Versoepelingen Oostenrijk in mei

Het paasweekend begint voor de meeste Oostenrijkers goed, Op Goede Vrijdag sprak de Oostenrijkse Bundeskanzelier Sebastian Kurz in een videoboodschap de inwoners van Oostenrijk toe. Zijn boodschap was eindelijk een keertje positief, ondanks dat de situatie op dit moment nog uiterst precair is en in veel ziekenhuizen het aantal intensive care bedden problematisch begint te worden. Kurz stelde versoepelingen in Oostenrijk voor mei in het vooruitzicht.

De Bundeskanzler heeft afgelopen week bij de Europese unie gestreden voor meer vaccinatie middelen en heeft de afgelopen weken veel contact gehad met Israel en Denemarken waar het vaccineren op record tempo gaat. Verder kijkt hij ook wat verder en het zou zo maar eens kunnen dat in Oostenrijk het Russische vaccinatie middel Sputnik wordt ingezet. Zodra het wordt goedgekeurd door de Europese gezondheidsautoriteiten. (EMA) De mogelijkheid dat het vaccin dan in Oostenrijk wordt gemaakt is ook aanwezig.

Vaccinaties lopen op schema

Kurz blijft positief en verwacht deze zomer weer terug te kunnen naar een normaal leven. Men verwacht dat iedereen boven de 65 jaar in april een eerste vaccinatie heeft gehad. In de maand mei is iedereen boven de 50 aan de buurt en vanaf juni wordt de rest gevaccineerd. De bereidheid om zich te vaccineren is in Oostenrijk groot. ruim 5 miljoen inwoners heeft zich reeds vrijblijvend aangemeld voor de prik.
Als in mei een grootdeel van de inwoners is gevaccineerd wordt ook de situatie in de ziekenhuizen beter. Als de cijfers het dan toelaten worden er direct versoepelingen doorgevoerd. Denk aan het openen van de horeca, cultuur en toerisme. Wel moeten we rekening houden met beperkingen zoals het dragen van een FFP2 mondmasker/kapje en natuurlijk is er nog een afhankelijkheid met betrekking tot leveringen van de vaccins en eventuele mutaties.

Oostenrijk doet veel om de besmettingen tegen te gaan

Ondanks dat de besmettingen stijgen is het de regering van Oostenrijk er alles aan gelegen om de verdere verspreiding tegen te gaan. Het dragen van een FFP2 masker is bijvoorbeeld verplicht in winkels en winkelstraten. Verder krijgt iedere inwoner iedere maand 5 antigen-tests gratis (ja, gratis) zodat je thuis kunt testen. Wie niet zelf wil testen of een officiële bevestiging nodig heeft kan terecht bij één van de tientallen teststraten of bij de apotheek in Oostenrijk. Waar met behulp van de antigen-sneltest wordt gekeken of je besmet bent. Binnen 15 minuten weet je de uitslag. Ook deze tests zijn gratis.

Corona versoepelingen oostenrijk mei

Hoop op openingen voor de zomervakantie

Je mag best weten dat we na de speech van de Bundeskanzler een beetje in een jubel stemming zijn geraakt. De positieve boodschap vanuit Wenen zorgt in ieder geval voor een positief paasweekend en hopelijk kunnen we deze zomer dan toch nog genieten van een vakantie in Oostenrijk en de in de bergen. Gelukkig wordt het weer beter, wat vorig jaar ook een positief effect had op het aantal besmettingen (in de zin van daling) dus er schijnt ligt aan het einde van de tunnel.

Wil je meer weten over de corona situatie in Oostenrijk volg dan onze Facebook pagina of de blog met Corona maatregelen in Oostenrijk.

terug

Motor rijden in Tirol – let op geluidsoverlast

Transavia winterdienstregeling 2021/2022

volgende