Geldzaken in Oostenrijk

Geld en bankzaken in Oostenrijk

Hoe kun je betalen in Oostenrijk? Kan ik overal pinnen? Zijn er geldautomaten en wat kosten de belangrijkste levensmiddelen in Oostenrijk. Op deze vragen krijg je op de pagina antwoord.

Snel naar:

Geldautomaten en pinnen | Creditcard in Oostenrijk | Fooien in Oostenrijk | Prijsniveau Oostenrijk | Prijspijl

 

Contant geld in Oostenrijk

In Oostenrijk betaal je net als in Nederland met de Euro. Dat is wel zo makkelijk. In tegenstelling tot in Nederland en België zijn in Oostenrijk de 1 en 2 cent muntstukken nog in gebruik en krijg je deze ook als wisselgeld terug. Je portemonnee zit dan ook snel vol met deze mini kopperen muntjes. Over het algemeen kun je praktisch overal nog met contant geld betalen. Pinnen kan bijna overal er zijn echter nog steeds plekken waar pinnen niet mogelijk is. Denk aan een wurstlstand in Wenen, of een “Trafik” voor je rookwaren. Deze accepteren eigenlijk alleen contant geld. Taxi’s worden langzaam aan voorzien van pinautomaten maar het kan zijn dat je nog een taxi aantreft waar je niet kunt pinnen.

Geldautomaten en pinnen

Banken zie je in tegenstelling tot in Nederland nog overal. Zelfs kleine dorpen hebben wel één of twee vestigingen van een bank. De Raiffeissen bank (Ook wel Raika genoemd) kun je vergelijken met de Rabobank en zie je overal in Oostenrijk. Bij alle banken kun je geld opnemen. Er zijn vaak meerdere geldautomaten aanwezig. Zodra jouw bankpas is voorzien van een Maestro logo kun je daar terecht. Er is vaak wel een maximum bedrag wat je kunt opnemen. Dat bedrag ligt meestal rond de 400 euro per dag. Houd er ook rekening mee dat diverse banken kosten in rekening brengen voor een geldopname met een buitenlandse pas. De hier bovengenoemde Raiffeissen Bank rekent tussen de 1 en 2 euro extra.

Geldopnemen in OostenrijkEen geldautomaat noem je in Oostenrijk een “Bankomat.” deze herken je aan het logo hier naast. Zodra je bij een bank komt met meerdere automaten zoek dan naar de automaat waar bij de tekst “Aufnahme” staat. Veel bankzaken kun je in Oostenrijk namelijk met een geldautomaat regelen.

Staan de geldautomaten in een afgesloten ruimte en gaat de deur na sluitingstijd niet open? Dan zit er vaak een kastje naast de muur waar je je bankpas in kunt stoppen de deur opent dan vaak wel.

Betalen met een Creditcard in Oostenrijk

Creditcard in Oostenrijk

Een creditcard kan in Oostenrijk makkelijk zijn maar is niet noodzakelijk. Je kunt er vooral bij Hotels, sommige restaurants, tankstations en de tol op de Oostenrijkse autobanen makkelijk mee betalen. In supermarkten en bij kleinere winkels heeft men liever geen creditcards. Dat komt vooral vanwege de commissie die een creditcardmaatschappij in rekening brengt.

De meest geaccepteerde creditcards in Oostenrijk zijn Visa en Mastercard. American Express en de overige kaarten worden lang niet overal geaccepteerd. Voor een huurauto in Oostenrijk heb je wel een creditcard nodig. Je moet namelijk een deel van de borg via je creditcard reserveren.

Je kunt met een creditcard in Oostenrijk ook geld opnemen bij een geldautomaat. Alleen zijn daar vaak hoge kosten aan verbonden. Deze kosten verschillen per bank en per creditcard. Het is dus lastig om daar een bedrag voor te nemen. Hou in ieder geval rekening met een bedrag rond de 10 euro.

Fooien geven in Oostenrijk

tenzij anders vermeld is het bedieningsgeld in Oostenrijk bij de prijs inbegrepen. Bij duurdere restaurants staat nog wel eens de term “Tischgedeck” op de rekening. Dit bedraagt vaak een bedrag tussen de 2 en 4 euro. Vooral in Wenen kom je dit tegen. Het is in mijn optiek niet meer van deze tijd en ik vind het eerlijk gezegd redelijk klantonvriendelijk om voor het dekken van de tafel geld te vragen.

Ik geef altijd een fooi in Oostenrijk als ik netjes geholpen ben. Ik rond het bedrag vaak af en zorg dat de fooi tussen de 5 a 10% van de rekening. De fooi geef ik trouwens altijd contant.

Bij een taxi is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden.

Het prijsniveau in Oostenrijk

De prijzen van levensmiddelen in Oostenrijk liggen iets boven de prijzen in Nederland. Supermarkten zijn dus duurder en dan vooral in zuivel, groente en fruit. Gelukkig kun je in Oostenrijk ook winkelen bij de discounters. Lidl is bijna overal wel aanwezig. In Oostenrijk zoek je tevergeefs naar de Aldi. Dat klopt want Aldi heeft in Oostenrijk een andere naam. namelijk Hofer. Het is een wat luxere Aldi dan dat we in Nederland en België zijn gewend. Naast een ruim assortiment aan eigen merk producten verkoopt deze “Aldi” ook merk producten en beschikken de meeste filialen over een bakkerij.

De prijzen in de grote steden zoals Salzburg, Wenen en Graz en in de toeristische gebieden liggen vooral in de restaurants beduidend hoger dan in de rest van het land. Hou daar rekening mee als je door Oostenrijk reist.

Prijspijl (2019)

Recept Wiener Schnitzel

 • overnachting in een jeugdherberg € 25 – € 30
 • overnachting in een motel of gasthof € 55 – € 75
 • overnachting in luxe hotel € 120 – € 150
 • overnachting camping € 20 – € 35 (seizoen en locatie afhankelijk)
 • Maaltijd (dagmenu (Tagesmenu) in een eenvoudig restaurant € 10 – € 12
 • Diner drie-gangen in restaurant € 25 – € 30
 • Pizza € 6 – € 11
 • Broodje Döner € 3,50 – € 5
  • Broodje kaas € 2,50 – € 4
 • Braadworst bij een Würstlstand € 3- € 4
 • Big Mac® € 4,10
 • Schnitzel (varkensvlees) € 12 – € 14
 • Schnitzel (kalfsvlees) € 18 – € 21
 • Kop koffie € 2,80 – € 3,50 (in Wenen is koffie kult dus duurder)
 • Bier (0,5l) € 3,50 – € 4.,50
 • Frisdrank € 2,50 – € 3,50

KRAS vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Oostenrijk. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal Bad Klein KirchheimLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Oostenrijk aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Oostenrijk? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.