Boete uit Oostenrijk

verkeerboete in Oostenrijk

Te snel, door rood, verkeerd geparkeerd of te laat terug bij de parkeermeter. Het kan gebeuren en helaas ook in het mooie Oostenrijk. Tegenwoordig controleert de politie in het Alpenlandje actief op snelheid en verkeersovertredingen en dankzij de Europese unie is je adres in Nederland zo achterhaald en ligt er een mooie brief met een betaalverzoek enkele weken na de overtreding op je deurmat. Ik heb hier veel informatie voor je verzameld over een verkeersboete uit Oostenrijk.

Lees voor vertrek even onze pagina met de belangrijkste verkeersregels in Oostenrijk door. Dan ga je alvast goed voorbereid op vakantie.

Disclaimer

Mijn ervaring in Oostenrijk is dat de politie niet onwelwillend is en geen bonnen schrijft om de staatskas te spekken. Schrik dan ook niet als je wordt aangehouden en blijf gewoon beleefd en netjes. Dan kom je er vaak met een waarschuwing wel vanaf (mits de overtreding binnen de perken is gebleven).

Oja! Een politie-agent spreek je in Oostenrijk altijd aan met Sie. Du zeg je niet tegen een agent.

Mocht een agent je een transactie voorstellen die je cash kunt betalen ga dan niet onderhandelen, een agent in Oostenrijk heeft aanzien en is zeker niet gevoelig voor een fooi of trinkgeld.

Hoe werkt een verkeersboete uit Oostenrijk

Er zijn in Oostenrijk drie types van overtredingen:

 • Organstrafverfügung
 • Anonymverfügung
 • Strafverfügung

Organstrafverfügung (Organmandat)

Een Boete uit Oostenrijk voor fout parkeren of vergeten te betalen bij een parkeermeter worden in de regel opgelegd door de gemeente. Deze controleurs kun je het beste vergelijken met de BOA’s in Nederland. Enige nadeel is dat in Oostenrijk ook commercieel bedrijven mogen controleren in opdracht van een gemeente. Dus kijk niet vreemd op als de parkeercontroleur met een jas loopt van een bekend bedrijf wat we in Nederland en België kennen van de geldtransporten.

Een Organstrafverfügung krijg je dus in de regel van een gemeente. Deze bekeuringen kun je in de regel direct betalen bij de controleur (als deze nog aanwezig is) contact op een postkantoor of via de bank (via (online)-oveschrijving) Let op! De betaaltermijn voor een Organstrafverfügung is 14 dagen.

Tegen een Organstrafverfügung kun je geen bezwaar (Einspruch) indienen tenzij je de bekeuring niet betaald. Je kunt dan een Anzeige en daarmee kun je wel naar de rechter. Of dat zin heeft is discutabel. Een Organstrafverfügung is in de regel geen hoog bedrag.

Anonymverfügung

Krijg je een boete uit Oostenrijk voor een te hoge snelheid. Door rood licht of heb je een andere verkeersovertreding begaan waarbij je niet bent aangehouden en het bedrag ligt onder de € 365 dan krijg je in de regel een Anonymverfügung.

Daarmee blijf je als overtreder deels anoniem. Deze bekeuringen worden vaak uitgeschreven op de kentekenhouder van de auto. De kentekenhouder is niet altijd de bestuurder. Bij ontvangt van een Anonymverfügung kun je er dus voor kiezen om bezwaar te maken en aan te geven dat je de overtreding niet hebt begaan. Je bent dan wel verplicht om aan te geven wie het wel was en daarmee vervalt dan ook het anonieme deel van de overtreding.

De betaaltermijn voor een Anonymverfügung is 4 weken, betaal je te laat dan wordt de Anonymverfügung omgezet in een Strafverfügung en daarmee wordt de overtreding geregistreerd in het Verwaltungstrafregister. Dat is een databank waarin je overtreding wordt geregistreerd. Deze kunnen dan later tegen je gebruikt worden bij een zwaardere overtreding. Let goed op deze termijn bij een boete uit Oostenrijk als je een leaseauto hebt.

