Met een elektrische auto naar Oostenrijk

Ga je met een elektrische auto naar Oostenrijk? Dan heb ik goed nieuws want het netwerk van oplaadpunten in Oostenrijk wordt groter en groter. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de laadinfrastructuur in Duitsland nog niet helemaal optimaal is om in een dag door te rijden.

Met de elektrische auto naar Oostenrijk vraagt dus een goede planning vooraf. Ik heb de meest gestelde vragen hieronder beantwoord.

Dit zijn zomaar een paar vragen die bij mij opkwamen toen ik een tijdje terug zelf met een elektrische huurauto door Oostenrijk mocht rijden. Omdat het elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat en de ontwikkelingen razendsnel gaan zal ik dit artikel ook regelmatig voorzien van een update.

Met een elektrische auto naar Oostenrijk vraagt een goede planning, gelukkig wordt het netwerk van (snel)laadstations steeds dichter. Oostenrijk investeert als land zelf veel geld in een goed netwerk voor de elektrische auto’s

Hoe kan ik het beste naar Oostenrijk rijden?

Tesla oplaadpunt in Oostenrijk

Een goede planning is de basis van een snelle reis naar de Alpen. Stippel van te voren een route uit langs de oplaadpunten. Daarbij moet je natuurlijk rekening houden met de oplaadtijden.

Met de onderstaande tools kun je makkelijk op je computer of je mobiel met internet de oplaadpunten onderweg opzoeken.

  • Chargemap: Een handige kaart met praktisch alle oplaadpunten langs je route. Gebruikers laten ook reviews en foto’s achter. Met de filteropties kun je de langzame laders uitzetten en je kunt de status van de laadpalen bekijken. Om alle info te bekijken is een gratis account noodzakelijk.
  • Openchargemap: Met deze kaart tool kun je alle laadstations onderweg vinden in gebruik niet zo gemakkelijk als het bovenstaande Chargemap.
  • Fastnedcharging: Fastned is een aanbieder van e-tankstations. Van origine is Fastned Nederlands. Ondertussen zijn er ook in Duitsland tankstations van Fastned en stuk voor stuk uitgerust met snelladers. Met de routeplanner op de site geef je het vertrekpunt, bestemming en de actieradius van je e-auto aan. De routeplanner berekend dan de snelste route en ook de gemiddelde oplaadtijd. De meeste Fastned stations liggen langs de belangrijke autobanen.
  • Tesla: Heb je een Tesla dan kun je natuurlijk gebruik maken van de snellaadstations van het merk. Het netwerk wordt in Duitsland en Oostenrijk steeds groter. Tesla superchargers in Duitsland en de Tesla superchargers in Oostenrijk.

Probeer het opladen zo te plannen dat je bijvoorbeeld een hapje kunt eten of misschien wel overnachten. Veel hotels hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om een auto op te laden. Vraag dat wel even bij je boeking en eventueel of je de parkeerplek kunt reserveren.

Kan ik overal opladen in Oostenrijk

opladen elektrische auto in Oostenrijk

Ja, er komen dagelijks nieuwe oplaadpunten bij. In Oostenrijk wordt een oplaadpunt voor je elektrische auto trouwens een E-tankstelle genoemd. In september 2019 telde Oostenrijk ruim 4.000 laadstations waarvan iets meer dan 250 snelladers (vanaf 45 kW)

Je vindt de oplaadpunten in Oostenrijk werkelijk overal, steeds meer restaurants, winkels en hotels beiden een oplaadpunt als service. Snelladers zijn wat spaarzamer te vinden maar met behulp van de e-tankstellefinder kun je ook deze gemakkelijk vinden in alle grote steden van Oostenrijk en bij belangrijke knooppunten.

Bij veel vestigingen van de supermarkten Hofer (Aldi) en Lidl kun je in Oostenrijk gratis gebruik maken van de snellader. Dus een halfuurtje boodschappen doen en je accu is weer vol.

