Dorpen in Oostenrijk

Alsof de tijd heeft stil gestaan, in Oostenrijk kom je nog tientallen heerlijke dorpjes tegen. Soms wat vervallen en soms lekker kneuterig met bloembakken vol Geraniums en andere mooie bloemen die zo goed passen bij de zo typische bouwwijze in Oostenrijk.

De dorpen in Oostenrijk lenen zich uitstekend om tijdens een dagtocht te bezoeken. Ook al is een dorp zo klein er is altijd wel een plekje te vinden om lekker te genieten van koffie met een lekker gebakje of een heerlijke traditionele Oostenrijkse maaltijd.

Hallstatt (Oberösterreich)

Hallstatt

Alsof je een oude ansichtkaart binnenloopt, dat is Hallstatt logisch dat het dus ook op de lijst is gezet met werelderfgoed van UNESCO, en stiekem ook wel heel grappig dat er in China een complete kopie staat van het dorp. Hallstatt ligt verscholen aan de Hallstättersee en ligt in het prachtige Salzkammergut. Halltstatt staat dus praktisch altijd in de reisgids bij de mooiste dorpen van Oostenrijk. Wij begrijpen wel waarom.

Alpbach (Tirol)

Als mooiste dorp van Oostenrijk is Alpbach bekend, wat veel bezoekers niet weten is dat in Alpbach op internationaal niveau belangrijke beslissingen worden genomen op het gebied van politiek, klimaat en wetenschap.

Dorpen in Oostenrijk

Het Forum Alpbach is een internationaal congrescentrum. Dat centrum is dan ook het enige moderne gebouw in Alpbach want voor de rest gelden er zeer strenge regels voor het bouwen. Iedere wijziging of (ver)nieuwbouw wordt intensief getoetst en moet passen binnen het beschermde dorpsgezicht van Alpbach. Zo blijft Alpbach één van de mooiste dorpen van Oostenrijk.

Rattenberg (Tirol)

Eigenlijk is Rattenberg geen dorp. Met nog geen 400 inwoners heeft het namelijk stadsrechten en is daarmee de kleinste stad van Oostenrijk. Bij mij valt dat gewoon onder een dorp. De prachtige middeleeuwse voetgangerszone is het toneel van veel oude ambachten en vooral het glasblazen. Op indrukwekkende manier maken de glasblazers van een roodgloeiend vloeibaar glas een mooie vaas of een ander voorwerp.

Stift Melk (Niederösterreich)

De Abdij van Melk

Gelegen aan de Donau ligt Melk, een stad met de Stift van Melk als meest opvallende bezienswaardigheid. Een Stift is een Abdij en vooral de Abdij van Melk valt goed op. De Stift werd in de 17de eeuw gebouwd en door branden en oorlogen diverse malen verwoest en weer opnieuw opgebouwd. De Stift zoals deze nu is een toonbeeld van de Barokke stijl zoals je deze op veel plekken in Oostenrijk ziet.

Bad Ischl (Oberösterreich)

Bad Ischl

Keizerin Sisi kwam hier graag, logisch want Bad Ischl ligt op één van de mooiste plekken in het Salzkammergut. Bad Ischl was vroeger zeer populair bij de adel en de Habsburgers. Dat zie je direct terug in de gebouwen. Het bronwater uit Bad Ischl heeft een heilzame werking vroeger kwamen de bezoekers dan ook voornamelijk naar het dorp om te kuren. Dat kan trouwens nog steeds in één van de thermaalbaden in de omgeving.

Sankt Wolfgang im Salzkammergut (Oberösterreich)

St wolfgang in Salzkammergut - mooiste dorpen van van Oostenrijk

Wat een musical wel niet kan doen met een dorp. Sankt Wolfgang werd namelijk bekend door een musical die werd opgenomen in het Hotel im Weisen Rößl en ook de naamgever was van de musical. Die musical was de doorslag en maakte Sankt Wolfgang beroemd tot ver over de grenzen van Oostenrijk. De film is nu negentig jaar oud en nog steeds in Sankt Wolfgang een populaire bestemming ook door het mooie meer en het authentieke gezellige centrum waarbij men gastvrijheid met dikke hoofdletters schrijft.

Bad Aussee (Steiermark)

Het geografische middelpunt van Oostenrijk ligt in het dorpje Bad Aussee. Dit middelpunt kun je trouwens bezoeken het is een stervormige brug in het kurpark aan de oevers van de Traun.

Alt Aussee - mooiste dorpen van Oostenrijk

Vanuit Bad Aussee is een uitstapje naar Alt Aussee echt aan te bevelen. Een heerlijke oase van rust en zelf James Bond wist dat het hier ondanks zijn geheime missie in 2015 goed was. Spectre werd rondom de Altausseersee opgenomen. (voor wie het precies wil weten de scene waarbij James Bond met een praam over het meer vaart.) Bad Aussee en Alt Aussee horen tot de mooiste dorpen in Oostenrijk.

Admont (Steiermark)

In het dorpje Admont staat de laatst overgebleven abdij van de Steiermark en het is niet zomaar een abdij. In de enorme kloosterbibliotheek zijn meer dan 200.000 werken te vinden en is daarmee de grootste kloosterbibliotheek ter wereld.

