Kerstmarkten in Wenen

Terwijl we in Nederland net de pepernoten en chocoladeletters in het schap van de supermarkt hebben liggen, zijn in Wenen de opbouwwerkzaamheden van de kerstmarkten al begonnen.

Christkindlmarkt

Eigenlijk is kerstmarkt of op zijn Duits Weihnachtsmarkt een verkeerde naam, in Oostenrijk komt namelijk het Christkindl in plaats van de kerstman of weihnachtsman. Het verhaal van het Christkindl leg ik op een andere pagina uit.

De grootste Kerstmarkt in Wenen  vindt ieder jaar plaats voor het grote en imposante rathaus van Wenen. Met ongeveer 300 (kerst)stalletjes vol met kerstcadeaus, versieringen en typische lekkernijen.

Punsch in plaats van Glühwein

In Duitsland tref je op alle kerstmarkten vooral veel Glühwein aan, in Oostenrijk zijn ze echter gek op Punsch, een zoete drank met vruchtjes en natuurlijk een flinke scheut alcohol. je drink de punsch warm uit een mok (bewaar deze trouwens goed op de kerstmarkten er zit namelijk statiegeld op)

Ben je in Wenen dan mag de kerstmarkt bij het Schloß Schönbrunn niet missen tijdens je bezoek aan de stad van de liefde en romantiek.  Het Schloß wordt prachtig verlicht en je voelt je helemaal in een winterwonderland, echt een ultieme kerstsfeer dus.

Alternatieve Kerstmarkt

Wenen zou Wenen niet zijn als er ook een alternatieve kerstmarkt is, het gebied achter het museumkwartier wat ook wel Spittelberg wordt genoemd is uniek, de smalle straatjes met unieke boetiekjes en leuke restaurantjes is ieder jaar weer het decor voor een alternatieve kerstmarkt. hier tref je vooral veel (kunst)hardwerken aan en natuurlijk de culinaire hoogstandjes uit de Weense keuken.  Spittelberg mag je dus ook niet missen. Let wel op, de kerstmarkt in Spittelberg opent pas rond de klok van 14.00 uur.

Het kan erg druk zijn

de kerstperiode is een drukke periode in Wenen, veel hotels zijn in de weekenden al volgeboekt en vooral op de kerstmarkten kan het tijdens de laatste adventsweekeinden echt behoorlijk druk zijn. Plan je bezoek dan ook zorgvuldig en probeer de kerstmarkten te plannen op een doordeweekse dag.

terug

James Bond met een Oostenrijks jasje

Kerstmarkten in Salzburg

volgende