Gmunden Bezienswaardig en stijlvol

Verscholen achter de bergen van het Traunmassief in Oberösterreich en aan de oostelijke oever van de Traunsee ligt het pittoreske stadje Gmunden. De stad biedt een unieke mix van geschiedenis, cultuur en is een prachtige plek om te verkennen. De Traunsee nodigt in de zomermaanden uit voor een verfrissende duik in het water.

Bezienswaardigheden in Gmunden

Gmunden historische binnenstad

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Gmunden is een wandeling door het historische centrum langs de vele oude monumentale gebouwen. Het stadhuis, gelegen aan het centrale plein van de stad, is een prachtig gebouw in rococostijl en biedt een inkijkje in de geschiedenis van de stad. Ook het gerenommeerde Seehotel Schwan is in een prachtig monumentaal gebouw te vinden en biedt ook voor niet-hotelgasten een uitgebreide kaart met vooral gerechten uit de Oostenrijkse keuken.

Tips om te doen in Gmunden

  • Ga met de Kabelbaan naar boven en bekijk het prachtige uitzicht over het Salzkammergut
  • Wandel over het Baumwipfelpfad (Tree top walk) en beklim de uitzichttoren
  • Maak een boottocht over de Traunsee
  • Bezoek Schloss Ort, bereikbaar via een lange houten brug
  • Bezoek het historische centrum van Gmunden

Schloss Ort

Gmunden Bezienswaardig en stijlvol

Buiten het centrum van Gmunden ligt op een eiland het Schloss Ort, een middeleeuws kasteel dat uitkijkt over de Traunsee. Het kasteel is via een houten 123 meter lange brug bereikbaar en is één van de oudste gebouwen in het Salzkammergut. Het kasteel werd in 909 voor het eerst genoemd. Het kasteel is echter in 1625 na een grote brand volledig herbouwd. Het kasteel is een populaire trouwlocatie. Het kasteel was tot 1995 in privébezit, sinds het kasteel weer in bezit is van de gemeente Gmunden is het ook te bezoeken. Meer informatie over Schloss Ort kun je vinden op de website. Seeschloss Ort Gmunden .

Grunberg Kabelbaan

Gmunden Grunberg kabelbaan
© Traunsee Touristik GmbH/ Wolfgang Spitzbart

Vanuit Gmunden is de Grünberg kabelbaan dichtbij, je loopt er vanuit het centrum in 10 minuten naar toe. Deze hypermoderne kabelbaan brengt je barrière vrij naar een hoogte van 1004 meter hoogte. Zodra je boven bent aangekomen op de Grünberg begint het avontuur. Een grote avonturen speeltuin voor de kinderen is één van de highlights. Voor wie het wat sneller mag staat er een rodel voor je klaar op de Grünbergflitzer. De Lengte van deze rodelbaan is 1,4 kilometer.

Maar je gaat natuurlijk met de kabelbaan naar boven voor het boomkroonpad met de uitzichttoren.

Boomkroonpad Grünberg

Boomkroonpad - Gmunden - Grünberg

Vanaf het bergstation van de kabelbaan is het slechts 5 minuten naar het boomkroonpad. Een ingenieus gebouwde houten wandelbrug van bijna 1,4 kilometer lang brengt je langs de hoogste toppen van de bomen op de Grünberg. Bezoekers van het pad worden op leerzame manier alles bijgebracht over het bos, de dieren in het bos en de omgeving. Het wandelpad is net als de kabelbaan barrière vrij en geschikt voor rolstoel en kinderwagens.

Uitzichtstoren

Het hoogtepunt van het pad is natuurlijk de 39 meter hoge uitzichttoren. Het wandelpad draait zich als een kurkentrekker naar boven en éénmaal op het hoogste platform aangekomen wordt het uitzicht beloond met een wijd uitzicht over het Voralpenland en het Salzkammergut. Van de Traunsee tot één van de hoogste bergen van Oostenrijk de Dachstein. Net als het boomkroonpad is de toren ook grotendeels van hout gemaakt.

