Oostenrijk opent vanaf 19 mei haar grenzen

Yes, eindelijk kunnen we weer genieten van het alpenland waar we zo graag van genieten in de zomer. Op 19 mei opent in Oostenrijk alles. Hotels, restaurants, vakantieparken, zwembaden en noem maar op. Alles mag onder strikte voorwaarden weer open. In dit artikel lees je alles over je vakantie in Oostenrijk tijdens de zomer van 2021.

Opgelucht maakte Bundeskanzler Sebastian Kurz, Vizekanzler Werner Kogler en de minister voor tourisme Elisabeth Köstinger vandaag de regels bekend. De beruchte R-waarde ligt in Oostenrijk sinds deze week onder de 1 en ondertussen is ruim een kwart van de inwoners gevaccineerd en is de zogenaamde vaccinatieturbo op volle toeren. Afgelopen vrijdag werden er ruim 100.000 Oostenrijkers in één dag gevaccineerd.

De vakantieparken van Landal in Oostenrijk gaan ook weer allemaal open op 19 mei. De prijzen voor een appartement in deze parken liggen beduidend lager dan een tijdens een gelijkwaardige periode in Nederland.

Bijvoorbeeld:
Landal Resort Maria Alm 4 persoons-appartement: aankomst 3 juli, vertrek 10 juli € 1015
Landal Katschberg 6-persoons-appartement: Aankomst 10 juli, vertrek 17 juli € 854
Landal Rehrenberg 4-persoons-appartement: Aankomst 17 juli vertrek 24 juli € 1164

Alle bovenstaande prijzen zijn op 11 mei 2021 gezien en inclusief alle kosten zoals bedlinnen, reserveringskosten, schoonmaakkosten en toeristenbelasting.

Oostenrijk opent met de 3 G’s

De drie G’s spelen deze zomer een belangrijke rol. Gevaccineerd, Genezen of Getest. Daarmee opent in heel Oostenrijk vanaf 19 mei de horeca, de hotels, de bezienswaardigheden en alles wat verder gesloten was sinds december vorig jaar. Alleen grotere feesten zoals bruiloften worden pas vanaf 1 juli toestaan.

Testen testen en nog eens testen

Wie vakantie wil vieren ontkomt niet aan regelmatige testen. Dat kan een PCR test zijn of snellere antigentest. Een PCR-test heeft een geldigheid van 72 uur en de antigentest is 48 uur geldig. Deze laatste test kun je praktisch overal laten doen. Er zijn enkele tientallen teststraten ingericht en bij veel apotheken kun je laten testen. Diverse gemeenten bieden zogenaamde zelftests aan. Je voert de antigentest zelf uit voor het toeziend oog van een medewerker van het gemeentehuis. Zodra na 15 minuten de antigentest negatief is krijg je van de medewerker een schriftelijke bevestiging dat je getest bent. Ook kan worden getest bij restaurants. Zij hebben gratis sneltests beschikbaar. Deze test is alleen geldig voor het verblijf in het restaurant.

De drie G’s

Voldoe je aan één van de onderstaande G’s dan heb je vrijbaan in Oostenrijk en kun je genieten van je vakantie.

Genezen: Heb je al aantoonbaar corona gehad en is dat niet langer dan zes maanden geleden? Dan kun je zonder problemen naar Oostenrijk en is testen ook niet nodig. Neem wel een bewijsje mee van je (huis)arts

Gevaccineerd: Heb je minimaal één vaccinatie van de in Europa toegelaten vaccins gehad en is dat niet langer dan drie maanden geleden? Mooi dan hoef je tussendoor niet te testen en kun je zonder problemen naar Oostenrijk. Neem wel je vaccinatiepaspoort of het briefje wat je bij de vaccinatie hebt gekregen mee. De vaccinatie moet wel ouder zijn dan 22 dagen.

Getest:Ben je (nog) niet gevaccineerd en heb je ook geen corona gehad? Dan blijft het bij testen. PCR tests zijn 72 uur geldig, de Antigen-sneltest welke wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld het rode kruis, in één van de teststraten of bij een apotheek is 48 uur geldig. Ook kunnen restaurants en accommodaties zelf testen, deze zijn dan slechts geldig voor het verblijf in het restaurant.

Waar kun je testen en wat zijn de kosten?

teststraat Oostenrijk

Verspreid door het hele land zijn teststraten ingericht. Daar worden zogenaamde sneltesten uitgevoerd door middel van een wattenstaafje in je neus. De uitslag is binnen 15 minuten bekend. Mocht uit de test blijken dat je positief bent volgt automatisch een uitnodiging voor een PCR test, deze kan nauwkeuriger bepalen of je besmet bent of niet.

De openingstijden van de teststraten zijn zeer verschillend. Het bijhouden van de openingstijden op deze website voor heel Oostenrijk zou een dagtaak zijn. Daarom verwijs ik je graag naar de website van Oostenrijkse overheid waar je veel informatie over de openingstijden en locaties van de teststraten kunt vinden.

Een sneltest kost niks, wel dien je vooraf online aan te melden op Oestereich Testet kun je een overzicht vinden van de aanmeld formulieren (deze zijn per bundesland verschillend) het invulveld met het verzekeringsnummer kun je leeg laten dat is alleen voor inwoners van Oostenrijk en daarmee worden de tests geregistreerd op de zogenaamde e-card die iedereen die in Oostenrijk woont behoort te hebben. Je moet ook een adres opgegeven op het formulier, dit is het adres van je hotel, pension of appartement.

Groen paspoort (Groene pas)

Oostenrijk is groot voorstander van de groene pas, een (digitaal) paspoort waarmee je eenvoudig kunt bewijzen of je voldoet aan één van de drie G’s. Over het groene paspoort wordt al lang gesproken binnen de Europese unie. Echter voor alle neuzen van de Europese leiders de goede kant op wijzen zijn we nog wel even onderweg. (Edit: wordt verwacht in juni)

De Groene pas zou als een app op je mobiel kunnen werken. Een QR code die je laat zien bij de ingang van een restaurant of hotel geeft alleen een ja of een nee aan. Meer informatie behalve het eventueel tonen van een ID bewijs is dan niet meer nodig. De groene pas zou ook handig zijn bij het vliegen. Je toont alleen de app op je telefoon en daarmee is het geregeld.

Avondklok

Er is vanaf 19 mei nog wel een avondklok. tussen 22 en 5 uur ben je op je hotelkamer of appartement. Erg streng wordt hier niet op gecontroleerd. Ik zie deze maatregel meer om overlast van groepen in steden van Oostenrijk te kunnen handhaven.

Formule 1

In het eerste weekend van juli wordt in Oostenrijk de grote prijs van Oostenrijk gereden of te wel de Formule 1 in Oostenrijk. Op dit moment gelden de landelijke regels voor evenementen in de buitenlucht. Daarmee zouden slechts 6.000 bezoekers worden toegelaten tot het circuit. De komende weken wordt verder bekeken of het mogelijk is om meer bezoekers toe te laten. Dit is afhankelijk van diverse factoren zoals een dalende R-waarde en bijvoorbeeld regels omtrent de bovengenoemde groene pas. De Red Bull ring is groot genoeg om meer dan het dubbele aan bezoekers veilig te kunnen ontvangen.

Ondertussen is bekend geworden dat in het laatste weekend van Juni van 25 tot 27 juni ook een F1 race in Oostenrijk wordt gereden vanwege het uitvallen van de Grote prijs van Turkije. De kaarten voor de grote prijs van de Steiermark komen binnenkort beschikbaar.

terug

Transavia winterdienstregeling 2021/2022

F1 oostenrijk met publiek

volgende