Bezienswaardigheden in Oostenrijk (2024)

In Oostenrijk vervelen? Dat is bijna onmogelijk. Er is in het hele land en in iedere regio wel wat te doen te zien of te beleven. Of je nu natuurliefhebber bent. Of je geniet van de rijke historie van de Habsburgers en haar voorgangers in Oostenrijk.

Dankzij deze historie beschikt Oostenrijk over veel prachtige historische gebouwen. Veel van de bezienswaardigheden in Oostenrijk staan op de Unesco-werelderfgoed lijst. Deze erkenning krijg je natuurlijk niet zomaar.

Schloss Schönbrunn Wenen

Kastelen in Wenen - Schloss Schonbrunn

Wat een plaatje! Met recht op nummer één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk en in Wenen .

Schloss Schönbrunn is vergelijkbaar met het de uitstraling en de grandeur van het Paleis van Versailles in Parijs met 1441 kamers. Het paleis werd gebouwd tussen 1696 en 1712 op verzoek van de Keizer Leopold I. Keizerin Maria Theresia bouwde het slot later om tot zomerresidentie. Een rondleiding door het slot is razend populair, je kunt deze vooraf online boeken. Je krijgt dan een tijdslot waarin je de rondleiding kunt volgen. Bovendien kun je een groot deel van het park gratis bezoeken. Voor het doolhof vragen ze een geringe toegangsprijs.

Hallstatt

Hallstatt

Het is misschien wel het meest gefotografeerde stukje aarde ter wereld. Hallstatt is een klein dorpje in het Salzkammergut. Beroemd vanwege de vroegere zoutproductie die zorgde voor de rijkdom in de omgeving. Zout was voor de regio belangrijk. Het is één van de handelswaren waarmee je niet alleen het eten op smaak kon brengen, maar ook kon conserveren. De inwoners van Hallstatt zijn er rijk mee geworden. Hallstatt staat al jaren in de top 10 bezienswaardigheden in Oostenrijk. Het dorpje staat in de top 3 van populairste plekken in Oostenrijk.

Dat kun je zien aan de prachtige gebouwen in de barokke bouwstijl. Bezoek Hallstatt zo vroeg mogelijk. Dagelijks worden toeristen vanuit de hele wereld met bussen vol gedropt in dit prachtige plekje in Oostenrijk. Voor veel bezoekers uit de Aziatische landen is Hallstatt onderdeel van een tour “sightsseeing in Austria”waarbij alle kenmerkende plekken in Oostenrijk in een record tempo worden bezocht.

De Hofburg in Wenen

Hofburg Bezienswaardigheden in Wenen

Het is, naast het Schloss Schönbrunn, zeker één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Wenen. Het keizerlijke paleis de Hofburg is een complex van diverse majestueuze gebouwen die diende als de officiële residentie van de Habsburgers tot de Eerste Wereldoorlog.

De gebouwen werden in fases gebouwd. De stallen en de Spanische Hofreitschule werden later bijgebouwd als vertoning van macht en rijkdom.

Centraal gelegen aan de Michaelerplatz vind je de ingangen naar de diverse bezienswaardigheden zoals de keizerlijke appartementen en de indrukwekkende collectie zilverwaar.

Vesting Hohen Salzburg

Hohen Salzburg

Dit imposante kasteel is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. De strategische ligging op de top van de Festungsberg zorgde er voor de vesting bijna niet te veroveren was.

Vanaf de kasteelmuren krijg je een prachtig uitzicht over de skyline van Salzburg. Met een kabeltrein word je naar boven gebracht, beschik je over een meer dan uitstekende conditie dan kun je ook naar boven lopen. Vesting Hohensalzburg is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Salzburg.

De Grossglockner Alpenhohestrasse

De Grossglockner Alpenhohestrasse

De Grossglockner alpen hoog straat. Met andere woorden de Großglockner Alpen Hohestraße is één van de mooiste routes van Oostenrijk. Deze route brengt je naar het Keizer Franz Josefs bezoekerscentrum.

Daarom krijg je het adembenemende uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Voor de Grossglockner alpen hoog straat moet wel een tol betaald worden. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige uitzicht. Normaal gesproken is de route tussen begin mei en eind oktober dagelijks geopend. Dat is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Innsbruck

Innsbruck

Innsbruck kan worden verrijkt door de indruk van zijn verleden, maar er is niets ouds aan deze Tiroolse stad. Een idyllische Alpenstad, met het buitenleven voor de deur en een unieke cultuur die wacht om ontdekt te worden.

De bergen rondom Innsbruck creëren een natuurlijke, maar vooral prachtige skyline en bieden een imposante achtergrond voor het charmante centrum. Of je nu in de winter of zomer komt; het is moeilijk om de aantrekkingskracht van de majestueuze Alpen te weerstaan.

Beleef de geschiedenis en architecturale schatten en de aanblik van de 800 jaar oude stad wil je meenemen naar de tijd van Innsbruck, met zijn pastelkleurige middeleeuwse huizen. De unieke charme en aantrekkingskracht is niet vervaagd, nu zijn de straten druk met boetieks, cafés met de lekkerste taarten en restaurants.

