Salzburg de Stad van Sound of Music

Natuurlijk draait het in Salzburg voornamelijk om Mozart, maar er is meer. De Sound of Music werd voor een groot deel in de stad en de omgeving opgenomen, veel van de filmlocaties zijn dan ook te bezoeken.

Best raar als je je beseft dat de meeste Oostenrijker de film niet kennen en laat staan gezien hebben. Op één of andere manier is de film niet “geland” in Oostenrijk.

Hier zijn verschillende redenen voor. De Oostenrijkers zijn namelijk niet erg trots op wat er in de tweede wereld oorlog is gebeurt en men probeert het Naziverleden een beetje naar de achtergrond te verdringen. Verder is de film overdreven Amerikaans, en is het originele verhaal compleet geromantiseerd en daar zijn Oostenrijkers niet zo dol op, het zijn nuchtere mensen met een bepaalde trots voor authenticiteit die door de Sound of Music behoorlijk is aangetast. Last but not least, Oostenrijkers waren van mening dat de film een verkeerd beeld gaf van de werkelijkheid.

Een andere Oostenrijker vertelde mij dat hij de Sound of music wel had gezien en na een kwartier de film heeft aangezet omdat de nasynchronisatie van de film zo slecht was en dat hij de film als een belediging zag.

Aan de aversie tegen de film kwan in 2011 abrupt een einde, De rechten van de film kwamen namelijk weer in Oostenrijkse handen en veel toeristen die naar Salzburg kwamen vroegen expliciet naar de film en wilde de film locaties zien. Daarnaast ging de musical live on-stage voor het Oostenrijkse publiek, natuurlijk met de nodige aanpassingen want een Oostenrijker trekt het smeuïge emotie en dramatiek van het origineel niet.

De filmlocaties van de Sound of Music In Salzburg

veel van de filmlocaties zijn te bezoeken, logisch want het is zeer interessante bron van inkomsten voor de inwoners van Salzburg. Jaarlijks komen duizenden vooral Amerikanen alleen voor de Sound of Music naar Salzburg.

Schloß Leopoldskron

volgens de film woonde de kapitein von Trapp rondom dit slot werden veel opnames gemaakt vooral het witte muziekpaviljoen is herkenbaar. Alhoewel dit voor de film is verplaatst naar Schloß Heilbrunn. de Venetiaanse kamer en de hoofdkamer werden volledig nagebouwd als decor voor de film.

In 1987 stond het Schloß weer in de spotlights voor een speciale remake van the sound of Music, Julie Andrews, John Denver en Placido Domingo speelde toen samen mee in the Sound of Christmas.

Schloß Frohnburg/Fronburg

The Sound of music Salzburg

Ook bij dit prachtige slot werden veel van de buitenopnames van de film gemaakt. Vooral bij het prachtige binnenhof en de toegangsdeur werden belangrijke scenes opgenomen. Zoals de scene waarbij de Baron de vlag met het hakenkruis naar beneden haalt en kapot scheurt.

De Tuinen van Schloss Mirabell

De scene die waarschijnlijk bij iedereen wel is blijven hangen is de dans-scene waarbij Maria samen met de kinderen do-Re-Mi zingt rondom de prachtige vijver. Nog steeds misstaat dit prachtige barokke slot niet.

Georganiseerde tours

Natuurlijk zijn er nog veel meer film locaties te beschrijven maar het beste bezoek je deze natuurlijk zelf. Dat kan met een gids of een georganiseerde tour. De tours zijn niet allemaal even leuk, we hebben zelf ervaren dat vooral de Amerikaans georiënteerde tours erg aanwezig kunnen zijn. Heb je hier geen behoefte aan boek dan een privé tour.