Wil je bezwaar maken tegen een Anonymverfügung dan doe je dat door de bekeuring niet te betalen. Je krijgt dan een Strafverfügung en daar kun je wel bezwaar tegen maken. Let wel op een Strafverfügung is in de regel een stuk duurder dan een Anonymverfügung.

Strafverfügung

Heb je echt een grove overtreding gemaakt met een boete bedrag tot € 600 dan krijg je een Strafverfügung. Deze hoeft niet perse uitgereikt te worden aan de persoon. Dat mag tegenwoordig ook per post (meestal aangetekend)

Wil je bezwaar maken tegen de Strafverfügung dan heb je vanaf het moment van ontvangt 2 weken de tijd. Dus enige haast is geboden. Laat je hierbij trouwens wel juridisch ondersteunen. Het is namelijk een redelijk complexe materie waar de termijnen belangrijk zijn. Ook hier is het dus goed oppassen bij een boete uit Oostenrijk als je de overtreding hebt begaan met een leaseauto.

Wordt je bezwaar afgewezen dan wordt de bekeuring in Oostenrijk verhoogd met 10% kosten (met een minimum bedrag van € 10)

Wat kost een boete uit Oostenrijk

Boete uit Oostenrijk

De bedragen hier onder zijn overgenomen uit de Strafenkatalog 2022 aangezien dit nogal een onoverzichtelijk en vooral onduidelijk materie is, probeer in wat duidelijkheid te verschaffen. Ik ben geen jurist en geen deskundige in de Oostenrijkse wetgeving, maar met dit overzicht hoop je wat duidelijkheid te geven. Type en interpretatie fouten onder voorbehoud.

Te snel gereden

In Oostenrijk controleert men via flitspalen en met een lasergun, bij lasergun controles wordt je aangehouden en krijg je een flinke reprimande en een vooraankondiging of het verzoek om meteen te betalen, dat mag cash en langs de autobaan tegenwoordig ook met je pinpas of creditcard.

Binnen de bebouwde kom

 • < 20 km/h: vanaf € 29 tot € 60 (organmandat = € 30)
 • < 30 km/h: vanaf € 50 tot € 72 (organmandat = € 50)
 • < 40 km/h: vanaf € 70 tot € 160 (organmandat = € 70)
 • > 40 km/h: vanaf € 150 en kans op ontzegging van de rijbevoegdheid.

Buiten de bebouwde kom

 • < 20 km/h: vanaf € 30
 • < 30 km/h: vanaf € 50
 • < 50 km/h: vanaf € 70
 • > 50 km/h: vanaf € 150 en kans op ontzegging van de rijbevoegdheid.

Autosnelwegen (130 km/h)

 • < 20 km/h: vanaf € 30
 • < 30 km/h: vanaf € 50
 • < 50 km/h: vanaf € 70
 • > 50 km/h: vanaf € 150 en kans op ontzegging van de rijbevoegdheid.

overschrijding snelheid bij IG-L

Op veel autobanen in Oostenrijk kan een tijdelijke snelheidsbeperking worden ingesteld zodra de luchtkwaliteit onder een bepaalde waarde komt. Deze snelheid wordt dan aangegeven op de matrixborden boven de weg.

Rij je toch sneller dan aangegeven dan is het geen snelheidsovertreding maar een milieu delict. IG-L staat namelijk voor “Immissionsschutzgesetz Luft” te snel door een IG-L zone kan je ongeveer € 90 kosten.

Door rood gereden

Verkeerslichten in Oostenrijk knipperen eerst 4 x groen, dan oranje en dan rood. Rijd je door oranje ben je in principe strafbaar en daar kan voor bekeurd worden.

