Kunnen we naar Oostenrijk deze zomer? (3-8-2021)

Kijk ik naar de mailbox van allesoveroostenrijk.nl dan komt deze vraag dagelijks meerdere keren binnen. En hoe graag ik het zou ook zou willen ik kan op dit moment geen antwoord geven op de vraag of je naar Oostenrijk deze zomer mag. Ook ik word somber van het nieuws, maar ik probeer toch positief te blijven.

Het belangrijkste is nu de gezondheid van iedereen en laten we vooral hopen dat we snel van het corona verlost zijn door ons te houden aan de maatregelen van de overheid. Zoals het verzoek om niet noodzakelijk te reizen.

Het Oostenrijkse vooruitzicht

Ik heb natuurlijk doordat ik in Oostenrijk woon en een appartement in de Steiermark verhuur wel inzicht in hoe de status is als het aankomt op de prognoses. Samen met wat collega-verhuurders discussiëren we al enige tijd over hoe de zomer er uit gaat zien en we zien in onze boekingen een aanvragen vooral veel twijfel. Daar spelen we gelukkig hier in het dorp goed op in door een soepel annuleringsbeleid te hanteren.

Wanneer mag je weer naar Oostenrijk?

Meld je nu aan op de nieuwsbrief en ik laat je zodra de grenzen weer open via de e-mail weten wanneer je weer naar Oostenrijk mag. De nieuwsbrief is gratis en vijblijvend. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Update 3 augustus

Als gevolg van de hoge besmettingcijfers in Nederland zijn er voor reizigers uit Nederland (dus Nederlanders en Oostenrijkers die op vakantie zijn geweest in Nederland) aanvullende eisen voor het inreizen indien je niet volledig gevaccineerd bent. Bij de grensovergangen kan dan namelijk gevraagd worden naar een PCR test (antigen geldt niet). Heb je ze niet bij je dan ga je in Oostenrijk in quarantaine tot je die test wel hebt. Deze kun je gratis laten afnemen bij alle apotheken in Oostenrijk.

Op de luchthaven van Wenen worden alle vluchten uit Nederland extra gecontroleerd. Reizigers zonder een volledige vaccinatie kunnen op de luchthaven gratis een PCR test laten afnemen. Je krijgt bij de controle een voucher die je kunt inwisselen bij het teststation op de luchthaven.

Update 23 juli

De nachtgastronomie (clubs, discotheken, etc. etc.) is alleen toegankelijk voor gasten die zijn gevaccineerd of een PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur. Met deze regeling wil de Oostenrijkse overheid voorkomen dat er verdere clusters ontstaan zoals twee weken geleden gebeurde bij diverse clubs in Graz en wenen.

Vanaf 15 augustus geldt een vaccinatie alleen als deze volledig is, dus bij Pfizer, Monderna en Astra Zeneca op de dag dat de tweede vaccinatie is geplaatst en bij Jansen (Johnson & Johnson na de eerste prik.)

Het dragen van een mondkapje is in de detailhandel voor personen die voldoen aan de 3G regels niet meer nodig. Behalve in supermarkten, apotheken en drogisterijen. Mijn persoonlijke ervaring is dat ongeveer 50% van de bezoekers het masker toch dragen. Verder kan een winkel ook zelf nog eisen dat je een masker/mondkapje draagt.

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Je mag zelf weten welke vorm van mondkapje je draagt. FFP2 is niet langer verplicht.

Ondanks dat Nederland grotendeels donkerrood is gekleurd op de ECDC kaart van de Europese Unie blijven Nederlandse bezoekers welkom als je aan de 3G-regels voldoet. Let wel op de regels in Duitsland.

Update 15 juli

Tja, het ging lang goed en dat zie je ook aan de update frequentie op deze pagina. Bijna twee maanden stonden alle seinen op groen en ging het de goede kant op. Helaas gooien de versnelde versoepelingen in Nederland roet in het eten want Nederland kleurt rood en sommige delen ondertussen zelf dieprood.

Nu zeggen de kleuren van de ECDC kaart niet heel veel, behalve dat men er een advies uit kan halen, de landen bepalen zelf het risico. Zoals het er nu uitziet blijft Oostenrijk bij het standpunt dat je moet voldoen aan één van de drie G’s. Dus gevaccineerd, genezen of getest. Aan de vaccinnatie eis wordt momenteel gesleuteld, het kan zijn dat men bij de Moderna-, Astra Zeneca- en Pfizer-vaccinatie pas na de tweede vaccinatie zeker is van een veilige bezoeker. Ik verwacht dit weekend meer duiding over deze maatregel.

De aangekondigde versoepelingen in Oostenrijk zijn uitgesteld, nachthoreca (bars, clubs en discotheken) zijn alleen toegankelijk na de tweede vaccinatie. Ook wordt de groene pas waarmee de Europese Unie het reizen in Europa mogelijk wilde maken pas na de tweede vaccinatie aan Oostenrijkers gegeven. Ook het versoepelen van het mondkapjes besluit is tot nader order uitgesteld.

Verder blijft alles bij het oude en zien we in Oostenrijk wel een lichte stijging van het aantal besmettingen. Vooral in de grotere steden met veel studenten zoals Wenen lopen de besmettingen op. Gelukkig nog niet zo snel als in Nederland.

Update 21 mei

Sinds gisteravond zijn delen van Oostenrijk op code oranje geplaatst. Wenen, Burgenland, Salzburgerland en Vorarlberg zijn nu in principe geen risicogebieden meer. Waarschijnlijk (op basis van de statistieken) volgen de andere bundeslanden volgende week. Nu alleen Nederland en België zelf nog.

Kunnen we naar Oostenrijk deze zomer? (3-8-2021)

Update 20 mei

De hotels, de horeca de musea en bezienswaardigheden in Oostenrijk zijn sinds gisteren weer open voor bezoekers die voldoen aan één van de drie G’s (getest, gevaccineerd of genezen) Oostenrijk opent zich voor steeds meer landen zo ook bezoekers uit Nederland die dus aan één van de drie G’s voldoet. Dat is dus goed nieuws.

Vergeet voor vertrek niet om het “einreise-formular” in te vullen. Daar kan om gevraagd worden bij de grensovergang. Neem ook je eventuele bewijsjes van je vaccinatie mee. Als je een vaccinatiepaspoort hebt is dat handig.

Ben je nog niet gevaccineerd? Dan moet je in quarantaine op de vijfde dag kun je je laten vrijtesten. De verwachting is dat deze regel volgende week komt te vervallen aangezien de besmettingscijfers in Nederland ook stevig dalen.

Meer informatie over de teststraten in Oostenrijk

Kom je uit België dan heb je geen quarantaine plicht en dien je alleen te voldoen aan één van de drie G’s

Update 9 mei

Ondertussen maakt Oostenrijk zich klaar voor de opening van de grenzen met ingang van 19 mei. Steeds meer van de bundeslanden maken de aanvullende regels bekend. Deze week lees je op allesoveroostenrijk.nl een handig overzicht hoe het per regio is geregeld.

Er is ook goed nieuws. Vorige week was een groot deel van Nederland nog donkerrood en daarmee zou je alleen met een verplichte quarantaine in Oostenrijk mogen zijn. Ondertussen is de kop van Noord-Holland ook toegevoegd aan het overzicht. Zodra de besmettingen in Nederland dalen zal de rest van de provincies snel volgen. De actuele kaart kun je hieronder vinden.

Update 30 april

Zoals je kon lezen uit de update hieronder, is voor delen van Nederland een quarantaine in Oostenrijk nog steeds verplicht. Na 5 dagen kun je dan vrijtesten. Ook bij een bezoek aan de horeca is een negatieve test verplicht. Maar hoe kom je nu aan zo’n test? De Oostenrijkse minister van toerisme heeft in een interview aangegeven dat toeristen zich ook gratis kunnen laten testen. Hoe dit wordt uitgerold is nog niet bekend. Vanzelfsprekend lees je dat als eerste op deze website.

Update 29 april 2021

Ondertussen komt er steeds meer informatie naar buiten over het openen van de horeca en het toerisme in Oostenrijk. Met dat nieuws zijn we natuurlijk superblij.

Oostenrijk gaat gebruikmaken van het Corona stoplicht van de Europese Unie. Dat betekent dat een land en/of regio een kleur krijgt. Is een land/regio rood dan is de bestemmingsgraad en het risico te hoog en mag je alleen naar Oostenrijk als je bij aankomst in quarantaine gaat. Deze duurt normaal gesproken 14 dagen, maar er is een optie om je na 5 dagen vrij te testen.

Is een land/regio oranje dan mag je met een negatieve corona test Oostenrijk in. Deze test dien je in het land van vertrek te doen of je geeft aan de test direct bij aankomst in Oostenrijk bij een officiële teststraat te doen. (niet gratis)

De groene kleur is natuurlijk de ideale situatie. Zodra een land/regio groen is dan ben je zonder gedoe en tests van harte welkom in Oostenrijk.

