Restaurants en Gasthofen weer open in Oostenrijk

De Restaurants en Gasthofen in Oostenrijk mogen weer open

Verlang jij ook naar een super verse lekkere grote schnitzel zoals je die alleen in Oostenrijk kunt krijgen? Ik wel en ik heb er nu bijna 8 weken op gewacht. Het is namelijk  vrijdag bijna 8 weken geleden dat door de uitbraak van het Coronavirus de restaurants, cafés, bars en gasthofen werden gesloten.  Vorige week maakte de (jonge) Kanselier Sebastian Kurz bekend dat de restaurants onder voorwaarden weer open mogen. Vandaag (11 mei 2020) maakte hij ook bekend dat er een noodpakket komt om de horeca financieel te ondersteunen en door deze moeilijke tijden de loodsen.

 

De nieuwe regels

Corona update  - Restaurants en gasthof weer openMet de onderstaande regels wil de regering in Oostenrijk verdere uitbreiding van het virus voorkomen. Het is dus van belang dat de gasten zich dan ook aan deze regels houden.

  • Minimaal één meter afstand tussen de tafels tenzij de tafels worden gescheiden door bijvoorbeeld een glaswand of andere beschermde middelen.
  • Het is niet toegestaan drank en spijs te nuttigen in de nabijheid van de keuken
  • Maximaal 4 gasten aan één tafel of meer indien uit het zelfde huishouden.
  • Peper, zout, olie en azijn mogen niet op tafel staan.
  • Het dragen van een masker door gasten is tijdens het eten niet verplicht bij verplaatsen door het restaurant echter wel.
  • Personeel in de bediening draagt wel een mond/neus masker of een gelaatsmasker
  • Personeel in de keuken is vrijgesteld van het dragen van een masker
  •  Het nuttigen van drank en spijs aan de bar is niet toegestaan
  • Buffet en zelfbedieningsrestaurants blijven nog even dicht.
  • Openingstijden begrenst, etablissementen morgen alleen tussen 6.00 en 23.00 geopend zijn.
  • Geen grootschalige evenementen en live muziek
  • Een reservering is niet verplicht

Veel gemeenten werken ondertussen mee door toestemming te geven voor het vergroten van terrassen en biergartens zodat tussen de tafels genoeg ruimte kan worden gecreëerd.

Regels op 13 mei 19.30 aangepast n.a.v. beschikbaar komen van de wettekst met de regels.

 

 

Ondersteuningsmaatregelen voor de Gastronomie

De restaurants en lokalen in Oostenrijk hebben natuurlijk een gigantisch offer gebracht de laatste 8 weken. Veel restaurants hadden geen inkomsten en de vaste lasten zoals huur en personeel liepen gewoon door. Ondanks dat de herbergiers het personeel kon aanmelden voor arbeidstijdverkorting (Kurzarbeit) vrezen veel ondernemers voor hun bestaan.

Om het leed iets iets te verzachten is er een ingrijpend pakket met hulp maatregelen getroffen om de getroffen ondernemers te helpen:

  • BTW op niet alcoholische drank wordt verlaagd van 20% naar 10%
  • Geen belasting meer op sekt, prosecco, en champagne
  • Lagere inkomstenbelasting voor bedrijven met een regiofunctie
  • Het “Etentje van de zaak” is voor 75% aftrekbaar (was 50%) Waarmee het interessanter kan zijn om buiten de deur te eten

Het is niet de bedoeling dat de prijzen worden verhoogd, het pakket aan hulpmaatregelen wordt in de komende dagen nog verder op detail uitgewerkt.