Kleinwalsertal

Kleinwalsertal - Oostenrijk

Zoek je een skigebied wat gemoedelijk is, waarbij apres-ski niet op de voorgrond wordt gevierd en waar het gewoon gezellig is zoals het zou moeten zijn? Dan is het skigebied Kleinwalsertal iets voor je. Je vindt in dit skigebied namelijk geen megagrote pistes en overdreven drukke apres-ski bars.

Wat misschien wel een beetje vreemd is dat het skigebied alleen vanuit Duitsland bereikbaar is met de auto.  Vanuit Oostenrijk is het Kleinwalsertal alleen lopend bereikbaar.

Het skigebied Kleinwalsertal

Zes bergtoppen met een hoogte van ongeveer 2.000 meter meer dan 128 kilometer aan pistes en goede (maar oude) liften zijn de ingrediënten van dit skigebied.  Tel daarbij de uitdagende pistes voor gevorderde skiërs in het hoger gelegen gedeelte en je hebt er ook nog een toetje bij.

Het skigebied ligt in een 15 kilometer lang dal en is ongeveer 4 kilometer breed en bestaat uit de dorpen Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad.  Meer dan een doodlopende weg met wat zijstraten is het niet. Tijdens de wisseldagen kan het er erg druk zijn.  Het skigebied is ideaal voor gezinnen met kinderen.  Freestylers kunnen zich uitleven in het Crystal Ground Snowpark.

De dorpen in Kleinwalsertal

Het kleinwalsertal is een grensgebied, het ligt praktisch op de grens met Duitsland.  Het bestaat uit de volgende dorpen:

Mittelberg

Vanuit Nederland is Mittelberg het snelst bereikbare wintersportdorp in Oostenrijk, zonder vertragingen kun je in 8 uur in Mittelberg zijn. Het dorp ligt op 1215 meter hoogte. Mittelberg is een klein maar fijn dorpje, het is alleen bereikbaar via Duitsland en is een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.  Vanuit Mittelberg kun je met de gondel in het skigebied Walmendingerhorn.

Riezlern

ingeklemd tussen een paar 2.000 meter hoge toppen in Riezlern het grootste dorp van het Kleinwalsertal, in het dorp zelf wonen ongeveer 5.000 inwoners. Niet alleen tijdens de wintersport is het dorp zeer populair onder de vakantiegangers ook in de zomermaanden kan het rekenen op een vaste schare fans en vakantiegangers. Puur om de wandelen in het prachtige berggebied.   Riezlern heeft een directe liftverbinding naar het skigebied Fellhorn-Kanzelwand waardoor je ook in Duitsland kunt winterporten.

Het dorp zelf is absoluut één van de levendigste dorpen van het gebied, het heeft naast een paar skischolen en verhuurbedrijven ook een paar leuke winkels en een (winter)camping.

Hirschegg

Kom je puur voor de wintersport dan is Hirschegg jou bestemming, je treft hier namelijk eigenlijk alleen gezinnen met kinderen en ouderen aan. Het dorp heeft een eigen skigebied de Heuberg-Parsenn, je vindt voornamelijk familie vriendelijke blauwe pistes.  Hirshegg is trouwens alleen maar vanuit Duitsland te bereiken.

Oberstdorf

Ik heb lang getwijfeld of ik dit dorpje op de site moet zetten, het ligt namelijk niet in Oostenrijk maar net op de grens met Duitsland. Vanuit het dorp kun je echter wel skien in het Kleinwalsertal in Oostenrijk.  Heb je wel eens naar het vierschanzentournee gekeken?  in Oberstdorf bevindt zich één van de 4 schanzen waar de waaghalzen naar beneden suizen.

Oberstdorf is een leuk wintersport dorp, de balans tussen toerisme en de omgeving is een belangrijk punt voor de inwoners.   Je komt niet naar Oberstdorf voor de wilde apres-ski nachten, wel voor de uitstekende voorzieningen voor families met kinderen.

Liften

Sleeplift(en): 19
Stoeltjeslift(en): 14
Cabinelift(en): 11
Pendelift(en): 0

Pistes

Blauw: 55 km
Rood: 49 km
Zwart: 10 km
Totaal : 114 km

Voorzieningen/algemene informatie

Hoogste punt: 2500 m
Funpark: ja
Skischolen
: 26 (online reserveren)
Skiverhuur: Ja (online reserveren)

Afstand vanaf Utrecht: 800 km
Afstand vanaf Antwerpen: 774 km

Overnachten: >80 accomodaties bij Booking.com
Appartementen: Belvilla

Prijzen in het Zillertal

Liftpas:
1 dag: € 57,50
2 dagen: € 114,00

Accommodatie laag seizoen € 65 – 100
Accommodatie hoog seizoen € 100 – 250

Wiener Schnitzel € 15 – 20
Burger: € 14 – 18
Bier 0,5 l :€ 4,50 – 5,50
Cappuccino: € 2,90 – 3,90
Kopje koffie: € 2,50 – 2,90

Voordelen Skigebied Kleinwalsertal

Gezellig skigebied
Het skigebied ligt in twee landen, het is met recht een familievriendelijk skigebied. Bijna alle dorpen beschikken over oefenpistes voor beginnende wintersporters en natuurlijk kinderen. In Riezlern ligt een compleet kinderland.

Goed gebied voor Beginners en gevorderden.
Naast genoeg pistes om te leren skiën kun je in het Kleinwalsertal ook nog freeriden. Het gebied kent diverse plekken met mooie routes waarbij je off-piste kunt gaan.

Gezinsvriendelijk
Dankzij de ligging op nog geen 8 uur rijden vanaf Utrecht en de uitstekende voorzieningen voor kinderen is dit gebied uitermate geschikt voor gezinnen.

Ligging
Het skigebied is zeer makkelijk bereikbaar en ligt op nog geen 800 kilometer van Utrecht. Tijdens de vakantieweken en de wisselweekenden is het druk. Omdat een deel van het skigebied in Duitsland ligt is het een favoriet weekend uitstapje voor veel Duitsers.

Prijsniveau
De prijzen in het skigebied Kleinwalsertal liggen op een normaal niveau. Voor de grote van het skigebied en de voorzieningen zijn de liftprijzen ook gemiddeld. Hoe dichter bij de piste hoe duurder de accommodaties.

Geen autobaanvignet nodig

Nadelen Skigebied Zillertal

Weinig Après-ski
Voor een feestje moet je in Riezlern zijn, de rest van de dorpen is na het sluiten van de pistes en skiliften stil. Het is dan ook meer een skigebied voor gezinnen.

Verbindingen tussen de skigebieden
De skigebieden in de dorpen zijn onderling nog niet met elkaar verbonden. Wil je dus naar één van de andere dorpen dan moet je met de skibus.