Voordat ik mijn verhaal over het weer in Oostenrijk begin wil ik eerst even kwijt dat ik geen meteoroloog ben. Ik informeer mij net als iedereen iedere dag even met het weerbericht van TV en internet. Een weerbericht in Nederland is altijd redelijk saai. In Oostenrijk daarentegen is het weerbericht van levensbelang voor iedereen. Het weer is namelijk nogal onvoorspelbaar en kan regionaal erg verschillen. Dat schijnt te komen door het landklimaat en de vele bergen (lees: Alpen) en de nabijheid van de Middellandse Zee welke de luchtstromen in Oostenrijk stevig beïnvloeden. De details laat ik even voor wat het is. Dat is alleen maar slaapverwekkend.
Regionale verschillen in het weer in Oostenrijk
Het weer in Oostenrijk is per regio en windstreek erg verschillend. Dat komt natuurlijk grotendeels door de opbouw van het land en de ligging ten opzichte van de alpen.

Wenen en Nieder-Osterreich
Het het lager gelegen gedeelte van Oostenrijk, zeg maar het gebied rondom Nieder Oesterreich en Wenen kunnen de zomers heet zijn. Temperaturen boven de 30 graden zijn in de zomermaanden juli en augustus geen uitzondering op de regel. Met een flauw windje erbij kan dat onaangenaam warm zijn. In de wintermaanden is het hier sporadisch echt koud. hooguit een paar graden vorst aan de grond tijdens de nacht. Overdag komt het kwik net boven het vriespunt uit.
Tirol en Salzburgerland
Het populaire midden van Oostenrijk met de deelstaten Tirol en het Salzburgerland bestaat voornamelijk uit bergen. Hier spreken de meteorologen dan ook over een hooggebergteklimaat. Op hoogte is het hier ook in de zomer koud met slechts 10 graden op 1.800 meter hoogte. Boven de 3.000 meter komt de nul graden grens akelig dichtbij.
Hou hier echt rekening mee als je een wandeling gaat maken in het hooggebergte of met de lift naar één van de gletsjers in Oostenrijk gaat. Vooral tijdens de nacht kan het hier koud zijn. D Het temperatuurverschil tussen het dalstation en het bergstation van een lift kan zo maar een paar graden lager zijn. Een vest of een trui kan dan fijn zijn.
In het hooggebergteklimaat zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht ook groot mede afhankelijk van de ligging van de helling en de stand van de zon. Zodra de zon zich achter een berg verschuild maakt de temperatuur vrij snel een daling naar onder. Dat kan zo maar 10 tot 15 graden schelen in een een uur tijd.
Het zuiden met Karinthië en de Steiermark
Het zuiden van Oostenrijk (deelstaat Karinthië en een deel van de Steiermark) heeft natuurlijk veel invloeden van de middellandse Zee. Het is soms net alsof je in de Toscane bent. Het zuiden van de Steiermark wordt dan ook wel de Oostenrijkse Toscane genoemd. Dankzij de invloeden van de Middellandse Zee komen hier de lekkerste wijnen vandaan. In de zomermaanden raakt de thermometer regelmatig de 30 plus aan en ‘s avonds koelt het dan gelukkig lekker af. De winter is in de Steiermark op de hoger gelegen gebieden na erg mild.
Houd altijd rekening met het weer in Oostenrijk

Ik heb nog geen goede website gevonden welke een goede weervoorspelling voor meer dan 3 dagen kan maken voor Oostenrijk. Het weer is dus iets wat je zelf ook goed in de gaten moet houden. Het weer kan namelijk op een zonnige dag vrij plotseling omslaan in een heftig noodweer. Een strak blauwe hemel kan in eens betrekken in een git zwarte wolken-brei waaruit in zeer korte tijd heel veel neerslag kan vallen. Dat kan gepaard gaan met onweer.
Zodra het begint te onweren in de bergen is het noodzaak dat jezelf en je mede wandelaars zo snel mogelijk in een veilige omgeving brengt. Dat doe je door de wandeling tijdelijk te onderbreken en naar beneden te lopen. Vanzelfsprekend blijf je weg bij hoge bomen en pas je goed op voor vallende stenen. Zoek de beschutting op van een berghut of je auto.
Neem tijdens een wandeling in de bergen altijd een regenjas en een warme trui of vest mee. De temperatuur kan tijdens een regenbui in korte tijd flink dalen. Ga dus niet onvoorbereid op pad en zeker niet in de bergen. Het weer in Oostenrijk kan onberekenbaar zijn.
De beste reistijd voor Oostenrijk

Oké, dit is zo ongeveer de meest gestelde vraag die ik in de mail krijg. Laat ik beginnen met het feit dat Oostenrijk eigenlijk twee hoogseizoenen heeft. De zomermaanden vanaf begin juni tot begin oktober en de wintermaanden vanaf begin december tot ongeveer het paasweekeinde.
De zomermaanden zijn natuurlijk het domein van de natuurliefhebbers. Het wandelseizoen begint zodra de meeste sneeuw is gesmolten en de wandelpaden weer toegankelijk zijn. Wanneer dat is, is geheel afhankelijk van de winter en het weer in Oostenrkjk.
Een strenge lange koude winter zorgt namelijk voor veel sneeuw en voordat de meters met sneeuw weg zijn kan dat afhankelijk van de lente wel even duren. De maanden juli en augustus zijn wat dat betreft perfect alleen het weer heeft dan wel een eigen willetje. Kan kan warm tot zeer warm zijn maar een paar dagen met alleen maar regen zijn geen uitzondering. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten in Oostenrijk voor als het weer een keertje niet wil meewerken.
De wintermaanden zijn het domein van de wintersporters. vanaf december begint het in de meeste skigebieden te sneeuwen en mocht de sneeuw uitblijven dan gaan de sneeuwkanonnen aan als de temperaturen meewerken. De ligging en hoogte van het skigebied bepalen hoe lang er geskied kan worden.
De skigebieden in Oostenrijk liggen over het algemeen wat lager dan in de andere wintersportlanden zoals Frankrijk en Zwitserland waardoor de sneeuwzekerheid niet altijd wordt gegarandeerd.
Beste reistijd voor een stedentrip naar Wenen
De beste reistijd voor de steden zoals Wenen en Graz is heel makkelijk dat kan praktisch het hele jaar door. Wenen heeft wel de eigenschap om in de zomer erg heet te zijn. Vooral in de wijken met hoge gebouwen waar de wind niet lekker wat frisse lucht door de buurt kan duwen wordt het al snel smorend heet. De decembermaanden zijn natuurlijk wat kouder en misschien wat nat. Alleen de kerstmarkten in Wenen zijn wel uniek en zeker een bezoek waard.
Voor meer informatie over het weer en het klimaat in oostenrijk kun je natuurlijk ook kijken op de website van Klimaatinfo.nl