St. Stephansdom

Net als het Schloss Schönbrunn stond de St Stephansdom oorspronkelijk buiten de stad. De allereerste kerk werd rond de 12e eeuw op deze locatie gebouwd, helaas is hier niks meer van teruggevonden. Het gebouw is gotisch, maar de torens zijn in Romaanse stijl. De zuidelijke toren (Alter Steffel) werd in de 14e eeuw toegevoegd. De bedoeling was dat de kerk twee torens van 136,7 meter hoog zou krijgen, Hiermee is de Stephansdom de op acht na hoogste kerktoren ter wereld. Door geldgebrek werd alleen de zuidelijke toren voltooid. Deze toren is te beklimmen (343 treden) en éénmaal boven heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Mensen met minder conditie kunnen in de noordelijke toren met een lift naar een uitzichtplatform. De gigantische Pummerinklok is gemaakt van versmolten Turkse kanonnen. Het Dak van de kerk bestaat uit meer dan 230.000 “houten” panelen in verschillende kleuren van ieder 4 kilo per stuk. Deze worden door middel van koperen spijkers op zijn plek gehouden. Het verhaal gaat dat de bouwvakkers het dak niet durfde te leggen omdat het te stijl zou zijn, toen een vrouw zich meldde om het werk te doen mocht zij dit alleen als zij verkleed ging als man.

De catacomben van de kerk zijn apart toegankelijk. Hier worden resten van de Habsburgse keizers bewaard (niet hun hele lichaam, slechts hun ingewanden!).

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd door een brand een groot deel van de kerk verwoest, veel kostbare bezittingen zijn gelukkig bewaard gebleven. Na de oorlog werd de kerk gerestaureerd.

St.-Stephansdom
Adres: Stephansplatz 1
Openingstijden: 09.00-17.30

De Stephansdoms heeft een eigen Metrostation, zowel de metro’s U1 als U3 stoppen voor de deur.

terug

Oostenrijks gebak en Weense koffiehuizen

Transavia nog vaker naar Oostenrijk

volgende