Veilig op de piste

Even niet opletten op de piste en Bam het is gebeurt, stekende hoofdpijn, je arm doet zeer en op de achtergrond hoor je de wieken van de helicopter al door de lucht snijden. Enkele uren later je arm in het gips en ben je enkele zware pijnstillers verder. Dit betekend gelijk dat je verdiende wintersport vakantie voor jouw ten einde is.

Met de onderstaande zeven simpele tips kun je het risico op letsel verminderen en vergroot je je vakantie vreugde, bovendien ben je ook voor een ander op de piste geen gevaar.

tip 1 – conditie training
Begin zeker 2 maanden voor je vakantie met fitness trainingen, richt je voornamelijk op je rug, je knieën, en maak wat draaiingen.

tip 2 – Warming-up
Voordat je de piste af raust is een warming up de perfecte start. gewoon even 30 seconden per spiergroep simpele bewegingen maken. Vergeet vooral je benen niet.

tip 3 – Draag een helm

een skihelm, verplicht voor kinderen
een skihelm, verplicht voor kinderen

Het ziet er misschien stom uit, maar dat is het niet, de snelheid op de pistes is mede door de komst van goed ski-materiaal veel hoger geworden. Daarnaast is het veel drukker geworden op de pistes, een helm vermindert het risico op hersenletsel. Let bij het kopen van een ski-helm op de Europese norm NEN 1077. bij het passen van een helm mag deze niet bewegen op je hoofd. verder mag deze natuurlijk ook niet te strak zitten. Trouwens, in Oostenrijk is een skihelm verplicht voor kinderen onder de 16 jaar.

tip 4 – Have a break… have a…
af en toe even een korte pauze inlassen kan geen kwaad en voorkomt dat je last krijgt van concentratieproblemen. Neem tijdens je lunch lichte maaltijden en warme dranken. eventueel je suikers aanvullen met het beroemde schiwasser. Ondanks dat alcohol en sneeuwpret blijkbaar bij elkaar horen is het skiën onder invloed natuurlijk een no go en zelfs strafbaar.

tip 5 – controleer je uitrusting
Goed materiaal is het belangrijkste van je ski-vakantie. Wist je dat de meeste ski ongelukken op de eerste dag gebeuren? dit wordt mede veroorzaakt door je materiaal wat niet goed is ingesteld. Laat het instellen trouwens aan de profi’s over.
Natuurlijk draag je handschoenen of wanten op de piste.

tip 6 – Pas je ski/board gedrag aan
Let goed op het weer en de drukte op de piste en pas je daarop aan. Let ook op je omstanders, niet iedereen kan zo goed skiën als jij en heb daar respect voor.

tip 7 -Pisteregels
Pisteregels zijn er niet voor niets, deze zijn zelfs internationaal afgesproken dus iedereen dient zich er aan te houden. de 10 piste regels van FIS vindt je hier

foto © Pascal @ flickr

terug

Thermen in de Steiermark

De 10 belangrijkste piste regels

volgende