De Huidige kaart

Onderstaande kaart wordt dagelijks voorzien van een update door het ECDC, wat een onderdeel is van de Europese Unie. Op de kaart is Nederland deels rood en deels oranje. Dus woon je in de bovenste provincies (Friesland, Groningen, Drente en Overijssel) dan kun je met een negatieve test makkelijk naar Oostenrijk. Kom je uit de overige provincies dan heb je helaas te maken met de quarantaine.

Het duurt nog zeker 20 dagen voordat Oostenrijk de poorten weer opent, in deze 20 dagen kan er nog veel gebeuren. Laten we er dus vanuit gaan dat Nederland en België binnen een paar dagen volledig op oranje of liever nog groen staan. Dan kunnen we genieten van prachtig Oostenrijk.

ECDC kaart week 16-18

Update 24 april 2021

Gisteren (23-4-2021) maakte de Oostenrijkse regering bekent dat met ingang van 19 mei a.s. de horeca en de Hotels weer open mogen onder strikte voorwaarden. Daarmee komt ook het toerisme weer op gang aangezien de voorwaarden ook van toepassing zijn op buitenlandse toeristen mits het land van herkomst reizen buiten de landsgrenzen toestaat. (De Nederlandse regering raadt reizen naar het buitenland op dit moment af)

Wat zijn de voorwaarden:

  • Regelmatig testen en een negatieve test is nodig om in een restaurant en/of hotel te verblijven
  • PCR test is 72 uur geldig
  • Zelfstest of antigen test is 24 uur geldig
  • Heb je minimaal één prik van de door de EMA goedgekeurde vaccins gehad en is dat langer dan drie weken geleden dan vervalt de testplicht.
  • Oostenrijk werkt er aan om in mei nog een groene pas in te voeren waarbij je m.b.v een QR-code kunt aantonen dat je negatief getest bent of gevaccineerd.
  • Eventueel kunnen bezoekers uit risicolanden worden geweigerd. De exacte definitie van een risicoland is nog niet bekend.

Update 22 april 2021

Het vaccineren in Oostenrijk komt goed op stoom, in de meeste regio’s dalen de besmettingen en op sommige plekken is de R-waarde al een paar dagen onder het getal 1. Ondertussen wordt er door de regering met de nieuwe gezondheidsminister (Wolfgang Mückstein) gesproken over versoepelingen. Waarschijnlijk opent half mei de horeca, en worden andere maatregelen zoals de avondklok teruggedraaid.

Oostenrijk werkt ook aan een groene kaart, op deze (digitale) pas kun je vaccinaties en negatieve tests laten registreren. Met de kaart krijg je dan vervolgens toestemming tot horeca, en Oostenrijk als vakantie-land.

Update 13 april 2021

De lockdown in Wenen en Niederoesterreich wordt in ieder geval tot 2 mei verlengd. De situatie in de ziekenhuizen laat een opening nog niet toe. Ook maakte de Oostenrijkse minister van gezondheid (Rudolf Anschober) vandaag bekent dat hij in verband met gezondheidsredenen zijn functie teruggeeft aan de regering.

Update 7 april 2021

De tijdelijke lockdown in Wenen, Niederösterreich en Burgenland wordt met een week verlengd. De cijfers en de zevendaagse tendens is te hoog en de druk op de ziekenhuizen in deze omgeving is te hoog om over versoepelingen na te denken. In de overige Bundeslanden van Oostenrijk is de situatie ook precair alleen nog niet zo ernstig als in de bovengenoemde deelstaten.

Update 5 april 2021

De besmettingen laten nog steeds een stijgende trend zien. In de regio’s waar een tijdelijke lockdown en reisbeperkingen van kracht waren of zijn laat de trend echter positieve cijfers zien. De vaccinatiestraten in Oostenrijk komen nu echt op stoom en er wordt volop gevaccineerd. Men verwacht eind april klaar te zijn met iedereen boven de 65 en in mei is de groep vanaf 50 jaar aan de beurt.

De Bundeskanzler Sebastian Kurz sprak de inwoners van Oostenrijk tijdens zijn paastoespraak toe en verwacht in mei versoepelingen voor horeca, cultuur en toerisme. We moeten nog even doorbijten. Ondertussen kunnen alle inwoners van Oostenrijk gratis zelftests (antigen) afhalen bij de apotheek.

Update 24 maart 2021

Het is zo tegenstrijdig allemaal, terwijl in de deelstaat Vorarlberg men voorzichtig is begonnen met het openen van de restaurants en het normale leven deels weer terugkeert heeft de bundesregierung vanavond besloten om in het oosten van Oostenrijk (Wenen, Burgenland en Niederoesterreich) weer in een tijdelijke lockdown te gaan tijdens Pasen. Van 1 april tot 6 april. Alle winkels en dienstverlening gaan weer dicht. Verder is het dragen van FFP2 maskers verplicht in openbare gebouwen en op kantoor. De cijfers in deze deelstaten zijn dermate hoog dat de capaciteit op de intensive care in de ziekenhuizen in gevaar komt.

