Sölden – in de zomer

Het grootste dorp in het Ötztal is Sölden, omringt Door een paar imposante 3.000 meter hoge bergen is het dorp een populaire vakantieplek tijdens de wintersport maar ook tijdens de zomermaanden laat Sölden zich van haar beste kant zien. Het hele jaar door is wel wel te doen vooral op sportief en avontuurlijk gebied.

Geschiedenis van Sölden

Archeologen hebben in de omgeving van Sölden restanten van boerderijen gevonden die terug gaan tot het steentijdperk. Toen was de omgeving niet meer dan een paar nederzettingen met een paar eenvoudige boerderijen. Wie Sölden nu bezoekt komt in bruisend dorp met tientallen hotels en appartementengebouwen en daarmee is Sölden ook goed voor duizenden overnachtingen per jaar.

Door de jaren heen zijn de faciliteiten in het dorp en de regio uitgebouwd, gemoderniseerd en is men ook actief geworden in de zomermaanden. Alleen van de inkomsten uit de wintersport kan men niet meer leven.

Solden is de plek voor een actieve vakantie

Rondom Sölden liggen diverse gletsjers en deze zijn praktisch allemaal het jaar rond toegankelijk. Wintersporters kunnen dus tot diep in het voorjaar genieten van de wintersport. In de zomermaanden veranderen in het gebied de activiteiten natuurlijk met het seizoen mee. De zomermaanden en een deel van de herfst staan in het teken van wandelen en fietsen.

Wandelen

Er is voor wandelaars meer dan 1.600 kilometer aan wandelroutes uitgezet, van eenvoudige gezinsvriendelijke routes langs watervallen tot meerdaagse huttentochten.
Wie de energie en kracht heeft kan de 400 kilometer lange Ötztal trek lopen. In 22 etappes loop je de trek en overbrug je meer dan 30.000 hoogtemeters. Je kunt de trek ook opdelen in zes kortere deelroutes. Deze bestaan uit 3 tot 5 etappes . De routes zijn stuk voor stuk schitterend maar vragen wel om wat ervaring met het wandelen in de bergen. Overnachten tijdens de Ötztal trek doe je in de berghutten.

Fietsen

Wie liever op de fiets de omgeving verkend is van harte welkom. Voor mountainbikers zijn ruim 900 kilometer aan fietsroutes uitgezet. In Sölden zelf is recent een bikepark gebouwd. In het Bikerepublic Sölden zijn twee zogenaamde pump tracks aangelegd. Waar mountainbikers zich naar hartelust kunnen uitleven op de trails en de tracks. Ter plekke kun je een moderne mountainbike huren met vanzelfsprekend de juiste beschermde middelen.

Fietsen in Sölden
© Ötztal Tourismus – fotograaf: Martin Erd

Sölden ontwikkeld zich steeds meer als fiets bestemming daardoor zijn er voor fietsers ook uitstekende voorzieningen zoals speciale wasplekken voor je mountainbike, Er zijn een paar fietsenwinkels met natuurlijk de mogelijkheid om een fiets te huren en steeds meer hotels richten zich op de fanatieke fietsers. Deze hotels onderscheiden zich door het aanbieden van een afsluitbare fietsenstalling, reparatie- en was mogelijkheden voor je fiets en een wasservice voor je bezwete en vieze fietskleding.

Wielrenners kunnen in Sölden echt genieten. Vanuit het dorp kun je instappen op diverse mooie fietsroutes over uitdagende passen zoals de Timmelsjoch en de Haimingerberg Loop. Deze staan vooral goed in je overzicht op Strava. Of je een zogenaamd “KOM-metje” kunt halen hangt van je uithoudingsvermogen af. Eerlijk gezegd acht ik die kans zeer klein want de Oostenrijkse cols zijn erg populair bij de amateurs maar ook diverse profs trainen maar al te graag in de omgeving.

