Graz de tweede stad van Oostenrijk

Graz de tweede stad van Oostenrijk

Wat is de tweede grootste stad van Oostenrijk? Graz! Ik durf te wedden dat je buurman of buurvrouw nog nooit van deze stad heeft gehoord. Toch is het met ruim 286.292 (stand 1 januari 2018 inwoners de tweede stad van Oostenrijk en tevens de hoofdstad van het Oostenrijkse bundesland Steiermark. De Stad is gelegen aan de rivier de Mur en ligt praktisch aan de voet van de Alpen. Zelf ben ik als schrijver voor Alles over Oostenrijk bijna maandelijks in Graz te vinden. Ik woon namelijk in de buurt en voor veel zaken ben ik gebonden aan Graz. 

De historische binnenstad van Graz is sinds 1999 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niks natuurlijk. Het is namelijk de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Als industriestad doet Graz het economisch gezien ook erg goed. Het is namelijk een belangrijk knooppunt voor de export naar Slovenië en de andere delen van het voormalige Joegoslavië. Tevens is Graz bekend vanwege het Puchwerk, Ondertussen is dit grote fabrieksterrein inclusief de fabrieken in bezit van de autobouwer Magna Steyr. Momenteel worden er diverse modellen van Mercedes (G-klasse) en de Mini (Countryman en Paceman) gebouwd in de fabrieken. Heel vroeger werden hier de beroemde Puch brommers gemaakt. 

 

Bezienswaardigheden in Graz

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad van Graz, de leukste bezienswaardigheden hebben we voor je verzameld in een apart hoofdstuk over de bezienswaardigheden in Graz. De meeste bezienswaardigheden zijn ook leuk om met de kinderen te doen.

Bezienswaardigheden in Graz

Graz is een studentenstad

De meer dan 45.000 studenten maken de stad bruisend en zorgen voor de nodige reuring in de stad. De beroemde technische universiteit van Graz mag zich rekenen tot één van de beste van Europa, waarbij de architectuur opleiding hoog aangeschreven is. De meer dan vier universiteiten en twee hogescholen zorgen er voor dat iedere zesde inwoner van de stad een student is. Aan de universiteit van Graz kun je onder andere de volgende faculteiten vinden:

 • Rooms-katholieke theologie
 • Rechten
 • Sociale en economische wetenschappen
 • Geesteswetenschappen
 • Batuurwetenschappen
 • Milieuwetenschappen, regionale wetenschappen en pedagogische wetenschappen

Aan de Technische universiteit van Graz kun je de kiezen uit de onderstaande faculteiten vinden:

 • Architectuur
 • Bouwkunde
 • Werktuigbouwkunde en technische natuurkunde
 • Wiskunde en geodesie (dat is landmeetkunde het vak wat ik ooit heb geleerd)
 • Biomedische techniek

Winkelen in Graz

Graz is een provincie stad, vergelijk het een beetje met Utrecht of Arnhem. Het vervuld voor de hele Steiermark een regionale winkel functie. Het centrum is compact en biedt naast de standaard winkels zoals drogisterijen, boekhandels en kledingwinkels ook een leuk warenhuis. In Graz vindt je zeker geen standaard werk, het centrum is leuk uitdagend en vooral verassend.

Overnachten in Graz

Graz doe je niet in een dagje, daar is de stad veel te mooi voor. Je kunt er best een dag of twee vooruit trekken. Gelukkig heeft de stad veel hotels in verschillende prijsklassen. Wil je langer blijven overweeg dan een appartement via AirBnB. Kamperen kan ook rondom Graz zijn verschillende campings te vinden. 

Hoe kom je in Graz

Je kunt op diverse manieren in Graz komen we leggen de meest praktische aan je voor:

Met de auto naar Graz

Graz is praktisch omringt door autobahnen, (let op je vignet) en is dus vanuit alle richtingen snel te bereiken. Vanuit Wenen (A2) is het ongeveer 2,5 uur rijden en vanuit München ongeveer 4,5 uur.

Graz ligt aan de A9 de doorgaande snelweg richting Slovenië, het is een leuke stop-over voor de lange reis naar dit vakantie land.

Vanaf Utrecht is Graz ongeveer 10 a 12 uur rijden, dat doe je als verantwoordelijk chauffeur niet in één keer. vooral het laatste stuk over de A9 is voorzien van de nodige tunnels en smalle weggedeeltes.

In de stad zelf zijn diverse parkeergarages en parkeerplaatsen te vinden. Let op dat je wel betaald want de controles in Graz zijn streng. Het doet namelijk erg zijn best om een groene stad te zijn en men probeert in Graz autorijden te ontmoedigen. Het betalen bij een parkeermeter kan bij de meeste parkeermeters trouwens contactloos met je bankpas.

Met het vliegtuig

Graz heeft een eigen vliegveld, sinds mei 2017 vliegt KLM dagelijks naar Graz. Austrian Airlines vliegt dagelijks met een tussenstop in Wenen of Frankfurt naar Graz. Vanaf de luchthaven kun je met de bus of de trein snel en gemakkelijk naar de binnenstad reizen.

Met de trein naar Graz

Er zijn directe treinverbindingen met Wenen, Klagenfurt, Salzburg, Linz, Innsbruck, München, Stuttgart en Frankfurt. Zelfs nachttreinen stoppen op het Hauptbahnhof van Graz wat functioneert als een internationale draaischijf voor de treinen naar het zuiden. Meer informatie over de treinen op de website van de ÖBB en de Bahn.de

KRAS vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Oostenrijk. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Oostenrijk aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Oostenrijk

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Oostenrijk? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.

Op deze trajecten betaal je geen tol meer

Op deze trajecten betaal je geen tol meer

Voor deze trajecten in Oostenrijk heb je geen vignet meer nodig Per direct (15 december 2019) heb je voor een aantal stukken autobaan in Oostenrijk geen autobaan vignet meer nodig. Dat is goed nieuws voor veel wintersporters die komende maanden op weg gaan naar de...

Lees meer
Top 10 kerstmarkten in Wenen

Top 10 kerstmarkten in Wenen

De top 10 kerstmarkten in Wenen Feestelijke verlichting, de geur van lekkere zoete koekjes en nog zoetere kerstliedjes. Dat betekend maar één ding het is bijna kerstmis. Vanaf dit weekend zijn alle kerstmarkten in Wenen geopend. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn...

Lees meer

Komt de vignetvrijstelling in Oostenrijk weer terug?

Komt de vignetvrijstelling terug? Het is geen geheim dat je voor het gebruik van de autobaan in Oostenrijk een vignet nodig hebt. De vierkante sticker in vrolijke kleurtjes pronkt tegenwoordig op heel wat voorruiten. Wie zonder vignet toch gebruikt maakt van de...

Lees meer