Huis kopen in Oostenrijk

Ken je dat gevoel? Dagdromend in de skilift naar boven, dat je een eigen huisje hebt in een idyllisch skidorpje in Oostenrijk aan de voet van de skipiste? Het is in ieder geval mijn droom om ooit een huis te kopen in Oostenrijk. Toch zitten daar nogal wat haken en ogen aan zodat de bemiddeling van een tussenpersoon in Oostenrijk helemaal zo gek nog niet is. Deze adviseur kan je helpen met een huis te koop in Oostenrijk.

Huis te koop in Oostenrijk

Voor het kopen van een huis in Oostenrijk heb je naast geld ook wat kennis nodig over de markt en de wetgeving. Zo is het in Oostenrijk gebruikelijk dat de koper de courtage van de makelaar betaald, deze liggen rond de 3% en zijn altijd excl. Umsatzsteuer (BTW) Verder zijn de kosten voor de inschrijving bij het kadaster en de notaris kosten vaak voor de koper.

Een makelaar in Oostenrijk is een beschermd beroep, deze dient er voor te zorgen dat hij namens de verkopende partij beschikt over een getekende bemiddelingsovereenkomst en dient de makelaar op de hoogte te zijn van alles wat er op- en rondom het huis gebeurd denk bijvoorbeeld aan de bestemmingsplannen en de bouwplannen van de buren.

Voor het tekenen van een koopovereenkomst (kaufanbot) maakt een makelaar gebruik van een notaris (Notar) en bij hele ingewikkelde koopovereenkomsten kan een advocaat worden ingeschakeld. Nadat alles is afgerond met de financiën zorgt de notaris of advocaat voor de inschrijving in het Grundbuch (Kadaster) Dit duurt ongeveer tussen de 2 a 4 maanden.

een hypotheek in Oostenrijk

het verkrijgen van een hypotheek bij een Oostenrijkse bank is niet zo makkelijk als in Nederland. Een bank wil namelijk dat je zelf ook een deel betaald. Deze percentages zijn afhankelijk van de waarde van de woning en de hypotheekvorm.  Een gespecialiseerde financieel adviseur kan je daar meer over vertellen.

Huis als belegging

Veel Nederlanders kiezen tegenwoordig voor een beleggingsobject in Oostenrijk. Woningen in Oostenrijk hebben de laatste jaren in tegenstelling tot Nederland weinig last gehad van de crisis en waardedaling. De vraag naar (vakantie)woningen is nog steeds groot.

Je kunt bijvoorbeeld een appartement kopen in een luxueus complex wat door een private beheerder wordt onderhouden en verhuurd. De verhuuropbrengsten worden na aftrek van de beheerskosten dan direct met de eigenaar verrekent. Deze constructies zie je vooral in de grotere populaire wintersport gebieden in Oostenrijk. Natuurlijk mag je al eigenaar zelf ook gebruik maken van je woning echter wel in samenspraak met de beheerder. Je kunt er dus niet op de bonnefooi naartoe gaan.