Veelgestelde vragen over de vaccinatieplicht in Oostenrijk

Afgelopen week maakte de Oostenrijkse regering bekend als eerste land in Europa dat er een vaccinnatie plicht komt voor iedereen. Dat valt natuurlijk niet overal goed en ook de Nederlandse media dook vol op dit nieuws. Tussen alle nieuw berichten door die ik als Nederlander in Oostenrijk tegenkom las ik ook veel onzin en tegenstrijdige berichten. Daarom dit overzicht met de meest gestelde vragen over de vaccinatieplicht in Oostenrijk.

Waarom komt er een vaccinatieplicht in Oostenrijk?

De reden is vrij eenvoudig, het aantal volledig gevaccineerden ligt in Oostenrijk beduidend lager dan de rest van Europa. Waar in de andere landen regelmatig demonstraties waren met het nodige geweld en tegenargumenten was het in Oostenrijk eigenlijk vrij rustig. Toch is op dit moment slechts 65% van de inwoners van Oostenrijk volledig gevaccineerd. Dat is bijvoorbeeld 10% minder dan in Nederland.

Met de vaccinatieplicht hoopt de overheid het percentage te kunnen verhogen, zodat de druk op de ziekenhuizen minder wordt en het personeel in de ziekenhuizen zich kan bezig houden met de andere patienten waarvan nu de operaties worden uitgesteld.

Hoe gaan ze in Oostenrijk controleren of je gevaccineerd bent?

In Oostenrijk worden alle vaccinnaties die je krijgt bijgehouden in een landelijke database. Niet alleen de covid-vaccinatie, maar ook je vaccinaties die je als kind krijgt en bijvoorbeeld de prik tegen de tekenziekte (FMSE) maar ook een Tetanusprik. Alles is weer gekoppeld met je e-card. Een elektrische kaart waarmee je je kunt identificeren bij een arts of het ziekenhuis.

Vanaf welke leeftijd moet je gevaccineerd zijn?

Over deze vraag wordt nog gediscuteerd, monenteel is er officieel nog geen goedkeuring voor het vaccin op kinderen. Vermoedelijk spreekt de Oostenrijkse overheid zich uit voor een vaccinatie-plicht vanaf 18 jaar.

Als je om medische gronden niet gevaccineerd kunt worden?

Deze personen zijn al sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Oostenrijk in beeld. De Huisartsen hebben al contact gehad met deze patiënten en hier komt zeker een oplossing voor.

Moet je als toerist ook gevaccineerd zijn?

De wet geldt alleen voor de inwoners van Oostenrijk die hier ook daadwerkelijk gemeld zijn (dus echt inwoner zijn en zijn geregistreerd als inwoner van Oostenrijk) Momenteel gelden in Oostenrijk strengere regels voor niet gevaccineerden en daar valen ook toeristen onder. (de zogenaamde 2G-regeling)

Blijft de vaccinatieplicht in Oostenrijk?

Over deze vraag wordt nog intensief gesproken, het kan zijn dat in de wet een alinea wordt opgenomen dat de plicht vervalt zodra er een alternatief medicijn is. Momenteel wordt er hard gewerkt aan pil die bij een positieve besmetting de reactie van het virus kan dempen waardoor een ziekenhuisopname niet nodig is.

Welke vaccinaties zijn in Oostenrijk nog in gebruik?

Alleen de vaccins van Biontech/Pfizer en Moderna worden nog gebruikt. Oostenrijk is één van de eerste landen in Europa die het vertrouwen in het vaccin van Johnson & Johnson (Jansen) hebben opgezegd. Wie met Jansen is gevaccineerd krijgt de mogelijkheid om voor 3 januari 2022 één van de andere vaccinaties te halen. Daarna vervalt de groene pas.

Hoe wordt er gestraft als je je niet laat vaccineren?

Op deze vraag is nog geen eenduidig antwoord gegeven. Er wordt gesproken over gevangenisstraffen, geldboetes maar ook een eigen risico in de gezondheidszorg en kortingen op uitkeringen in het geval van werkloosheid of bijstand. Echte duidelijke antwoorden heb ik op deze vraag nog niet gehoord.

Waarom zijn zo weinig mensen in Oostenrijk gevaccineerd?

Één van de vier belangrijkste politieke partijen De FPÖ (in Nederland beter bekend als de partij van Jörg Haider in Oostenrijk) is pertinent tegen het vaccineren. Dat steekt de partijleider Herbert Kickl ook niet onder stoelen of banken. Hij gaf onlangs zelfs aan dat een anti-wormenmiddel voor paarden beter zou werken dan het vaccin. Dit medicijn heeft zich bewezen tegen andere ziektes, maar of er een verband is met covid is (nog) niet bekend.

terug

Corona update November 2021

Oostenrijk versoepeld corona maatregelen

volgende