Een echte uitdaging voor de fanatieke wielrenners is de Rettenbachferner op 2.830 meter hoogte.. Het is het hoogste punt van Oostenrijk toegangelijk via een geasfalteerde weg. De route is bijna 30 kilometer lang en het gemiddelde stijgingspercentage is 10,5%

007 Elements

Stap in de voetsporen van James Bond, op 3.040 meter hoogte verscholen in de bergen van het Ötztal ligt de 077 elements tentoonstelling. In het ruim 1.30 meter grote gebouw is een permanente tentoonstelling over s’werelds beroemdste geheim-agent gebouwd. Het gebouw speelde een belangrijke rol in de James Bond film Spectre. Daniel Craig ontdekte in de grote glazen kubus op de Gailashkogl de snode plannen van Ernst Blofeld. Een rol die op fantastische wijze werd gespeeld door de Oostenrijker Christoph Waltz.

James Bond heeft natuurlijk een zeer intensieve band met de Alpen, dat komt allemaal terug in deze permanente tentoonstelling.

Wie een skipas of een Ötztal Premium card heeft betaald geen toegang voor de Gaislachkoglbahn Maar wel een redelijk pittige entree prijs voor de 007 elements tentoonstelling.

Neem in de zomer voor de zekerheid een warme trui of een jas mee. Het kan bovenop de berg erg fris zijn. Het gebouw beschikt verder niet over een verwarming.

Overnachten in Sölden

Met 15.000 (hotel)bedden is Sölden is het met recht een toeristen trekpleister. Helaas is door de massale bouw van hotels het authentieke gevoel en de charme van het dorp verdrongen.

Hotels in Sölden

Het aanbod aan hotelkamers is dus groot, van redelijk eenvoudig tot super-de-luxe met allerlei voorzieningen zoals Wellness en toprestaurants.

Voor een goed hotel tegen de beste prijzen met de mogelijkheid om te annuleren kijk je op Booking

Appartementen

Een appartement huren voor kleine gezinnen of grote (familie) groepen kan natuurlijk ook. Het aanbod in Sölden is zeer divers en ook hier weer in eenvoudig tot super-de-luxe appartementen – ook wel chalets genoemd – met een eigen staf die voor je kookt en de rommel opruimt. Kijk voor de appartementen eens bij Belvilla of Villa for You

Kamperen in Sölden

Er is in het dorp één camping, Camping Sölden ligt op 1.400 meter hoogte beschikt over 94 staanplaatsen waarvan een deel is uitgevoerd met luxe voorzieningen zoals: Aansluitingen voor Kabel-TV , aan- en afvoer van water en snelle wifi.

De Camping ligt naast de Pumptrack van Bike Republic en beschikt natuurlijk over uitstekende voorzieningen voor fietsers.

Berghutten in Sölden

De bergen zijn natuurlijk de plek om te wandelen en ook meerdaagse wandeltochten zijn in de omgeving zeer populair. Wil je een meerdaagse tocht maken dan is het vooral in het hoogseizoen verstandig om de hutten van te voren te reserveren.

Hoe kom ik in Sölden

Met de Auto: De reis naar Solden valt op zich wel mee het is net geen 900 kilometer vanaf Utrecht en de route gaat grotendeels over de Duitse autobaan. Je kunt Sölden bereiken zonder gebruik te maken van de Oostenrijkse autobaan waarvoor je normaal gesproken een autobaanvignet voor moet kopen.

Vliegen: De luchthaven Innsbruck ligt op 80 kilometer en Transavia vliegt in de zomermaanden een paar keer in de week vanaf Amsterdam naar Innsbruck. Vanaf de luchthaven kun je een shuttle boeken naar Sölden of een auto huren. Met het openbaar vervoer (trein + bus) is Sölden ook bereikbaar alleen is de reistijd dan ongeveer 3,5 uur)

Openbaar vervoer: Met de trein is Sölden vanuit Nederland en België ook bereikbaar, alleen de reistijd is lang. Reken op ongeveer 15 a 17 uur. Een deel van de reis kun je met de nachttrein (Nightjet) doen. Of met de Duitse hogesnelheidslijn de ICE.

Sölden zelf heeft geen station. Vanaf Station Ötztal is het zeker nog een klein uurtje met de bus.

De treintickets kun je boeken via NS international. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper het ticket.

© foto bovenin: Bergbahnen Sölden – Fotograaf: Christoph Nösig