De levendige biertuinen en funky bars houden de stad jeugdig. Aan de keizerlijke monumenten van Innsbruck is opvallend moderne architectuur toegevoegd. Zoals het kabelbaanstation en de skischans Bergisel.

Stift Melk

Stift Melk

Stift Melk (met andere woorden de Abdij van Melk) is één van de beroemdste kloosters ter wereld. Het ligt hoog op een klif aan de oevers van de Donau. De Abdij ligt tegen de vredige Benedictijnenabdij aan, een voormalig kasteel van Graaf Leopold II In 1089 transformeerde de monniken de abdij tot een plaats van rust.

Het imposante spirituele centrum van de abdij is één van de grootste voorbeelden van de barokke architectuur en de prachtige en bloeiende muzikale en liberale kunst van die tijd.

Kasteel Hohenwerfen

Kasteel Hohenwerfen

Dit prachtige middeleeuwse kasteel Hohen werfen ligt op een steile rotswand met een prachtig uitzicht op de Salzachtal vallei. Dit uitzicht is alleen niet het belangrijkste. Het ongelooflijke kasteel zelf is waar je voor komt.

Je krijgt in dit prachtige kasteel echt een goede indruk van het leven in de middeleeuwen. De Valkerij in Hohenwerfen is zeker iets om bij stil te staan. Vanaf de toren wordt je bezoek beloond met prachtige vergezichten en de frisse schone lucht.

Bezoek de torens trouwens na een bezoek aan de oude kerkers van het kasteel. De lucht, de macabere sfeer en het gevoel zijn namelijk precies het tegenovergestelde.

Schloss Mirabell

Mirabell bezienswaardigheden in Salzburg

Het Schloss Mirabell ligt in Salzburg en diende in als decor voor de beroemde film “The Sound of Music”. Het Slot werd in de 16de eeuw gebouwd door Prins en aartsbisschop Wolf Dietrich voor zijn minnares.

Een goede 100 jaar later in de 17de eeuw werd er alweer verbouwd en kreeg het slot een barokke inrichting. Bovendien werd het beladen met marmer, fresco’s en prachtig stucwerk. De Marmeren zaal is nu een belangrijke trouwlocatie in Salzburg. De Tuinen rondom het slot zijn net zo indrukwekkend dankzij de grote beeldhouwcollectie van wereldklasse.

Heiligenblut

Heiligenblut am Grossglockner

Het alpinistendorpje achter de Grossglockner. Aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk ligt het pittoreske dorp Heiligenblut. Hier begint de Grossglockner Alpenhochstrasse. ëén van de mooiste routes door het prachtige natuurgebied. De toren van de St.-Vincentskirche is kenmerkend voor het dorp en te vinden op iedere ansichtkaart van Heiligenblut.

Swarovski welten in Wattens

Swarovski Kristalwelten in Wattens

De prachtige blinkende wereld van Swarovski komt tot leven in Wattens. In Tirol vlak bij de autobaan ligt direct naast de fabriek waar al deze prachtige creaties van kristal worden gemaakt ligt de Swarovski Kristallwelten.

Een prachtig aangelegd park en een museum met verschillende tentoonstellingszalen met prachtige kunstige creaties gemaakt met Swarovski Kristallen. Je kunt vanuit Innsbruck makkelijk bij de Kristalwereld van Swarovski komen met een directe busverbinding.

Krems aan de Donau

Krems

De historische stad Krems, ten westen van Wenen. Het punt waar de Donau en de Krems samenkomen aan het begin van de Wachau-vallei. De stad Krems beschikt over een historische verkeersluwe binnenstad.

Verken in Krems de oude stadspoorten, en het kasteel Gozzuburg. Krems heeft naast de prachtige binnenstad ook een rijke geschiedenis als het aankomt op wijn. Het Weinstadtmuseum is dan ook interessant voor wijnliefhebbers.

Ga zeker op wijntour door de regio. Laat je verrassen door de hoge kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen aan de oevers van de Donau.

Gmunden

Schloss Ort  Gmunden

Gmunden is zeker geen grote stad, maar ook geen slaperig bergdorp. Gmunden is meer.

Een stad met cultuur en allure, romantisch en levendig tegelijkertijd. Een plek vol charme en contrasten; . De unieke ligging aan de oevers van het Traunmeer, omringd door bergen van het Salzkamergut, geeft samen met haar culturele geschiedenis een bijzondere sfeer.

De levendige stad met een zuidelijke charme heeft sinds haar benoeming tot kuurstad (1862) niets van haar aantrekkingskracht verloren.

Salzkamergut

Salzkammergut Oostenrijk

Het Salzkamergut, 70 prachtige meren, de zoutkamer van Oostenrijk en van Europa. Beleef de bergen, de meren en de idylische dorpjes in het Salzkamergut. Niet voor niets is de regio bekend als coulisse voor veel bekende films zoals James Bond en Mission Impossible.