Update 22 maart 2021

Sinds deze week is de deelstaat Vorarlberg onder strenge voorwaarden weer open. De restaurants en cafés mogen onder strenge voorwaarden weer open en dan zowel binnen als buiten.

  • Toegang Gastronomie alleen met een negatieve test (uit een teststraat, geen zelftest)
  • Evenementen tot maximaal 100 personen
  • Sporten weer mogelijk

Helaas blijft de avondklok van 20.00 uur wel van kracht, dus restaurants en evenementen dienen daar wel rekening mee te houden en sluiten dus tussen 19.00 en 19.30 zodat iedereen op tijd weer thuis kan zijn.

Het aantal besmettingen blijft op dit moment echter in de overige delen van Oostenrijk stijgen. Op dit moment zijn er een aantal lokale lockdowns. Dat houdt in dat je het Bezirk (deel van een bundeland) alleen mag verlaten met een negatieve test die niet ouder is dan 48 uur. Bij alle uitgangen van zo’n bezirk wordt je dan gecontroleerd.

Dan is er nog een uitspraak van de regering dat het inreisverbod is verlengd tot 31 mei. Dit klinkt heel streng en is het natuurlijk ook alleen moet je deze noodwet iets anders bekijken. Het kan namelijk zijn dat als de infectie-waardes dalen de grenzen toch voortijdig open gaan. De noodwet kan dus op ieder moment worden ingetrokken.

Hoge besmettingcijfers geven geen ruimte voor openen

Momenteel komen er iedere dag ruim 3.000 nieuwe besmettingen bij. Dat is slecht nieuws want een opening van restaurants en cafés is daarmee nog lang niet bespreekbaar in Oostenrijk. Wel opvallend is dat het aantal sterfgevallen als gevolg van Corona flink aan het dalen is. Dat komt voornamelijk omdat in de verzorgingstehuizen bijna iedereen is gevaccineerd.

De meeste besmettingen zijn momenteel te vinden in Wenen, en een deel van het Salzburgerland. Im Eisenstadt ligt de 7 dagen index momenteel ruim boven de 700 besmettingen per 100.000 inwoners en dat is echt veel te veel en biedt geen ruimte voor het openen van de grenzen.

Huidige (strenge) regels

Corona in Oostenrijk

Sinds 28 oktober heeft Oostenrijk een Oranje reisadvies gekregen van het ministerie van Buitenlandse zaken. Zolang het aantal besmettingen niet daalt zal deze kleur ook niet worden aangepast. Andersom heeft de overheid van Oostenrijk Nederland op 3 november 2020 ook ingeschaald als risicoland. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen vanuit Nederland naar Oostenrijk niet zijn toegestaan.

De regels in het Bundeland Tirol zijn zelfs nog strenger, een noodzakelijke reis mag daar zelfs alleen indien je beschikt over een negatieve PCR test. Wil je op dit moment toch naar Oostenrijk dan dien je als niet Oostenrijker rekening te houden met 10 dagen quarantaine en ga ervan uit dat je tijdens die 10 dagen wordt gecontroleerd. Na vijf dagen quarantaine mag je je laten testen, is deze test negatief dan ben je ‘vrij’.

Lockdown met versoepelingen

Oostenrijk is sinds 26 december in een lockdown, dus in principe zijn alle essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken, drogisterijen geopend. Onder de voorwaarde dat je winkelt met een FFP2 masker (dus geen zelfgemaakt dingetje of dat vieze blauw lapje wat al 6 maanden in je jaszak of binnenspiegel hangt) De FFP2 maskers kun je tegen kostprijs en zonder BTW overal in Oostenrijk voor minder dan een euro kopen.

Op 8 februari jl. zijn de overige winkels weer open gegaan waarbij men vooral adviseert om niet te gaan funshoppen. Liever bestel je je zaakjes online en haalt het op. Per winkel is dan ook een maximum aantal klanten toegestaan en hierop wordt streng gecontroleerd. Naast winkels zijn ook de musea en bezienswaardigheden grotendeels weer open. Thermen, zwembaden en sportscholen zijn nog gesloten.

