Corona update November 2021

Schreef ik vorige maand nog dat het relatief rustig was met Corona in Oostenrijk dan heb ik mij toch goed vergist. Deze maand weet ik niet waar ik moet beginnen. Niet alleen stegen de corona-infecties in Oostenrijk hard ook voerde Oostenrijk vorige week als één van de eerste landen in Europa een lockdown in voor niet-gevaccineerde personen. Dat kwam hard aan en ook de Nederlandse media dook er bovenop. Diverse kranten namen contact met ons op en ook enkele TV-programma’s wilde meer weten over de situatie in Oostenrijk.

Update 20 november

Gisteren heeft de Oostenrijkse regering bekend gemaakt dat vanaf maandag 22 november de niet-essentiële winkels dicht gaan. Oostenrijk gaat voor de vierde keer in lockdown. De stijgende lijn met besmettingen lijkt niet te stoppen en het niet langer verantwoord om op de huidige voet verder te gaan. De lockdown voor niet gevaccineerden heeft tot op vandaag niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De lockdown werd al aangekondigd voor de bundeslanden Salzburg en Oberoestereich. Nu gaat het hele land in lockdown. restaurants, cafes en winkels zoals bouwmarkten, meubelzaken en kledingwinkels gaan de komende 3 weken dicht. Waar mogelijk wordt in home-office gewerkt en niet noodzakelijke activiteiten stel je uit tot na de lockdown. Je mag alleen op straat komen om naar je werk, de supermarkt, of een arts te gaan. Wandelen in klein gezelschap met je familie is toegestaan net als individuele sporten in de buitenlucht.

Bovendien maakte de Oostenrijkse regering bekent dat er een landelijke vaccinatieplicht komt. Hoe zich dat verder gaat ontwikkelen wordt de komende weken duidelijk. Over de meest gestelde vragen over de vaccinatieplicht in Oostenrijk heb ik een FAQ gemaakt.

De lockdown voor niet-gevaccineerde personen

Begin november werd duidelijk dat het aantal besmettingen snel opliep en dat er steeds meer Ic-bedden vol raakte met corona patiënten. Het stappenplan wat de Oostenrijkse regering al had aangekondigd werd ingevoerd en binnen een week mochten personen zonder een volledige vaccinatie niet meer naar de winkels, de bioscoop en alles wat leuk is om te doen. De 2G regeling was een feit.

corona update oostenrijk november

Zelf merkte ik daar tot vorige week nog weinig van, nog steeds iedere ochtend file en in de stad nog steeds net zo druk als anders. Wel kregen we weer het verzoek om alvast je home-office plekje af te stoffen en je zelf gereed te maken voor het feit dat thuiswerken weer de norm wordt de komende maand. Ondanks dat ik de dubbele dosis Pfizer in mijn rechterarm heb laten spuiten en ondertussen ook al de aankondiging voor een booster hebt ontvangen werd mij toch verzocht om thuis te gaan werken of op kantoor, maar dan wel twee keer per week een PCR test met natuurlijk een negatieve uitslag. Dat ging de eerste keer goed, alleen bij de tweede keer testen was de wachtrij ongeveer 2 uur lang. Dus hop naar huis, en daar de thuiswerkplek aangeslingerd. Daar zit ik ondertussen alweer een week.

De lockdown in Salzburg en omgeving

Op donderdagavond (18-11) maakte de BH (Berzirkhauptmanschaft = burgemeester van een bundesland) bekent dat Salzburg in Lockdown gaat. De zeven-daagse trend waar men vanuit gaat, stijgt buiten alle grenzen en haalt zelfs het niveau van het voorjaar. De Ic-bedden liggen vol en hij heeft het al over triage. Dat brengt je aan het denken, want vorige maand genoten we nog op een vol terras in het zonnetje van een lekker en goed glas Sturm bij een Buschenschank. Twee weken geleden lag ik nog te genieten van het warme water in één van de thermaalbaden in Oostenrijk.

Lockdown voor heel Oostenrijk aanstaande?

Daar begint het wel op te lijken, al zijn de besmettingscijfers in Wenen nog laag (en daar wonen bij elkaar toch bijna 3 miljoen Oostenrijkers (40% van de bevolking van Oostenrijk) De Burgemeester van Wenen gaf tijdens een persmomentje al aan dat hij direct voorstander is. Ondanks dat men in Wenen al is begonnen met vaccineren van kinderen en de booster-prikken ook al zijn gezet bij een grote groep inwoners.

Toch niet dansen met Jansen in Oostenrijk

Ook maakte de Oostenrijkse overheid bekent dat men geen vertrouwen meer heeft in het vaccin van Jansen (In Oostenrijk trouwens gewoon Johnson & Johnson genoemd) iedereen die deze eenmalige vaccinatie heeft gehad wordt verzocht om voor 3 januari een vaccinatie te halen van één van andere gangbare merken. Deze regeling geld ook voor toeristen die naar Oostenrijk komen. Dus kom je in de voorjaarsvakantie naar Oostenrijk zorg er dan voor dat je een ‘upgrade’ hebt gekregen.

Ook deze keer kwam het geruchtencircuit snel op gang, maar nee hoor, gratis vaccins voor toeristen zijn er nog niet, er komt ook geen booster-prik voor toeristen en ook wordt de termijn voorlopig nog niet opgeschoven tot na het wintersportseizoen.

terug

Corona update Oktober 2021

Veelgestelde vragen over de vaccinatieplicht in Oostenrijk

volgende