Pas goed op bij de digitale tolpoortjes in Oostenrijk

Mautstrecken in Oostenrijk pas goed op

Naast een vignet op je vooruit of tegenwoordig diigitaal gekoppeld aan je kenteken zijn er in Oostenrijk ook nog een aantal stukken snelweg waar je extra tol moet betalen. Deze zogenaamde “sondermautstrecken” liggen onder andere op de:

  • A9 Pyhrn autobahn bij de Bosrucktunnel en bij de Gleinalmtunnel
  • A10 Tauern autobahn bij de Tauerntunnel en de Katschbergtunnel
  • A11 Karawanken autobahn bij de Karawanken tunnel
  • A13 Brenner autobahn
  • S16 Arlberg Schnellstrasse bij de Arlberg Straßentunnel

De tol voor deze wegen ligt ongeveer tussen de 5,50 en 12 euro. Heel kort zijn deze extra tol bedragen puur ingericht om de aanleg van de tunnels en wegen welke voornamelijk zijn aangelegd voor transit doeleinden tussen de landen van Europa te bekostigen.

Sinds enkele jaren kun je de tol makkelijk betalen dankzij digitale streckenmaut. Je geeft online op de website van de ASFINAG je gegevens en het kenteken door en je kunt bij de tolpoortjes kiezen voor de meest linker doorgang (meestal aangeduid met groen asfalt en een heleboel groene borden) Na het passeren van een ingenieus camera systeem opende tot voor kort een slagboom en kun je zonder te stoppen doorrijden. Het bedrag wordt dan automatisch van je rekening of gekoppelde credit card afgeboekt.

Nieuwe poortjes zonder slagboom

Momenteel worden de meeste tolstations in Oostenrijk omgebouwd en gemoderniseerd. Dat heeft ook invloed op de digitale tolpoorten. Deze worden namelijk uitgebreid en breder gemaakt. Ieder tolstation krijgt twee van deze poorten.

Bij de nieuwe poorten staat alleen geen slagboom meer, hier komt vanaf de opening van de nieuwe tolpoortjes een stukje eigen verantwoording bij kijken. Je dient er namelijk zelf voor te zorgen dat je beschikt over voldoende saldo op de gekoppelde rekening en dat het juiste kenteken is gekoppeld.

Rij je toch door terwijl je kenteken niet is gekoppeld dan wordt het een dure aangelegenheid. De Oostenrijkse wetgever verlangd dan namelijk een boete van 120 euro. Deze kun je in de regel een paar weken later in de vorm van een acceptgirokaart thuis verwachten. Helaas blijven Nederlanders niet gespaard aangezien Oostenrijk een verdrag heeft gesloten met Nederland om de kenteken-gegevens uit te wisselen.

Dus heb je geen streckenmaut abonnement dan kies je altijd voor de bemande poortjes. Mocht je twijfelen over je abonnement en de verloopdatum kies dan ook voor de bemande poortjes. Deze zijn ook voorzien van de kentekenscanner en vaak opent de slagboom al zodra je komt aanrijden. Op deze manier loop je geen risico op de hoge boete.

» Lees meer over het vignet voor Oostenrijk