Schlossberg; een berg in de stad

In Graz staat de berg midden in de stad. Met het kabelspoor is de steile klim de Schlossberg op gemakkelijk te volbrengen.
Midden in Graz rijst de Schlossberg op, met op de top de klokkentoren, het markante kenmerk van de hoofdstad van de deelstaat Steiermark. Sinds 1894 bedwingt de Schlossbergbahn, een kabeltrein, stoer de ongeveer 60 procent steile helling naar het plateau – tegenwoordig met moderne panoramagondels.

Boven aangekomen ziet u de oude binnenstad van Graz vanuit vogelperspectief: de rode dakpannen glanzen in de zon, en daartussen banen de slingerende straatjes zich een weg tussen de middeleeuwse huizen.

De Glockenturm

Op de uitstekende rots van de Schlossberg stond meer dan 1.000 jaar gelden een burcht met de Slavische naam ‘Gradec’ (kleine burcht), waarvan de naam van de stad is afgeleid. En de ‘kleine burcht’ groeide uit tot een machtige vesting, die in 1809 door Napoleon werd opgeblazen. Wat nog rest, zijn twee klokkentorens, de Glockenturm met de ‘Liesl’, de grootste klok van Graz, en de Uhrturm met de klok met de verwisselde wijzers. Naast deze bezienswaardigheden zijn er o.a. een 94 meter diepe put, de ‘Türkenbrunnen’, en het imposante bastion, de ‘Stallbastei’, te zien.

terug

Weens MuseumsQuartier viert 10 jarig jubileum

Klimt 2012 – 150 jaar kunstgeschiedenis

volgende