Geen zin om weer naar beneden te lopen vanaf het uitzichtplatform? Dan neem je toch de 75 meter lange glijbaan naar beneden? In een speciale glijmat zoef je snel en comfortabel weer naar beneden.

Let op! Het Boomkroonpad en de uitkijktoren zijn tijdens slechte weersomstandigheden zoals harde wind, regen en onweer gesloten.

Bij de kassa van de Grünbergbahn zijn combinatietickets te koop voor een berg- en dalrit met de kabelbaan én de entree van het boomkroonpad. Ook zijn er voordeligere familietickets verkrijgbaar. Meer Informatie over actuele prijzen en openingstijden kun je vinden op de website van de Grünbergbahn.

Wandelen in Gmunden en omgeving

Vanuit Gmunden. Vertrekken meerdere mooi wandelingen door de bergen en langs de Traunsee. Alle wandelingen worden door gele bordjes langs de route aangegeven. Je kunt uit het centrum van Gmunden vertrekken of je neemt de kabelbaan naar boven. De wandeling naar de Laudachsee is een aanrader en neem zonder stops ongeveer 1,5 uur (retour) in beslag. De meer ervarene wandelaars kunnen ook kiezen voor langere wandelingen naar één van de berghutten.

Watersporten op de Traunsee

Traunsee Gmunden - Oberösterreich - Oostenrijk

Watersporten op de Traunsee op een zomerse dag is de perfecte afkoeling. Je kunt bij de jachthavens aan de Traunsee een bootje huren of ga peddel met je SUP langs de imposante bergwand van het Traunstein Massief. Ondanks dat de zomers in dit deel van Oostenrijk warm zijn is het water in de Traunsee trouwens maar 20 graden. Bij de jachthaven aan de Esplanade kun je vrij makkelijk een bootje huren. Met een eigen (elektrische) boot kun je op je eigen tempo de Traunsee verkennen.

Stoomboot Gisela

Wie de Traunsee liever op een droge manier wil ontdekken kan gebruiken maken van de lijndienst met de Raderstoomboot Gisela. Deze imposante boot werd in 1871 in gebruik genomen en verzorgde toen een bijna dagelijkse verbinding tussen Gmunden en Ebensee in het zuiden. De verbinding per boot was er eerder dan de verbinding per weg. Dat hebben we trouwens te danken aan het Keizerin Sisi. Zij verbracht zeer veel tijd door in de zomerresidentie van de Habsburgers in Bad Ischl. De boot was toen de snelste en enige manier om met de volledige hofhouding snel op de plek van bestemming te komen,

De Stoomboot Gisela (vernoemd naar de oudste dochter van Keizer Franz Joseph I) werd in 1986 grondig gerenoveerd en vaart ondertussen iedere zondag in de maanden juli en augustus over de Traunsee. De boot heeft natuurlijk wel wat aanpassingen ondergaan. De Gisela is trouwens de laatste overgebleven stoomboot op de Traunsee en het enige varende postkantoor van Oostenrijk.

Meer informatie over de rondvaarten op de Traunsee kun je vinden op: www.traunseeschifffahrt.at. Naast de stoomboot zijn er dagelijks rondvaarten met één van de andere schepen uit de vloot van de rederij.

Overnachten in Gmunden

In het centrum van Gmunden zijn diverse hotels te vinden, van eenvoudig tot erg luxe. Ook kamperen in de buurt van de Traunsee is mogelijk.

Hotels in Gmunden

De hotels in Gmunden zijn in het hoogseizoen wat loopt van mei tot eind september duurder dan de standaard hotelkamer prijs in Oostenrijk. Je kunt in deze periode ook zoeken naar hotels in het dorpje Altmunster wat naast Gmunden ligt en ook enkele hotels heeft met een prachtig uitzicht op het meer en op de bergen.

Boek je hotel met Trivago

Zoek je een hotel in Gmunden? Begin je zoektocht dan eens met de zoekmachine van Trivago. Deze zoekmachine vergelijkt alle prijzen van de hotelaanbieders en zorgt ervoor dat je de beste prijs krijgt.