AOD-file-stau-verkeer-autobahnWie komende weekend van plan is om op Wintersport te gaan moet rekening houden met grote drukte, lange files en oponthoud.

Komende zaterdag is namelijk de  wisseldag  in veel Oostenrijkse skigebieden en tel daarbij de carnaval in Duitsland en je hebt een verkeersinfarct.

Wat kun je doen om de drukte te vermijden en wat zijn nu leuke hotels om te overnachten? Ik zocht wat tips voor je uit welke files en vertragingen kunnen voorkomen. Echter is en blijft het volledig afhankelijk van het weer. Zoals het er nu uitziet is het droog en zonnig op zaterdag.

Waar is het druk

staumobilStandaard op de file top 3 in Duitsland zijn de autobahnen rondom München, richting Kufstein en de Fernpaß via Reutte. Er zijn weinig alternatieven om de files rondom dit knooppunt te ontwijken. Onze tips. vertrek vroeg, of  plan een overnachting voor of na München.  Goede hotels voor een stop onderweg zijn: Gasthof Herderich bij Schlusselfeld  langs de A3, of iets aparts in Ingolstadt bij het Kult hotel

Langs de A9 zijn diverse goede hotels of gasthofen te vinden dus vertrek gewoon op vrijdagmiddag en rij zaterdagochtend vroeg weer weg. Je hebt dan kan dat je wel wat te vroeg aankomt bij je accommodatie maar dat geeft je wel de tijd om bijvoorbeeld je wintersportuitrusting te huren, of alvast weg te brengen voor een onderhoudsbeurt.

Volg tijdens de rit de verkeersinformatie op de radio of via diverse apps voor op je mobiel (Staumobil Android of iPhone)

Strengere controles bij de grensovergangen

De grens tussen Duitsland en Oostenrijk wordt in verband met de vluchtelingencrisis strenger bewaakt, het kan dus voorkomen dat er controles worden uitgevoerd, zorg dat paspoorten en ID-kaarten snel te pakken zijn.

Voor Oostenrijk heb je ook een autobahn vignet nodig, deze kun je bij de ANWB kopen, maar ook onderweg bij de tankstations langs de autobahn. Al ruim voor de grensovergang worden de vignetten verkocht tegen de normale prijzen.

Volg de U

Sta je in de file en ben je vlakbij een afrit? Kies dan voor de alternatieve route, misschien niet sneller maar beter dan stilstaan.  Omleidingen zijn in Duitsland langs alle snelwegen aangegeven, met een geel bordje met een U erop en een nummer. Deze borden leiden je naar de volgende oprit van de Autobahn.