 • Rijden door oranje: € 36 tot € 42
 • Rijden door rood: € 58 tot €70

Parkeren

 • parkeren bij een bushalte of een parkeerverbod € 21 tot € 72
 • (Blauwe) schijf vergeten € 36 (de blauwe schijf is in Oostenrijk niet toegestaan)
 • Tegen het verkeer in parkeren op een voorrangsweg € 36
 • Afslepen bij fout parkeren of bij het hinderen van bus, reddingdiensten etc etc minstens € 260

overtreding inhaal verbod

Inhalen mag alleen bij een onderbroken streep en alleen als de weg overzichtelijk genoeg is. Natuurlijk hou je ook rekening met de weersomstandigheden zoals het zicht. Inhalen op -of voor een spoorwegovergang mag niet.

 • Inhalen bij te weinig zicht vanaf € 58 tot € 100
 • Inhalen bij een spoorwegovergang vanaf € 50 tot 70
 • Rechts inhalen € 40 tot 80
 • Inhalen bij doorgetrokken streep vanaf € 40 tot € 80

Rijden onder invloed

Hier kunnen we kort over zijn, gewoon niet doen ook in Oostenrijk niet. De verleiding kan Soms groot zijn maar de pakkans in Oostenrijk is in mijn optiek groter dan in Nederland.

 • Van 0,5 ‰ tot 0,8 ‰: vanaf € 300 en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.
 • Van 0,8 ‰ tot 1,2 ‰: vanaf € 800 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 1 maand.
 • Van 1,2 ‰ tot 1,6 ‰: vanaf € 1.200 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 4 maanden.
 • Meer dan 1,6 ‰: vanaf € 1.600 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 6 maanden.

Ben je beroepschauffeur en ook zo onderweg met een vrachtwagen of een bus(touringcar) dan is de maximale limiet 0,1 ‰

Een alcoholtest weigeren of saboteren is einde van je rijbewijs..

Rijden onder invloed van verdovende middelen

Daar zijn ze in Oostenrijk heel streng mee, dat doe je niet. De Oostenrijkse politie neemt een speekseltest bij je af en als blijft dat er ook maar een spoor van verdovende middelen is aangetroffen dan kun je gelijk je rijbewijs afgeven. Verder kun je rekenen op een flinke boete die richting de € 1.000 a € 2.000 gaat. Vergeet niet dat het in bezit hebben van verdovende middelen in Oostenrijk ook strafbaar is.

Rijden zonder vignet

Oostenrijk vignet 2020

Voor het gebruik van de Oostenrijkse autobaan heb je een vignet nodig. Deze plak je op je vooruit of is gekoppeld aan je kenteken. Beschik je niet over een geldig vignet dan dien rekening te houden met een boete van € 120. Deze dien je direct te betalen bij de opzichter van ASFINAG. Met het (kassa)bonnetje mag je dan vervolgens 24 uur door Oostenrijk rijden.

Een vignet kopen is dus goedkoper en zorgt voor minder stress.

Veel gestelde vragen over het autobaan vignet in Oostenrijk

Arrestatie na een een overtreding

Heb je het nu echt te bont gemaakt en wordt je meegenomen naar het politiebureau dan neem je zo snel mogelijk contact op met de ambassade. Zij kunnen je informatie geven over rechtspraak in Oostenrijk en verdere hulp bieden.

De adressen van de Nederlandse en Belgische ambassade kun je vinden op de pagina met algemene informatie over Oostenrijk.

Verkeersboete betalen

Deze vraag komt wekelijks wel een keertje binnen in mijn mailbox. heb je de overtreding gemaakt? Dan betaal je die bon gewoon. De bankgegevens staan op de brief die je krijgt. De brief met je overtreding is trouwens in het Nederlands (wel op een google translate niveau).

Mijn eigen ervaring is dat de Oostenrijkse overtredingen niet worden uitbesteed aan het CJIB (let op; dit is een momentopname van begin 2022) Ik heb de boete meteen betaald en ben verder niet in bezwaar gegaan. Hoe het proces loopt als je niet betaald is me op dit moment onbekend.

Laatste update: 10 maart 2022