veilig rijden in de winter (2024)

Op vakantie in de winter naar Oostenrijk met de auto? Dan kan het geen kwaad om even door te lezen. Ik heb namelijk wat tips voor veilig rijden in de winter. Oostenrijk heeft namelijk wat aanvullende verkeersregels vergeleken met Nederland en vaak vragen de weersomstandigheden ook om een aangepaste rijstijl. Oostenrijkers rijden over het algemeen stevig door en zijn gewend om in alle weersomstandigheden te rijden. Terwijl half Nederland en België bij een code geel al in paniek raakt, begint het in Oostenrijk pas als er echt serieus sneeuw valt.

Winterbanden

Veilig rijden in de winter

Oostenrijk heeft te maken met echte winters. Vooral in de bergen komt het vaak voor dat het in de winter (en soms in de lente en herfst) sneeuwt of glad wordt. Winterbanden zijn in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden dan ook verplicht tussen 1 november en 15 april. De winterbanden dienen minimaal nog 4 mm profiel te hebben. Een winterband kun je herkennen door het sneeuwvloksymbool op de band.  Het rijden zonder winterbanden in winterse omstandigheden in Oostenrijk is strafbaar. Mocht je betrokken raken bij een ongeval dan kan de verzekeraar van de tegenpartij je aansprakelijk stellen in het geval dat je auto niet is voorzien van de juiste winterbanden. Met winterbanden kun je veilig rijden in de winter.

Winterbanden zijn trouwens geen garantie dat je niet slipt, glijd of de berg op komt. Ze dragen wel bij om veilig rijden in de winter mogelijk te maken.

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden zijn op veel bergpassen in Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht, en sowieso handig. Het voorkomt dat je slipt en niet meer kunt remmen met alle gevolgen van dien. Sneeuwkettingen leg je het liefst om voordat je een pas of besneeuwde weg oprijdt. Met sneeuwkettingen kun je dus veilig rijden in de winter.

Sneeuwkettingen verplicht

Zoek voor je zelf een veilige plek op om te stoppen. Sneeuwkettingen omleggen is iets wat we niet dagelijks doen. Dus thuis een keertje oefenen kan geen kwaad. Omdat je sneeuwkettingen in winterse omstandigheden om doet, is het handig om een paar handschoenen die vuil en nat mogen worden klaar te hebben liggen. O ja, met sneeuwkettingen is je maximale snelheid 50 km/h en je legt de kettingen om de aangedreven wielen. Zodat de sneeuw en gladheid is verdwenen van de rijbaan dien je de kettingen weer te verwijderen.

Zodra het verkeersbord dat je hiernaast staat zichtbaar is gemaakt dan ben je verplicht om de kettingen te gebruiken in winterse omstandigheden. Wees niet eigenwijs en leg die dingen gewoon om. Mocht je namelijk zonder de kettingen toch in de problemen raken en het overige verkeer hinderen dan kan dat een flinke prent opleveren en eeuwige roem bij de overige weggebruikers.

Bezuinig niet op sneeuwkettingen. Een set goede kettingen kost je ongeveer € 100 per paar. Een goede ketting kun je snel omleggen zonder al te veel kracht en gedoe. Goedkopere kettingen werken vaak met elastieken of andere vage verbindingen die vooral met koude handen en in het donker lastig om te leggen zijn.

Maak je auto sneeuwvrij

Het is verplicht om je auto sneeuwvrij te maken voordat je gaat rijden. Dus niet alleen de ramen, ook je dak en je motorkap zijn schoon Vergeet ook de sneeuw tussen je dak en dakkoffer niet. Een simpele huis- tuin en keuken stoffer voldoet vaak al om de meeste sneeuw van je auto te vegen. Rijden met sneeuw op je dak veroorzaakt veel overlast bij diegene die achter je rijdt. Dus even poetsen en je voorkomt veel ergernis en een vervelende boete.

Let op je snelheid

Als het sneeuw of regent in de winter kan het plotseling glad worden. Ondanks dat de Oostenrijkse straßendienst er als de kippen bij is bij gladheid kan het dus voorkomen dat het eventjes niet zo snel kan. Pas je snelheid dan aan, en let goed op andere automobilisten. Dat helpt allemaal mee bij het veilig rijden in de winter in Oostenrijk.

Nog een snelheidsdingetje

Op de Oostenrijkse snelwegen mag je in de meeste gevallen 130 km/h rijden. Maar! Pas op! Boven de autobaan hangen net als in Nederland van die portalen, met matrix boden met een snelheid. Staat er in één van de displays boven het wegvak de tekst “IG-L” dan is afremmen en opletten. IG-L is een tijdelijke milieumaatregel die er toe dient om de luchtkwaliteit te verbeteren. Word je tijdens een traject met IG-L betrapt op een hogere snelheid dan is het echt kassa. Je wordt dan namelijk niet voor een verkeersovertreding bekeurd, maar je mag aftikken voor een milieudelict en dit kan behoorlijk in de papieren lopen. In 2019 mogen elektrische auto’s wel gewoon door rijden met 130 km/h zij stoten namelijk geen uitlaatgassen uit. Hoe dit werkt voor auto’s met een buitenlands kenteken is nog niet helemaal duidelijk.

Meer over de verkeersregels in Oostenrijk

Rettungsgasse

Indien er in Oostenrijk een file ontstaat dien je op de rechterbaan naar rechts uit te wijken en op de linkerbaan naar links. Zo ontstaat er in het midden een zogenaamde Rettungsgasse. Hier kunnen de hulpverleningsvoertuigen dan makkelijk passeren. Bij veel autobanen in Oostenrijk is de vluchtstrook namelijk te smal. Het blokkeren van de Rettungsgasse is strafbaar. Zie het onderstaande filmpje voor een uitleg: