Corona update Oktober 2021

Het was een tijdje rustig met betrekking tot Corona in Oostenrijk, al is het natuurlijk nog steeds iets wat het dagelijkse nieuws in Oostenrijk beïnvloed. De afgelopen dagen zijn de bestemmingen in Oostenrijk net als in Nederland weer flink aan het oplopen en daarom voert de Oostenrijkse overheid de vaccinatiecampagne op en worden de minder prettige regels weer van stal gehaald. Alles om ervoor te zorgen dat we geen lockdown krijgen en de ziekenhuizen de toeloop van nieuwe patiënten kunnen verwerken.

Mondkapjesplicht komt weer terug

teststraat Oostenrijk

In het openbaar vervoer was een FFP2 mondkapje altijd al verplicht (op een korte periode in de zomervakantie na. Ook in de supermarkt was het mondkapje verplicht en daar komt nu alle handel weer bij en natuurlijk alle openbare gebouwen zoals musea.

Alleen PCR test nog geldig

Wie niet gevaccineerd is en toch naar een restaurant wil moet een geldige PCR test hebben, de zogenaamde sneltests zijn niet meer geldig en mogen alleen nog maar worden afgenomen bij een apotheek of een teststraat. Een PCR test is momenteel 72 uur geldig en op het moment dat ik dit bericht schrijf nog gratis. Deze regeling gaat vanaf volgende week ook in op de werkvloer. Dat brengt natuurlijk veel ergernis met zich mee ondanks dat de meerheid (ruim 70% van de Oostenrijkers ondertussen gevaccineerd is.

2G in plaats van 3G

Oostenrijk was één van de eerste landen die de 3G regel invoerde en is waarschijnlijk ook één van de eerste landen met de 2G regel. Feesten, concerten, voetbalwedstrijden en evenementen waar meer dan 500 mensen bij aanwezig zijn, zijn alleen nog maar toegankelijk voor gevaccineerden en genezen personen. Deze maatregel gaat heel ver en het is nog niet bekend of deze regel ook gaat gelden op de kerstmarkten in Oostenrijk.

Gevolgen voor de wintersport?

De nieuwe regeling heeft slechts beperkt gevolgen voor de komende wintersport, hooguit dat een après-ski lokaal zich moet houden aan de 2G-regeling. Alle skigebieden zijn zich wel aan het voorbereiden op een 3G check bij de aankoop van een liftpas. Zodat controle bij de liften verder niet nodig is.

Over de 3G-regeling op de skipistes en in de wintersportgebieden schreven we eerder al een uitgebreid bericht wat je hier kunt lezen.

terug

Tradities in Oostenrijk: Sturm en Maroni

Corona update November 2021

volgende