Zomer in Salzburg

Salzburg wordt niet voor niets het “toneel van de wereld” genoemd. Het culturele programma staat ook deze zomer weer bol van festivals, concerten, muziek, kunst en tentoonstellingen.

Een van de meest bijzondere podia in Salzburg, de in 1693 gebouwde Felsenreitschule, heeft sinds eind mei een nieuw mobiel dak. Daarmee is de bühne niet meer afhankelijk van het weer. Een gedeelte is aan het gebouw bevestigd, het andere gedeelte kan geopend worden. Zo blijft de charme van het openluchtaspect bestaan.

Somerzene
Het international dans- en theaterfestival Sommerzene (23-6 t/m 14-7-2011) brengt interessante producties uit verschillende landen naar Salzburg. Het thema is theatrale magie, het effect en de betovering binnen de bühnekunst. Op het programma staan 22 projecten door kunstenaars met verschillende culturele en artistieke achtergronden.

Salzburger Festspiele
Tijdens de Salzburger Festspiele (27 juli t/m 30 augustus 2011) staan er 3 nieuwe producties op het operaprogramma: Riccardo Mutti en Peter Stein voeren Giuseppe Verdi’s Macbeth van Shakespeare op in de recent gerenoveerde Felsenreitschule. Christian Thielemann en Christoph Loy interpreteren Richard Strauss‘ The Woman without a Shadow. In het grote Festspielhaus staat The Makropulos Case door Leos Janacek op het programma, gedirigeerd door Christoph Marthaler.
Op theatergebied staan er 2 wereldpremières op het programma: een nieuwe productie van de Faust marathon in Hallein en Measure for Measure in het Landestheater. Jedermann zal door Christian Stückl opgevoerd worden met de bijna originele bezetting, met Nikolas Ofczarek als Jedermann en Birgit Minichmayr als maîtresse. Het concertprogramma richt zich op de The Fifth Continent series en de 9 delige cyclus van de Mahler-scenes.

Middeleeuwse kunstschatten

De grootste tentoonstelling sinds de opening van het Salzburg Museum is tot en met 29 januari 2012 in de nieuwe residentie te bezichtigen: „ARS SACRA – Middeleeuwse kunstschatten uit het Salzburg Museum“ presenteert een overzicht van 800 jaar kunst in Salzburg. Op ca. 1.000 m² worden meer dan 350 stukken uit bijna alle verzamelingen van het Salzburg Museum getoond. Velen daarvan zijn nog nooit of al jaren niet meer aan het publiek getoond. Het Salzburg Museum in de nieuwe residentie is intussen het meest populaire museum van Oostenrijk buiten Wenen geworden.

“The Origin of Space. A Retrospective of the Mature Work” van Alberto Giacometti en “Alberto Giacometti. The Artist’s Studio” presenteert van 26 maart t/m 3 juli 2011, 60 sculpturen, 30 schilderijen en evenveel tekeningen. De werken zijn uitgeleend door de Foundation Alberto et Annette Giacometti Paris, internationale musea en privé collecties. De tentoonstelling toont de relatie tussen ruimte, tijd en figuur/persoon.

Hangar-7
De thuisbasis van Red Bull, is in korte tijd tot architectonisch highlight van het moderne Salzburg uitgegroeid. Elke maand neemt een andere internationale gastkok de scepter over van executive chef Roland Trettl. De Russische chef, Anatoly Komm, was in mei te gast. Emmanuel Renaut, eigenaar van een hotel met een 2-sterren restaurant, kookschool en spa in de bergen van Rochebrune/Megève in de Franse Alpen, zwaait de scepter in juni. In juli is de Belgische topkok Peter Goossens te gast.

terug

Saalbach Hinterglemm – een Skicircus

Weens MuseumsQuartier viert 10 jarig jubileum

volgende