Wintersport tijdens Corona in Oostenrijk

Mijn mailbox begint alweer lekker vol te raken met mails over de komende wintersport. Concreet gaan de vragen allemaal over de gevolgen van Corona in Oostenrijk en hoe de wintersportgebieden er mee omgaan.

Op deze pagina ga ik proberen bij te houden welke maatregelen er worden genomen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Neem van mij aan dat de Oostenrijkers het zeer serieus nemen en er alles aan doen om te voorkomen dat er weer ergens een hotspot ontstaat. De skigebieden hebben allemaal de gevolgen gemerkt aan het einde van het seizoen 2019/2020.

Algemene maatregelen corona wintersport Oostenrijk

drukte bij skihut in Oostenrijk

De meeste skigebieden zijn nog bezig met een plan van aanpak. Een aantal maatregelen zijn al bekend gemaakt en gelden waarschijnlijk voor alle skigebieden.

  • Het dragen van een mondkapje (mund und nasenschutz) is bij liften en in gondels verplicht. Dat kan zo’n een echte zijn zoals je tegenwoordig op iedere straathoek kan krijgen of een zogenaamde Buff. Een Buff is een zogenaamde tunnel sjaal en doen tijdens de wintersport perfect dienst als sjaal en nu dus ook als mondkapje. Veel skigebieden gaan de Buff gratis of tegen kostprijs aanbieden bij een liftpas.
  • Ontsmetten van de liften en gondels – De skigebieden gaan intensief de gondels reinigen. Dat gebeurt met een verdamper, een huidvriendelijke desinfectiemiddel wordt met hoge druk door de cabines gespoten. Daarmee zouden alle virus deeltjes worden vernietigd. Veel hotels in Oostenrijk gebruiken soortgelijke apparaten al om de hotel kamers te desinfecteren. Ook skibussen en andere vervoersmiddelen naar de liften worden op gelijke wijze regelmatig ontsmet.
  • In de berghutten en restaurants worden de tafels wat verder uit elkaar gezet, komen spat/spugschermen te staan en draagt het personeel een vizier of ander vorm van een mondkapje.
  • Het personeel op de bergen bij de liften en in de gastronomie wordt wekelijks getest op corona. Daarvoor worden teststraten ingericht in de skigebieden.
  • Grote evenementen zoals het bekende top of de Mountainfestival in Ischgl gaat niet door. Kleinere evenementen zoals de skishows van de skischolen en rodel-avonden kunnen alleen doorgaan indien er een goed veiligheidsplan aanwezig is.
  • De skigebieden proberen om in het laagseizoen toch op 100% van de capaciteit te werken. Zo kunnen de wintersporters zich beter verspreiden door het gebied en is afstand houden geen probleem.
  • Op borden op populaire plekken wordt nogmaals aandacht gevraagd voor de regels, zoals afstandhouder, handen wassen en niesen en hoesten in je elleboog.
  • De skigebieden proberen dit jaar zoveel mogelijk contactloos te doen. Het skigebied Schladming is op dit moment bezig om een nieuwe webshop in te richten voor de aankoop van skipassen.

Stijgende vraag naar privé accommodaties

We zien op onze websites op dit moment een stijgende vraag naar privé accommodaties. Hotels lopen beduidend achter ten opzichte van vorig jaar. Hieruit kun je wel concluderen dat de wintersporter voorzichtiger is geworden en probeert de mensenmassa’s te vermijden. Vooral de vraag naar skichalets in Oostenrijk is enorm toegenomen.

Ook de huur aanvragen van self-catered appartementen neemt toe, en ligt duidelijk op voorsprong ten opzichte van vorig jaar. Verder valt ook de populariteit van de Landal Vakantieparken in Oostenrijk op.

terug

Skipassen duurder in 2020/2021

Nederlandse Netflix bekijken vanuit Oostenrijk

volgende