Skijuwel Alpbachtal – Wildschonau

AOO-skijuwel


Een juweeltje, dat mag je wel zeggen, het is dan ook stiekem mijn favoriete wintersportgebied van Oostenrijk. Ik kom er al zeker 10 jaar wel een paar dagen om te skien en om lekker te eten.

Skijuwel een samenvoeging van Alpbachtal en Wildschonau

Alpbachtal en de wildschonau waren twee skigebieden die er eigenlijk niet meer toe deden, te saai, te simpel en vooral te klein. Een helemaal clichés natuurlijk. Al enige tijd was er een plan om een nieuwe gondelbaan te maken naar de andere kant van de berg, zodat je dus vanuit het Alpachtal ter hoogte van Inner Alpbach naar de wildschonau kunt “gondelen”  Dat had natuurlijk wat voeten in aarde, milieubewegingen, boeren, noem maar op.

In 2012 werd er dan toch beginnen en tijdens het seizoen 2012-2013 opende de nieuwe 8 persoonsgondel naar de Wildschonau en in eens behoord Skijuwel zoals het gebied sindsdien wordt genoemd tot de 10 grootste skigebieden van Tirol.

Algemene informatie:

Prijzen liftpas:

1 dag volwassen: € 43,00 kind: €22,50/13,50
1 week (6 dagen) volwassen: € 217,00 kind: € 174,00/108,50

kaart van het skigebied

(klikken voor grotere versie)

 

Trouwe bezoekers

De dorpen in het skigebied, Alpbach, Inner Alpbach, Oberau, Auffach, en Niederau hebben een vaste schare fans. (waaronder mijzelf dus) ik ken zelfs een alleraardigste engelsman welke al 48 x in het skigebied is geweest voor een lange of korte vakantie.

De dorpen van Skijuwel

Ieder dorp in skijuwel heeft zo zijn eigen charme en uitstraling, gelukkig blijft dat zo wordt er weinig bijgebouwd in de vorm van grote hotel complexen of andere ongein.

Alpbach

Het mooiste bloemendorp van Oostenrijk is ook het meest onaangetaste boerendorp van Tirol, geen moderne nieuwbouw, geen lelijke hoogbouw alleen maar typische Tiroller huizen met de prachtige houten balkon. Het dorp is tevens gastheer voor het Forum Alpbach, een congrescentrum waar veel belangrijke zaken op wereldniveau worden besproken.

Alpbach zelf heeft een gezellige ambiance, voor apres-ski moet je er niet zijn op de Post-Alm na is er weinig te feesten in het dorp.

Niederau

Het eerste dorp wat je tegenkomt als je de Wildschonau in rijdt is Niederau, het is een ideaal dorp voor een familie wintersport, meer dan genoeg oefenpistes en voor de allerkleinsten zijn er speciale kinderpistes.  In het dorp zelf zijn diverse accomodaties zoals hotels, appartementen en pensions te vinden.

Auffach

Vanuit Auffach vertrekt de gondel naar de Schatzberg, het is niet de nieuwste gondel (vervanging is wel gepland) en de kleine 4 persoons cabines geven dus wel wat nostalgisch.  Éénmaal boven aangekomen  op het bergstation kun je diverse kanten op, de pistes in dit deel van Skijuwel zijn voornamelijk rood en een enkele blauwe piste. De Pistes zijn wel breed. Je kunt vanuit hier ook richting het Alpbachtal skiën.

In Auffach zelf is een restaurant en een apres-ski bar te binen, verder natuurlijk diverse mogelijkheden om te overnachten.

Inner Alpbach

Aan het einde van het Alpbachtal ligt het dorpje Inner Alpbach, verwacht geen spannende dingen, voor winkels moet je in Alpbach zijn. Vanuit Inneralpbach gaat er een gondel naar de Wildschonau en naar de Wiedersberghorn in het skigebied van Alpbach.  Verwacht ook in Inner Alpbach geen feestavonden met apres-ski. Het is een echte familie bestemming waarop Hotel Galtenberg in Alpbach mooi op inspeelt met een moderne wellness en dito vermaak voor de kinderen zoals een 100 meter lange waterglijbaan.