Grenscontroles

Grenscontrole oostenrijk

Er zijn steekproefsgewijs aan de grens nog controles, ga ervan uit dat je met een Nederlandse kentekenplaat uit de rij wordt gehaald. Je dient een vooraf ingevuld formulier te overhandigen wat je kunt vinden op de website van de Oostenrijkse overheid. (Pre Travel Clearance) Heb je je zaakjes niet op orde, dan kun je een vette boete verwachten of je kunt linea recta terug naar huis. Mijn advies wacht gewoon dat het weer beter wordt en ga alleen als het echt noodzakelijk is.

Stijgende besmettingen

Ondanks de strenge regels, de lockdown en het gebruik van FFP2 maskers zijn de afgelopen dagen de besmettingen flink gestegen. Men denkt dat dit komt door de verschillende mutaties van het virus en het feit dat je sinds twee weken met een negatieve test weer naar de kaper mag. Er is de laatste weken nog nooit zoveel getest namelijk. Hopelijk gooit deze stijgende lijn en het gebrek aan vaccinaties geen roet in het eten voor een vakantie naar Oostenrijk deze zomer.

Wat kun je zelf doen?

Wil je deze zomer echt heel graag naar Oostenrijk deze zomer (wat ik mij goed kan voorstellen) dan adviseer ik je wel om je accommodatie of camping al te boeken. Ik verwacht (en mijn verwachting baseer ik op mijn eigen gegevens en van wat ik om mij heen hoor) Dat veel Oostenrijkers namelijk in de zomervakantie in eigen land blijven en nu al vrijblijvend aan het boeken zijn. In de bekende toeristische gebieden zoals Tirol en het Salzkammergut zijn nu al grotendeels de appartementen gereserveerd voor de zomer. Dus wil je naar Oostenrijk neem dan nu contact op met de verhuurder voor een vrijblijvende aanvraag. Bespreek de annuleringsvoorwaarden duidelijk en laat ze eventueel schriftelijk bevestigen.

Geld terug garanties bij de reisorganisaties

Naar Oostenrijk deze zomer

Veel reisorganisaties met aanbod in Oostenrijk hebben speciale voorwaarden om reizen straks toch mogelijk te maken. Ik heb ze hieronder uitgelicht. Bekijk trouwens wel even de websites van de betreffende organisaties. Ik probeer het overzicht actueel te houden, maar dat is gezien de tijd waarin we momenteel leven niet altijd binnen 24 uur mogelijk.

Villa for You

De vakantiehuizen en appartementen en Villa for You hebben een Corona geld terug garantie. Dat betekent dat de organisatie van Villa for You de situatie scherp in de gaten houdt en 2 weken voor vertrek de situatie per bestemming, accommodatie en het reisgezelschap bekijkt. Mocht nu blijken dat het reisadvies oranje of rood is krijg je het geld binnen 1 week terug. Voor meer informatie check de website van Villa for You.

Bellvilla

Deze organisatie hanteert de normale annuleringsvoorwaarden en is sinds 1 februari ook geen lid meer van de SGR. Hierdoor zijn eventuele vouchers uitgegeven na 1 februari niet meer gedekt door het garantiefonds reizen. De verantwoordelijkheid van het boeken van een vakantie terwijl de grenzen gesloten zijn ligt bij Belvilla volledig bij de klant. Momenteel heeft Belvilla wel een actie dat tot 21 dagen voor vertrek kosteloos kunt annuleren. Deze actie is op dit moment geldig tot 31 maart.

TUI vakanties naar Oostenrijk

Tui heeft diverse mooie reizen naar Oostenrijk in het aanbod. Ook deze zomer kun je genieten van van een TUI-vakantie in Oostenrijk. Vanwege de pandemie heeft TUI een aantal garanties. Zo kun je tot zeven dagen voor vertrek je reis flexibel om-boeken en mocht door de corona omstandigheden je reis niet door gaan dan krijg je de volledige reissom terugbetaald. Zelfs als je deze hebt betaald met vouchers.

Landal in Oostenrijk

De 7 Landal vakantieparken in Oostenrijk wachten met smart op je, tijdens de lockdown zijn ze namelijk dicht gegaan. Die tijd hebben ze trouwens in een aantal parken gebruikt om wat renovaties en vernieuwingen door te voeren. Zoals op Landal Rehrenberg.

Mocht de situatie in Oostenrijk in de zomer veranderen dan krijg je een voucher voor een nieuwe vakantie of je kunt ombouwen. Dat kan tot 1 dag voor aankomst in het geval van een gesloten grens of een negatief reisadvies of bij quarantaineplicht in Oostenrijk of bij thuiskomst.

Verder kun je je geboekte reis binnen 14 kosteloos annuleren en biedt Landal betalen in termijnen aan.

terug

5 handige tips voor je reis naar de F1 in Oostenrijk

De 10 mooiste meren van Oostenrijk – Deel 2

volgende