Wintersport in Zillertal Arena

Zillertal

Het is onder Nederlanders één van de populairste skigebieden van Oostenrijk. Tijdens de drukke vakantieweken sta je iedere zaterdag (wisseldag) in een file van gele kentekens. Dat is natuurlijk niet zonder reden want in het Zillertal kun je gebruik maken van meer dan 140 kilometer aan (geprepareerde) pistes. De Après-ski in Gerlos het middelpunt van het Zillertal is op zijn zacht-gezegd Nederlands. Je moet er dus echt van houden.

Nederlandse enclave in Oostenrijk

Nederlanders in Zillertal Arena

Het kan niet missen, het Zillertal is tijdens de wintermaanden in Oostenrijk een soort van dertiende provincie van Nederland. Nederlandse bars, Nederlandse restaurants, Nederlandse skileraren, en Nederlandse medewerkers in de bediening. lange files met gele kentekens is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering op de wisseldagen tijdens de wintermaanden. 

het skigebied

Wintersporten in Zillertal Arena

Het Zillertal is een lang gerekt dal, het echte wintersporten doe je echter in een zijdal van het Zillertal. Het skigebied bestaat uit verschillende dorpen, en het maken van lange tochten is mogelijk maar niet ideaal omdat je te maken met met lange en tijdens de vakanties overvolle verbindingsstukken. Momenteel investeert het skigebied veel geld in betere en snellere liften.

Naast de eigen skipas waarmee je gebruik kunt maken van alle liften in de Zillertal Arena maakt het skigebied ook deel uit van de Super Ski samenwerking.

Kaart Zillertal

Klik voor grotere kaart

De Dorpen

De Zillertal Arena bestaat uit 10 dorpen, Niet alle dorpen hebben even goede voorzieningen zoals een directe dalafdaling of de beruchte après-ski.

  • Königsleiten
  • Gerlos
  • Krimml
  • Hochkrimml
  • Hainzenberg
  • Zell Am Ziller
  • Wald in Pinzgau
  • Hippach – Schwendau
  • Asschauim Zillertal
  • Ramsau im Zillertal

De Dorpen in Zillertal Arena

Het skigebied bestaat uit de dorpen Gerlos, Zell am Ziller, Krimml en Köningsleiten.

Gerlos

Zie Gerlos als het centrum van het skigebied, aan de lange weg door het dorp zijn de meeste hotels en appartementen te vinden. Gerlos ligt gunstig ten opzichte van de pistes en liften en je vindt hier ook de meeste apres-ski mogelijkheden van het gebied.  Gerlos is van alle dorpen in de Zillertal Arena ook het meest populaire dorp onder Nederlanders.

Köningsleiten

Het ligt hoger dan de andere dorpen en daarmee is de sneeuwzekerheid een stuk hoger.  Het dorp bestaat voornamelijk uit typische Oostenrijkse chalets en er worden veel appartementen verhuurd. Het is in Köningsleiten in ieder geval een stuk rustiger dan in Gerlos.

Zell am Ziller

het grootste dorp van de drie dorpen in de Zillertal Arena, waarbij de apres-ski niet overdreven aanwezig is.  Het dorp is ideaal voor gezinnen.  Sinds 2015 is er een piste tot in het dorp.

De plus- en minpunten van het Zillertal Arena

Ieder skigebied heeft een bepaalde doelgroep, en er zijn natuurlijk altijd wat plus- en min punten te bedenken over een bepaald skigebied. Voor de Zillertal Arena komen wij op de volgende punten.

 De pistes bij Königsleiten en Zell am Ziller bieden genoeg uitdaging voor de gevorderde skiër. De beroemde sportabfahrt (nummer 18) door een bosachtige omgeving in de richting van Zell am Ziller is zeker de moeite waard. Het laatste stukje naar Zell am Ziller is een pittige zwarte piste.

 Wat op de berg gebeurt, blijft op de berg. De après-ski in Gerlos, Königsleiten en Zell am Ziller is gewoon niet te beschrijven. Hier lijkt het feestje wel te zijn uitgevonden en men gaat tot de late uurtjes door. Omdat meer dan de helft van de gasten uit Nederland komt is de après-ski daar ook op aangepast. Als ik heel eerlijk ben is het mij allemaal een beetje te plat. Zoek je het juist wat rustiger. Bekijk dan het aanbod in Hochkrimml of een ander skigebied

 Zillertal Arena beschikt over meer dan 800!!! sneeuwkanonnen. Daarmee kan 80% van de pistes machinaal worden besneeuwd. Het kan wel zijn dat een dalafdaling tijdens het begin en einde van het seizoen gesloten is vanwege de sneeuwkwaliteit.

Eerlijk is eerlijk de prijzen in het Zillertal liggen net onder het gemiddelde niveau van Oostenrijk. Dat maakt dit skigebied ook nog eens budget vriendelijk. Helaas zijn de prijzen voor accommodatie in de kerst-, en voorjaarsvakantie wel pittig.

In de dorpen Gerlos en Königsleiten zijn twee aparte kleine pistes waar de jongste wintersporters les kunnen krijgen. In het skigebied zijn diverse hotels gericht op gezinnen. Verder zijn er diverse funparks aangelegd en een halfpipe.

Ondanks dat er echt miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in nieuwe snelle liften en een betere infrastructuur is het in het Zillertal Arena gewoon druk. Reken vooral op de wisseldagen met lange files. Op de pistes kan de wachttijd bij de liften al snel oplopen.