veilig rijden in de winter

Op vakantie naar Oostenrijk met de auto? Dan kan het geen kwaad om even door te lezen, Oostenrijk heeft namelijk wat aanvullende verkeersregels ten opzichte van Nederland en vaak vragen de weersomstandigheden ook om een aangepaste rijstijl.

Winterbanden

Oostenrijk heeft te maken met echte winters, vooral in de bergen komt het vaak voor dat het in de winter (en soms in de lente en herfst) sneeuwt of glad wordt. Winterbanden zijn in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden dan ook verplicht tussen 1 november en 15 april. De winterbanden dienen minimaal nog 4mm profiel te hebben.

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden zijn op veel bergpassen in Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht, en zowiezo handig. Het voorkomt dat je slipt en niet meer kunt remmen met alle gevolgen van dien. Sneeuwkettingen leg je het liefst om voordat je een pas of besneeuwde weg oprijdt. Zoek voor je zelf een veilige plek op om te stoppen. Sneeuwkettingen omleggen is iets wat we niet dagelijks doen, dus thuis een keertje oefenen kan geen kwaad. Omdat je sneeuwkettingen in winterse omstandigheden om doet is het handig om een paar handschoenen die vuil en nat mogen worden klaar te hebben liggen. Oja, met sneeuwkettingen is je maximale snelheid 50 km/h en je legt de kettingen om de aangedreven wielen. Zodat de sneeuw en gladheid is verdwenen van de rijbaan dien je de kettingen weer te verwijderen.

Maak je auto sneeuwvrij

Het is verplicht om je auto sneeuwvrij te maken voordat je gaat rijden. Dus niet alleen de ramen ook je dak en je motorkap zijn schoon. Een simpele huis- tuin en keuken stoffer voldoet vaak al om de meeste sneeuw van je auto te vegen. Rijden met sneeuw op je dak veroorzaakt veel overlast bij diegene die achter je rijdt. Dus even poetsen en je voorkomt veel ergernis en een hoge boete.

Let op je snelheid

Als het sneeuw of regent in de winter kan het plotseling glad worden, ondanks dat de Oostenrijkse straßendienst er als de kippen bij is bij gladheid kan het dus voorkomen dat het eventjes niet zo snel kan, pas je snelheid dan aan, en let goed op andere automobilisten.

Nog een snelheidsdingetje

Op de Oostenrijkse snelwegen is de mag je in de meeste gevallen 130 km/h rijden. Maar!!! Pas op! Boven de autobahn hangen net als in Nederland van die portalen, die een snelheid aangeven, staat er in één van de displays boven het wegvak de tekst “UG-L” dan is afremmen en opletten. UG-L is een tijdelijke milieu maatregel die er toe dient om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wordt je tijdens een traject met UG-L betrapt op een hogere snelheid dan is het echt kassa, je wordt dan namelijk niet voor een verkeersovertreding bekeurd maar je mag aftikken voor een milieudelict en dit kan behoorlijk in de papieren lopen

Rettungsgasse

Indien er in Oostenrijk een file ontstaat dien je op de rechterbaan naar rechts uit te wijken en op de linkerbaan naar links. Zo ontstaat er in het midden een zogenaamde rettungsgasse. Hier kunnen de hulpverleningsvoertuigen dan makkelijk passeren. Bij veel autobahnen in Oostenrijk is de vluchtstrook namelijk te smal. Het blokkeren van de rettungsgasse is strafbaar. zie het onderstaande filmpje voor een uitleg: