Tolwegen in Oostenrijk

Oostenrijk kent een vignetten plicht voor alle auto’s en motoren die gebruik maken van de Autobahn. Daarnaast zijn er tolwegen in Oostenrijk. De Autobahnen worden in Oostenrijk beheert door ASFINAG, (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft) een onderneming die zich bezig houdt met de ontwikkeling en bouw van snelwegen en autowegen, ASFINAG is 100% eigendom van de Oostenrijkse staat.

Met de inkomsten uit de tolvignetten en de tolwegen in Oostenrijk worden nieuwe wegen, bruggen en tunnels aangelegd. Ondanks dat je door middel van een vignet in Oostenrijk betaald voor het gebruik van de snelwegen kan het voorkomen dat je op een aantal trajecten nog een extra toeslag moet betalen. Dit zijn voornamelijk trajecten waar men bezig is met het uitbouwen van het wegennet. Deze trajecten worden ook wel “Sondermautstrecke” genoemd.

Het tolvignet in Oostenrijk is een kleine rechthoekige sticker, deze wordt door de verkoper ingeknipt op je eerste dag dat je in Oostenrijk gaat rijden. De sticker dien je op je voorruit te plakken volgens de instructies op de achterzijde van de sticker. Doe dit serieus. De controleurs van de ASFINAG kennen alle trucjes en zijn dan in eens niet zo vriendelijk meer. Een pittige bekeuring is dan je lot.

Pittige boetes indien je zonder Tolvignet onderweg bent

Gesjoemel met je Oostenrijk vignet levert een boete op van 120 euro.  Ben je het autovignet gewoon vergeten te kopen dan krijg je 24 uur de tijd om deze als nog te kopen.  motorrijders betalen wat minder. Toch is 65 euro aftikken voor een autobahnvignet altijd zonde van je vakantiegeld. 

Controles vinden overal in Oostenrijk plaats. Mijn ervaring is dat ze vooral bij de eerste tankstations en afritten van de autobahnen staan. Ook bij de tolpoorten bij de sondermaut delen in Oostenrijk kun je de controleurs van ASFINAG met enige regelmaat aantreffen. 

Verder zijn er langs de 2.200 kilometer aan autobaan en Schnellstrassen waar een vignet verplicht is controle punten ingericht. Steekproefsgewijs worden auto’s (maar vooral vrachtwagens) aangehouden en gecontroleerd.

De “sondermautstrecke”  zijn…

TrajectPrijs
S16 Arlberg Schnellstrasse€10,00
A13 Brenner Autobahn€ 9,50
A11 Karawankentunnel€ 7,40
A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)€ 9,00
A9 Bosrucktunnel
(Pyhrnautobahn)
€ 5,50
A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)


€12,00

trajectMotorenPersonen auto's
Campers
Auto's met Caravan
Felbertauernstrasse€10,00€ 10,00€ 10,00
Silvretta-Hochalpenstrasse€ 11,00€ 14,00Niet geschikt
voor caravans
Kaunertal Gletscherstrasse€ 12,00€ 22,00Niet geschikt
voor caravans
Gerlitzengipfelstrasse€ 7,00€ 7,00Niet geschikt
voor caravans
Timmelsjochstrasse€ 12,00€ 14,00Niet geschikt
voor caravans
Timmelsjochstrasse (retour)€ 14,00€ 18,00Niet geschikt
voor caravans
Gerlosstrasse (dag)


€ 5,00€ 8,00Niet geschikt
voor caravans
Malta Hochalmstrasse€ 9,00€ 17,00Niet geschikt
voor caravans
Nockalmstrasse€ 8,00€ 15,00Niet geschikt
voor caravans
Villacher Alpenstrasse€ 8,00€ 14,00Niet geschikt
voor caravans
Grossglocknerstrasse (dag)€ 22,00€ 32,00Niet geschikt
voor caravans

Tolvignet Oostenrijk prijzen 2021

De prijzen voor het Oostenrijk vignet worden ieder jaar opnieuw bepaald. in 2021 zijn de prijzen vastgesteld op:

Tolwegen in Oostenrijk

Auto:
10 dagen: € 9,50
2 maanden: € 27,80
1 jaar: € 92,50

Motor:
10 dagen: € 5,50
2 maanden: € 13,90
1 jaar: € 36,70

(plak het vignet bij een motor op een onderdeel welke niet te verwijderen is. Een vignet op een koffer is niet geldig.)

De kleur van de vignetten in 2021 is limegroen.

Bekijk ook: De meest gestelde vragen over het Vignet in Oostenrijk

Vignet Oostenrijk online bestellen

Bestel je digitale vignet voor Oostenrijk vóór vertrek om goed voorbereid op reis te gaan! Dit digitale tolvignet voor Oostenrijk is volledig gekoppeld aan je kenteken en dat betekend dus dat je geen vignet meer op je voorruit van je auto of op je motor moet plakken.

Middels de reisplanner kunt u alle verplichte producten voor uw reis in één keer bestellen. U kunt betalen met iDeal en u krijgt het vignet binnen 24 uur in uw mail. Wel zo makkelijk! Dit vignet is in tegenstelling tot het vignet via de Oostenrijkse site wel direct te gebruiken.

Digitale tolvignetten

Vanaf 2018 is het mogelijk om je vignet digitaal te bestellen en via creditcard of PayPal te betalen. Er is een webshop ingericht door de Asfinag waarbij je in het Nederland een digitaal vignet kunt kopen. Dit is volledig gekoppeld aan je kenteken en dat betekend dus dat je geen vignet meer op je voorruit van je auto of motor moet plakken. Een vignet dien je wel minimaal 3 weken voor vertrek online te kopen. Dit komt door de bescherming van de consument bij een online aankoop (het zogenaamde herroepingsrecht) zodat je niet halverwege je vakantie het geld kunt terug vragen.

Handig om te lezen:

Hoe en wat op de Brennerpas
Hoe en wat op de Fernpas