Tolwegen in Oostenrijk (2023)

Oostenrijk kent een vignetten plicht voor alle auto’s en motoren die gebruikmaken van de Autobahn. Daarnaast zijn er nog tolwegen in Oostenrijk. De Autobahnen worden in Oostenrijk beheerd door ASFINAG, (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft) een onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en het onderhoud van snelwegen en autowegen. ASFINAG is 100% eigendom van de Oostenrijkse staat.

Met de inkomsten uit de tolvignetten en de tolwegen in Oostenrijk worden nieuwe wegen, bruggen en tunnels aangelegd. Ondanks dat je door middel van een vignet in Oostenrijk betaald voor het gebruik van de snelwegen kan het voorkomen dat je op enkele trajecten nog een extra toeslag moet betalen. Dit zijn voornamelijk trajecten waar men bezig is met het uitbouwen van het wegennet. Deze trajecten worden ook wel “Sondermautstrecke” genoemd.

Het tolvignet in Oostenrijk is een kleine rechthoekige sticker, deze wordt door de verkoper ingeknipt op je eerste dag dat je in Oostenrijk gaat rijden. De sticker dien je op je voorruit te plakken volgens de instructies op de achterzijde van de sticker. Doe dit serieus. De controleurs van de ASFINAG kennen alle trucjes en zijn dan ineens niet zo vriendelijk meer. Een pittige bekeuring is dan je lot.

Pittige boetes wanneer je zonder Tolvignet onderweg bent

Gesjoemel met je Oostenrijk vignet levert een boete op van 130 euro.  Ben je het autovignet gewoon vergeten te kopen dan krijg je na het betalen van de boete 24 uur de tijd om deze als nog te kopen. Motorrijders betalen wat minder. Toch is 65 euro aftikken voor een autobahnvignet altijd zonde van je vakantiegeld. 

Controles vinden overal in Oostenrijk plaats. Mijn ervaring is dat ze vooral bij de eerste tankstations en afritten van de autobahnen in Oostenrijk staan. Ook bij de tolpoorten bij de sondermaut delen in Oostenrijk kun je de controleurs van ASFINAG met enige regelmaat aantreffen. 

Tolwegen in Oostenrijk

Verder zijn er langs de 2200 kilometer aan autobaan en Schnellstrassen waar een vignet verplicht is controlepunten ingericht. Steekproefsgewijs worden auto’s (maar vooral vrachtwagens) aangehouden en gecontroleerd.

Je kunt de tol voor de onderstaande trajecten ook vooraf aanschaffen in de webshop van de asfinag. In plaats van het tolhuisje kun je dan de groene baan volgen. Je leest er meer over op onze pagina over de flexmaut.

De “sondermautstrecke”  zijn…

TrajectPrijs
S16 Arlberg Schnellstrasse€ 11,50
A13 Brenner Autobahn€ 11,00
A11 Karawankentunnel€ 7,80
A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)€ 10,50
A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)€ 6,50
A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)€ 13,50

Bijzondere tolwegen in Oostenrijk

Naast de bovenstaande trajecten zijn er ook tolwegen in Oostenrijk die in privébezit zijn. Dit zijn vaak prachtige routes om te rijden en bieden onderweg veel mogelijkheden om te stoppen vanwege het prachtige uitzicht. Bijvoorbeeld de Grossglockerstrasse.

TrajectPrijs motorPrijs auto
Felbertauernstrasse€ 12,00€ 13,00
Silvretta-Hochalpenstrasse€ 14,50€ 18,00
Kaunertal Gletscherstrasse€ 15,00€ 25,00
Gerlitzen Gipfelstrasse€ 8,00€ 8,00
Timmelsjochstrasse € 16,00/21,00€ 18,00/24,00
Gerlosstrasse€ 8,00€ 11,00
Malta Hochalmstrasse€ 15,00€ 22,00
Nockalmstrasse € 16,00€ 21,50
Nockalmstrasse (met e-auto)€ 16,50
Villacher Alpenstrasse€ 14,00€ 20,50
Villacher Alpenstrasse (met e-auto)€ 13,00
Grossglocknerstrasse € 30,00€ 40,00
Grossglocknerstrasse (met e-auto/motor)€ 24,50€ 32,00
Prijzen zijn gecontroleerd op 12 april 2023

Tolvignet Oostenrijk prijzen 2023

De prijzen voor het Oostenrijk vignet worden ieder jaar opnieuw bepaald. in 2023 zijn de prijzen vastgesteld op:

Tolwegen in Oostenrijk
PeriodeMotorAuto
10 dagen€ 5,80€ 9,90
2 maanden€ 14,50€ 29,00
1 jaar€ 38,20€ 96,40

(plak het vignet bij een motor op een onderdeel welke niet te verwijderen is. Een vignet op een koffer is niet geldig.)

De kleur van de vignetten in 2023 is purper, dat is magenta/paarsachtige kleur.

Bekijk ook: De meest gestelde vragen over het Vignet in Oostenrijk

Vignet Oostenrijk online bestellen

Bestel je digitale vignet voor Oostenrijk vóór vertrek om goed voorbereid op reis te gaan! Dit digitale tolvignet voor Oostenrijk is volledig gekoppeld aan je kenteken en dat betekent dus dat je geen vignet meer op je voorruit van je auto of op je motor moet plakken.

Bestel je digitale vignetten op tijd en minimaal 18 dagen voor vertrek. Heb je een vignet sneller nodig kies dan de betaaloptie voor ondernemers.

Vanaf 2018 is het mogelijk om je vignet digitaal te bestellen en via creditcard of PayPal te betalen. Er is een webshop ingericht door de Asfinag waarbij je in het Nederland een digitaal vignet kunt kopen.

Online vignetten kopen

Ondertussen zijn er in Nederland en België diverse webshops waar je ook online een vignet voor Oostenrijk kunt kopen. Voor de dienstverlening rekenen de webshops vanzelfsprekend kosten door. Deze varieert van enkele euro’s tot wel 20 euro per aankoop. Let dus goed op wat de uiteindelijke eindprijs is voor een vignet. De redactie van Alles over Oostenrijk raadt aan om de vignetten alleen via de officiële website van de ASFINAG te kopen.

Handig om te lezen:

Hoe en wat op de Brennerpas
Hoe en wat op de Fernpas