De Grüner See 2024

In Oostenrijk vind je tientallen meren één van de beroemdste Oostenrijkse meren is de Grüner See. Dat dit meer bekend werd is trouwens te danken aan de bekende Amerikaanse acteur Ashton Kutcher die in 2014 een foto van het meer deelde op zijn Facebookpagina daarover later meer.

Waar ligt de Grüner See

Gruner See Oostenrijk

Het groene meer zoals je het letterlijk vertaald ligt in de Oostenrijkse deelstaat/Bundesland Steiermark bij het ietwat ingeslapen dorpje Tragöß. Vanuit Graz (de hoofdstad van de Steiermark) is het ongeveer een goed uur rijden over de autobaan en de laatste 20 kilometer over een goed onderhouden Bundesstrasse.

Het meer ligt op net geen 1000 meter hoogte (997 meter) en is diep verscholen in een dal omringt door een indrukwekkend bergmassief van de Hochschwabgruppe.

Video Grüner See 2021

Wat is de Grüner See

Het meer is een zogenaamde “Karstsee” deze meren ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten dat proces wordt ook wel karstifcatie genoemd. Omdat door het instorten de bodem van het meer praktisch ondoordringbaar is geworden voor water ontstaat er een waterdichte laag. Omdat in het voorjaar de sneeuw op de bergen begint te smelten en via beekjes naar het meer stroomt ontstaat er in een maand tijd een meer van ijskoud smeltwater.

De Grüner See in de Steiermark

Zodra de lente komt en de eerste zonnestralen de sneeuw doen smelten loopt het meer snel vol. Al snel wordt een diepte van 12 meter bereikt en dat is uniek omdat veel van de aangelegde infrastructuur zoals banken, wandelpaden en een bruggetje onder water staan. Dat maakte het meer een walhalla voor duikers die zich het koude, maar vooral heldere water trotseerde om te genieten van dit stukje natuur. Door de ondergrond van het meer keken duikers tot meters ver. In het voorjaar is het meer zeker 12 meter diep en de herfstmaanden praktisch droog.

Duiken, zwemmen en watersport is verboden op de Grüner See.

Helaas kreeg het meer door een foto op de Facebookpagina van Ashton Kutcher (o.a. 2 and a halve men) welke in 24 uur tijd meerdere duizenden keren werd geliket en gedeeld een ongekende toeloop van bezoekers. Het meer leed waanzinnig onder deze aandacht want bezoekers lieten niet alleen rotzooi achter ook werd de ecologische omgeving van zowel het water als de omgeving behoorlijk verstoort. Het water werd troebel en van de bijzondere groene gloed op het water was weinig meer te zien.

Op 8 augustus 2015 besloten de plaatselijke autoriteiten dan ook om enkele ingrijpende maatregelen te nemen. Zo is duiken, snorkelen, zwemmen, bootje varen en pootje baden verboden. Deze regels gelden trouwens ook voor honden, ook zij mogen het water niet in om te zwemmen.

Wandelen rondom de Grüner See

Wandelen naar de Grüner See Oostenrijk

Vanuit het dorpje Tragöß is het een klein stukje naar de grote parkeerplaats (Betaald € 6,- stand 2021) vanaf de parkeerplaats lopen diverse wandelroutes naar en om het meer. De wandelroutes zijn niet moeilijk en ook voor kinderen goed begaanbaar. Vaste en gesloten schoenen zijn op de wandelpadden praktisch.

Op verschillende plekken zijn bankjes geplaatst om even uit te rusten of te genieten van de prachtige natuur rondom het meer. De wandelroutes zijn deels toegankelijk met een kinderwagen. De smalle wandelpadden dichter bij het meer echter niet.

Voorzieningen bij de Grüner See

Op de betaalde parkeerplaats zijn toiletvoorzieningen en is een kleine kiosk voor koffie, fris en wat snacks. Bovendien tref je bij de kiosk ook een geldwissel automaat aan voor de parkeerautomaat op de parkeerplaats (let op: alleen munten geen biljetten of bankpassen)

Een stukje verder richting het meer vindt je het Seegasthof Wenniger aan. Een goed en degelijk gasthof voor een lekkere typische Oostenrijkse lunch.

Grüner See Oostenrijk Steiermark
Gruner See Oostenrijk

Vakantie in Alpbach boeken onze tips

TUI Hotels en appartementen met TUI garantieBekijk de aanbiedingen

Natuurhuisje Bijzondere vakantiehuisjesBekijk de aanbiedingen

Landal Landal vakantieparken Bekijk de aanbiedingen

Allcamps – Campings en glamping in VorarlbergBekijk de aanbiedingen

Veelgestelde vragen over de Grüner See

Is de Gruner see geschikt voor kinderen

Ja, de wandelroute is niet moeilijk en eenvoudig te lopen voor kinderen. Delen van de wandelroute zijn geschikt voor een stevige kinderwagen. Bij de Grüner See zijn geen speelvoorzieningen.

Moet ik betalen voor het parkeren?

Ja, parkeren op de grote parkeerplaats kost € 6 per dag (alleen dagkaarten beschikbaar.)

Welke voorzieningen zijn er bij de Grüner See

Op de parkeerplaats zijn toiletten, er is een kleine kiosk voor koffie, fris en snacks. Een stukje verder is een gasthof met Oostenrijkse keuken.

Is de Grüner See toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Lastige vraag, de wegen naar de Grüner See zijn makkelijk begaanbaar voor wandelaars, maar de vrij grove steenslag maakt rijden niet makkelijk.

Mag mijn hond mee naar de Grüner See

Ja, op voorwaarde dat de hond is aangelijnd, zwemmen is ook voor honden niet toegestaan. Langs de wandelroute zijn poepzakjes te vinden.

Hoe lang is de wandeling om de Grüner See?

Het is geen lange wandeling, vanaf de parkeerplaats ben je 15 minuten onderweg, het rondje om het meer doe je in ongeveer 30 á 60 minuten zonder te stoppen. Trek ongeveer 1,5 á 2 uur uit voor een bezoek aan het meer.