De Vindobona rijdt weer

De Vindobona rijdt weer van Graz naar Berlijn

Er komt weer een stukje nostalgie terug op het spoor, de Blaue Blitz keert namelijk weer terug. vanaf 16 juni rijdt de ÖBB (de Oostenrijkse spoorwegen) met een moderne Railjet van Graz via Praag en Dresden naar Berlijn.

Dat stukje nostalgie moet je wel even in perspectief zien, de wagons en treinstellen die nu worden gebruikt zijn modern, comfortabel en beschikken over veel voorzieningen zoals wifi, toiletten en een modern boord-restaurant.

Dankzij deze nieuwe verbinding krijgt de stad Graz twee nieuwe internationale bestemmingen er bij met Dresden en Berlijn. De nieuwe verbinding is ook gelijk een extra trein tussen Wenen en Berlijn. Vanuit Graz is Praag in eens een stuk dichterbij.

» Lees meer over Graz
» Lees meer over Wenen

Reis- en vertrektijden Vindobona

Vindobona

De reistijd tussen Graz en Berlijn is net geen 11 uur, de trein vertrekt uit Graz om 10.26 en komt om 21.54 aan op het hauptbahnhof in Berlijn. Andersom vertrekt de trein om 6:17 uit Berlijn en komt rijdt om 17:33 het hauptbahnhof van Graz binnen. De trein zal dadelijks gaan rijden.

De treinen rijden in een samenwerkingsverband tussen České dráhy (Tsjechische spoorwegen) de ÖBB en de Deutsche Bahn.

Wie zijn treinkaartje op tijd boekt kan een zogenaamde Sparschiene kopen, daarmee reis je van Graz naar Berlijn voor net geen € 65,- De verbinding is naar alle waarschijnlijkheid ook te boeken met een interrail kaart.

» Meer over treinen in Oostenrijk

Geschiedenis van de Vindobona

De treinverbinding kent een lange geschiedenis. Tussen 1957 en 2014 was er al een verbinding met deze naam. Vindobona is de Latijnse naam voor Wenen. In 1957 reed deze verbinding al tussen Wenen, Praag, Dresden en Berlijn.

In 2001 kwam daar nog de Duitse havenstad Hamburg bij en in 2009 werd de verbinding verlengd naar Villach. Helaas kwam door gebrek aan interesse en de moeilijke samenwerking tussen de spoorbedrijven in 2014 een einde aan de verbinding.

Bronvermelding foto’s:

De foto van de blauwe trein ©  NÖLB Mh / CC BY-SA