje in het ziekenhuis, bij een arts en in de apotheek.

Vanaf 25 oktober komen bij de bovengenoemde winkels en het openbaar vervoer ook de passages tussen stations en haltes bij en is het dragen van een mondkapje verplicht in een bejaardenhuis.  (voor zover dat al niet vanzelfsprekend was)  Verder is het dragen van een vizier niet meer toegestaan voor personeel in de horeca. De medische wereld twijfelt aan het nut van zo’n glazen plaat voor je gezicht.

De Oostenrijkse overheid heeft een zogenaamd corona stoplicht in het leven geroepen, iedere regio wordt dagelijks gekleurd op de kaart gezet. 

 

 

Restaurants weer open

Recept Wiener SchnitzelIk woon in een klein dorp (3.500 inwoners en qua oppervlakte vergelijkbaar met Beverwijk) We beschikken over welgeteld 3 restaurants, een pizzeria, een döner kebab zaak en een ontzettend gezellig typisch Gasthaus zoals je ze in ieder dorp in Oostenrijk wel weet te vinden.

Sinds het begin van de Corona op 18 maart waren deze lokalen allemaal dicht. In de tussen tijd kon je van de kleine kaart wel afhalen.  De bekende bezorgdiensten zoals Lieferando (= Oostenrijkse variant van Thuisbezorgd) beleefde gouden tijden.

Gelukkig  zijn sinds15 mei de meeste restaurants in Oostenrijk weer geopend. Wel onder een aantal voorwaarden: (voorwaarden versoepeld op 15 juni)

  • Personeel draagt een mondkapje;
  • Tafels staan minimaal 1 meter uit elkaar;
  • Tafel reserveren is niet verplicht wel aan te raden;
  • Restaurants sluiten stip 1.00 uur ‘s nachts; Behalve Tirol en Wenen, daar sluiten de restaurants, bars en cafés stipt om 22.00 uur)
  • Geen zitplaatsen of bediening aan de bar.
  • Vanaf 30 september is het dragen van een mondkapje bij het naar binnengaan en bij verplaatsen zoals een bezoekje aan het toilet in het restaurant verplicht;

(update 23 oktober 2020 – 14:21)

Hotels en accommodaties openen op 29 mei

Hotels en accommodaties waren in de regel niet gesloten in Oostenrijk behalve in de bundeslanden Salzburg, Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Alleen mochten zij alleen gasten herbergen die zakelijk of met een gegronde aantoonbare reden in het hotel verbleven. Toeristen en vakantiegangers zijn tot 29 mei dus niet welkom in de hotels en andere gastenverblijven.

Na 29 mei mogen alle hotels open ook hier geldt weer, mondmaskers, en genoeg ruimte om te bewegen langs elkaar. Ontbijtvoorzieningen zijn in de hotels beschikbaar met in achtneming van de afstandsregels.

Heb je een vakantie geboekt bij Landal? check dan regelmatig de eigen corona pagina op de website op dit moment zijn alle Landal vakantieparken in Oostenrijk weer geopend.

Hotels in de grote steden zoals in Wenen, Salzburg en Graz openen lang niet allemaal, het aantal toeristen en zakelijke gasten is zo beperkt dat het voor sommige hotels niet loont om te openen. Check dus van te voren goed of je hotel in Oostenrijk wel open is.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Schloss Schonbrunn met kinderen

Het kwam echt als een donderslag, van één dag op de andere sloten alle bezienswaardigheden in Wenen en Oostenrijk. Vanaf midden mei openen de meeste musea en bezienswaardigheden weer de deuren. Schloss Schönbrunn is sinds 15 mei weer open. De overige musea Wenen zijn ondertussen weer open, of openen voor 15 juni als de grenzen weer open gaan.

Let op! De bezienswaardigheden zijn alleen toegankelijk mits je een mondkapje draagt. Deze dien je zelf mee te nemen. Verder koop je kaartjes van te voren via internet of betaal je met je pinpas (contactloos) bij de kassa. Let verder goed op de hygiëne voorschriften. Desinfectiemiddelen zijn bij een groot aantal bezienswaardigheden aanwezig.

Mag ik al op vakantie naar Oostenrijk?

De meest gestelde vraag in onze mailbox en op onze social media kanalen, “Wanneer mag ik weer naar Oostenrijk? ” Een antwoord kan ik vanaf nu geven:

Vanaf 16 juni ben je weer van harte welkom in Oostenrijk, mits je de afstandsregel in acht neemt van minimaal een baby-olifant. Zo brengt de overheid de afstandsregeling op de inwoners van Oostenrijk over.  Dus voel je niet beledigd als iemand in eens begint te roepen over een baby-olifant.  Er is nog een mits trouwens, Je bent alleen welkom als je woont in één van de landen van de Europese unie behalve, Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en Portugal.

Ga je naar Oostenrijk dan moet je bij terugkomst in Nederland wel 10 dagen in Quarantaine. De Nederlandse overheid vind de situatie in Oostenrijk namelijk nogal spannend.  De enige regio’s die op dit moment zijn uitgezonderd zijn Karinthië en het Klein Walsertal.

Gebruik je Oostenrijk als doorreisland naar bijvoorbeeld het Gardameer of Kroatië informeer je dan van te voren of je vrij mag reizen. 

 

Kan ik al vliegen naar Oostenrijk?

Vliegveld Graz OostenrijkYes, KLM vliegt momenteel  x per dag naar Wenen.  Een negatieve covid-19 test is alleen nodig als je uit een risicoland komt, Nederland staat niet op de lijst met risicolanden. Vlieg je via de UK of kom je via Amerika (ik acht die kans zeer klein) dan dien je wel een negatieve COVID-19 test die niet ouder is dan 48 uur te overleggen.

KLM vliegt na 16 juni als de grenzen met Oostenrijk weer open gaan nog met een beperkte dienstregeling naar Wenen. Vanaf 3 augustus zijn er volgens de website van KLM weer 4 vluchten per dag naar Wenen. een retour naar Wenen kun je op dit moment al boeken voor rond de 100 a 150 euro.

Alle overige luchthavens in Oostenrijk zoals Graz, Innsbruck en Salzburg draaien op een minimaal niveau en er zijn geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederlandse luchthavens. KLM vliegt vanaf 25 oktober weer van Amsterdam naar Graz. Let op, deze informatie is onder voorbehoud aangezien de vluchten in juni op het laatste moment werden geannuleerd.

Transavia vliegt vanaf 5 juli volgens de website weer 2 x per week naar Innsbruck. Er is zowel op zondag als op woensdag een vlucht naar de hoofdstad van Tirol.

Grenscontroles

Grensovergang OostenrijkAan alle grenzen met Oostenrijk vinden controles plaats,  goederen en beroepsverkeer mag in de regel doorrijden, personenauto’s of bussen worden steekproefsgewijs aangehouden en verzocht aan te tonen waarom je naar Oostenrijk wilt reizen. .

 

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Oostenrijk aanwezig met prachtige vakantieparken.

KRAS vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Oostenrijk. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

TUI vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Oostenrijk? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.