Bibliotheek van Admont - mooiste dorpen van Oostenrijk

Niet alleen vanwege de voornamelijk wetenschappelijke werken geniet het klooster van zijn bekendheid ook vanwege de typische barokke architectuur, de uitgebreide (moderne) kunstcollectie en de duizenden manuscripten. Tel daarbij de prachtige ligging in het nationaal park Gesäuse bij op en je hebt één van de mooiste dorpen van Oostenrijk.

Gurk (Karinthië)

In het noorden van Karinthië ligt het kleine dorpje Gurk. Het dankt zijn bekendheid vooral aan de prachtige kathedraal. Het dorp zelf telt slechts 1.200 inwoners. De kathedraal werd in de 12e eeuw gebouwd en is één van de weinige kathedralen die nog is overgebleven in de romaanse bouwstijl.

De bisschoppen van Gurk woonde trouwens in Schloss Straßburg welke je ook kunt bezoeken en op een paar kilometer van het dorp Gurk ligt.

Hall in Tirol (Tirol)

Of we Hall in Tirol nog een dorp mogen noemen laat ik even in het midden. Ik ben van mening dat het niet mag ontbreken in dit overzicht met dorpen in Oostenrijk.

Dorpen in Oostenrijk

Hall in Tirol bestaat uit een klein centrum met tientallen smalle historische straten en prachtige herenhuizen van soms meer dan honderden jaren oud. Het indrukwekkende 700 jaar oude slot is één van de hoogtepunten van Hall in Tirol.

Pertisau (Tirol)

Pertisau - Achensee

Aan de zuid-westelijke oever van de Achensee ligt het schattige dorp Pertisau. Al lange geleden wist Keizer Maximiliaan I al dat het hier goed toeven was. Hij was namelijk graag in het dorp en de omgeving. De ligging aan het meer, de prachtige omgeving in de bergen en het gezellige karakter van Pertisau maken het niet alleen één van de mooiste dorpen van Oostenrijk maar ook een gezellig dorp.

Sankt Johann in Tirol (Tirol)

In het Leukental ligt het vakantiedorp Sankt Johann in Tirol, het is een bergdorp uit een fotoalbum. Dankzij het autovrije centrum is het een ideale plek om door het dorpje te lopen. Opvallend in Sankt Johann in Tirol is de Parochiekerk van de Maria Himmelfahrt. Het is één van de grootste kerken in Tirol en is gebouwd in de typische barokke bouwstijl.

Zowel in de winter als in de zomer is Sankt Johann in Tirol een mekka voor buitensport liefhebbers. Er zijn tientallen wandelroutes uitgezet en in de winter is het een populaire wintersportbestemming.

Heiligenblut am Großglockner (Karinthië)

De reis alleen al naar Heiligenblut am Großglockner is al spectaculair te noemen. Het landschap werd gevormd tijdens de laatste ijstijd en de weg voert je langs de eeuwige sneeuwvelden en ruige rotspartijen.

Vanuit het traditionele bergbeklimmersdorp kun je beginnen aan één van de tientallen wandelroutes in de omgeving. Het dorp wordt omringt door imposante bergen en al wandelend zie je de mooiste kanten van Heiligenblut am Großglockner.

Dorpen in Oostenrijk

Waidring (Tirol)

Het dorp Waidring ligt in Tirol, het pittoreske dorpje is typisch Tirools, de prachtige balkons van de huizen vol met bloemen die dagelijks met veel liefde worden verzorgd en natuurlijk een indrukwekkende kerk in het centrum van het dorp. Waidring ligt aan de Steinplatte en is daardoor een bekend buitensport dorp geworden. Dankzij een breed aanbod aan buitensport activiteiten zoals fietsen en wandelen is vooral bij families met kinderen erg populair.

Filzmoos (Salzburgerland)

Het wandeldorp Filzmoos ligt verscholen in het Salzburgerland en wordt omringt door ruige bergen en groene almen. Een prachtige plek om te genieten van een actieve vakantie en de tientallen wandelmogelijkheden. In het dorp zijn tradities nog zeer belangrijk veel oude gebruiken en natuurlijk de klederdracht zie je in Filzmoos nog veel.

Seefeld (Tirol)

Een lief autovrij dorp met een gezellig plein voor de kerk waar je op een zomerse dag lekker kunt genieten van je lunch of een drankje op het terras. Vanuit Seefeld maak je prachtige wandelingen of fietstochten in de zomermaanden en in de winter kun je er natuurlijk terecht voor de wintersport.

Ramsau am Dachstein (Steiermark)

Gelegen op 1.100 meter in het natuurgebied de Dachstein ligt het dorp Ramsau am Dachstein. Vanuit het dorp kun je met de bus naar de Dachstein Gletsjer rijden. Ondanks dat Ramsau am Dachstein een echt wintersport dorp is, kun je er in de zomermaanden ook goed terecht. Het is een prima plek om te wandelen en voor de sportievelingen is wielrennen en mountainbiken ook mogelijk.

Dorpen in Oostenrijk