Graz de tweede stad van Oostenrijk

Graz de tweede stad van Oostenrijk

Wat is de tweede grootste stad van Oostenrijk? Graz! Ik durf te wedden dat je buurman of buurvrouw nog nooit van deze stad heeft gehoord. Toch is het met ruim 282.000 inwoners de tweede stad van Oostenrijk en tevens de hoofdstad van het Oostenrijkse bundesland Steiermark. De Stad is gelegen aan de rivier de Mur en ligt praktisch aan de voet van de Alpen.

De historische binnenstad van Graz is sinds 1999 opgenomen op de werelerfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niks natuurlijk. Het is namelijk de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Als industriestad doet Graz het economisch gezien ook erg goed. Het is namelijk een belangrijk knooppunt voor de export naar Slovenië en de andere delen van het voormalige Joegoslavië. Tevens is Graz bekend vanwege het Puchwerk, Ondertussen is dit grote fabrieksterrein inclusief de fabrieken in bezit van de autobouwer Magna Steyr. Momenteel worden er diverse modellen van Mercedes (G-klasse) en de Mini (Countryman en Paceman) gebouwd in de fabrieken. Heel vroeger werden hier de beroemde Puch brommertjes gemaakt.

 

Graz is een studentenstad

De meer dan 45.000 studenten maken de stad bruisend en zorgen voor de nodige reuring in de stad. De beroemde technische universiteit van Graz mag zich rekenen tot één van de beste van Europa, waarbij de architectuur opleiding hoog aangeschreven is. De meer dan 4 universiteiten en 2 hogescholen zorgen er voor dat iedere zesde inwoner van de stad een student is.

Bezienswaardigheden in Graz

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad van Graz, de leukste bezienswaardigheden hebben we voor je verzameld in een apart hoofdstuk over de bezienswaardigheden in Graz. De meeste bezienswaardigheden zijn ook leuk om met de kinderen te doen.

Bezienswaardigheden in Graz

 

Winkelen in Graz

Graz is een provincie stad, vergelijk het een beetje met Utrecht of Arnhem. Het vervuld voor de hele Steiermark een regionale winkel functie. Het centrum is compact en biedt naast de standaard winkels zoals drogisterijen, boekhandels en kledingwinkels ook een leuk warenhuis. In Graz vindt je zeker geen standaard werk, het centrum is leuk uitdagend en vooral verassend.

Omdat er zoveel te vertellen is over winkelen in Graz hebben we er een eigen hoofdstuk voor geschreven. Deze vindt door te klikken op de onderstaande knop:

winkelen in Graz

Overnachten in Graz

Graz doe je niet in een dagje, daar is de stad veel te mooi voor. Je kunt er best een dag of twee vooruit trekken. Gelukkig heeft de stad veel hotels in verschillende prijsklassen. Wil je langer blijven overweeg dan een appartement via AirBnB. Kamperen kan ook rondom Graz zijn verschillende campings te vinden. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn hebben we daar een apparte pagina voor gemaakt

Overnachten in Graz

 

Hoe kom je in Graz

Je kunt op diverse manieren in Graz komen we leggen de meest praktische aan je voor:

Met de auto naar Graz

Graz is praktisch omringt door autobahnen, (let op je vignet) en is dus vanuit alle richtingen snel te bereiken. Vanuit Wenen (A2) is het ongeveer 2,5 uur rijden en vanuit München ongeveer 4,5 uur.

Graz ligt aan de A9 de doorgaande snelweg richting Slovenië, het is een leuke stop-over voor de lange reis naar dit vakantie land.

Vanaf Utrecht is Graz ongeveer 10 a 12 uur rijden, dat doe je als verantwoordelijk chauffeur niet in één keer. vooral het laatste stuk over de A9 is voorzien van de nodige tunnels en smalle weggedeeltes.

In de stad zelf zijn diverse parkeergarages en parkeerplaatsen te vinden, let op dat je wel betaald want de controles in Graz zijn streng. Het doet namelijk erg zijn best om een groene stad te zijn en men probeert in Graz autorijden te ontmoedigen. Het betalen bij een parkeermeter kan trouwens contactloos met je bankpas.

Met het vliegtuig

Graz heeft een eigen vliegveld, sinds mei 2017 vliegt KLM dagelijks naar Graz. Austrian Airlines vliegt dagelijks met een tussenstop in Wenen of Frankfurt naar Graz. Vanaf de luchthaven kun je met de bus of de trein snel en gemakkelijk naar de binnenstad reizen.

Met de trein naar Graz

Er zijn directe treinverbindingen met Wenen, Klagenfurt, Salzburg, Linz, Innsbruck, München, Stuttgart en Frankfurt. Zelfs nachttreinen stoppen op het Hauptbahnhof van Graz wat functioneert als een internationale draaischijf voor de treinen naar het zuiden. Meer informatie over de treinen op de website van de ÖBB en de Bahn.de

Nieuwe Verkeersregels Oostenrijk 2019

Nieuwe verkeersregels in Oostenrijk (2019) Het is weer de tijd van het jaar voor nieuwe regeltjes en wetten. Ook in Oostenrijk verzinnen de ambtenaren ieder jaar weer wat nieuws en dit keer zijn de verkeersregels aan de beurt. Wel iets om rekening mee te houden als...

Lees meer

Snel naar de Wintersport?

Wie nog even snel naar de wintersport wil kan tegenwoordig al binnen enkele uren op de pistes in Oostenrijk staan, Transavia en Easyjet vliegen meerdere keren per week en op sommige dagen zelfs meerdere keren per dag naar de sneeuw in Tirol en in het Salzburgerland....

Lees meer

Hema opent nog twee vestigingen in Oostenrijk

Hema opent nog eens twee winkels in Oostenrijk Hoe Hollandser kan het? Nadat in Juni twee vestigingen van het oerhollandse Hema de deuren opende in Wenen aan notabene de Mariahilfer straße 71 en in het Westbahnhof. Kan men in Oostenrijk straks op nog meer plekken van...

Lees meer