Ik gebruikte in Oostenrijk voor de oplaadpunten de e-tankstelle finder App voor mijn mobiele telefoon (zowel iOS als Android)

Heb ik een pas nodig om de laadpaal te activeren?

Niet altijd er zijn namelijk ook gratis oplaadplaatsen zoals bij de Hofer (Aldi) en de Lidl. Veel winkelketens zoals Ikea, en winkelcentra hebben vaak ook gratis oplaad-plaatsen. Bij de bovengenoemde supermarkten gaat het om snelladers. Bij de overige plaatsen is het meestal een gewone lader.

Wil je echter gebruik maken van een snellader op een andere locatie dan kun je betalen met een pas. Controleer dus of jou aanbieder in Nederland of België ook werkt in Oostenrijk.

Welke laadkabel heb ik nodig?

Zonder laadkabel kom je nergens, de laadkabel is net zo belangrijk als je autosleutel. In Oostenrijk gebruiken we in de regel de zelfde stekkers als in Nederland.

  • Type 1
  • Type 2
  • CCS (Combo stekker)
  • CHAdeMO
  • Schuko

Het kan geen kwaad om een eigen Schuko of CEE adapter mee te nemen, dan kun je in ieder geval bij iedereen je auto opladen, alleen niet zo snel.

Stroomverbruikers in de auto in de gaten houden

Laadpunt elektrische auto bij een hotel in Oostenrijk

Probeer tijdens het rijden in Oostenrijk de stroomverbruikers goed in de gaten te houden, dat zijn onder andere je airconditioning en de Cruise Control. Vooral in de bergen is het rijden met de Cruise control niet handig en je auto zal steeds proberen te versnellen terwijl dat vaak niet kan.

Vergeet niet dat een elektrische auto zwaar is, en dat vraagt bij het optrekken op een berg om het nodige vermogen.

Rijdt je bergaf dan werkt de elektromotor als een generator. Met andere woorden je maakt stroom. Dat wordt vaak rooskleuriger gebracht dan de werkelijkheid. Je krijgt er misschien een paar procent bij alleen deze verbruik je ook weer omdat je auto meer energie nodig heeft om boven te komen. Het kan wel een voordeel hebben als je accu bovenaan de berg bijna leeg is.

Hoe snel kan ik opladen?

Stromtankstelle Oostenrijk

Snelladers worden in Oostenrijk in record tempo uit de grond gestampt. Ik ben ze zelfs al tegengekomen in kleine dorpen en zelfs het dorp waar ik woon beschikt over 3 super-de-luxe snellaadstations voor je e-auto. Een beetje afhankelijk van je auto kun je binnen 30 minuten de Accu’s weer vol hebben.

Snelladers zijn in Oostenrijk praktisch gepositioneerd. Er is altijd wel een café of een restaurant in de buurt voor een bak koffie of een lekker stuk taart.

Hoe snel mag ik rijden met mijn elektrische auto?

Dat is een hele mooie vraag want elektrische auto’s in Oostenrijk hebben een streepje voor. Zodra de luchtkwaliteit langs de autobaan verslechterd treed de IG-L in werking. De snelheid voor auto’s op benzine en diesel wordt dan verlaagd tot 80 of 100 km/h in plaats van de 120 of 130 km/h die je er normaal mag rijden.

Behalve als je een elektrische auto hebt dan mag je gewoon 130 km/h blijven rijden op de snelweg. Er is alleen wel een grote maar en daar heb ik nog geen goed antwoord op gekregen. Elektrische auto’s in Oostenrijk hebben een kenteken met groene letters en cijfers. Daaraan kan de politie makkelijk herkennen dat het een milieuvriendelijk voertuig betreft. Alleen bij Nederlandse en Belgische kentekens is dit niet zichtbaar. Zodra ik het antwoord heb gekregen laat ik dat natuurlijk hier weten.

Wanneer mag ik weer naar Oostenrijk?

De meest gestelde vraag in mijn mailbox de laatste maanden en zodra ik je antwoord kan geven op deze vraag stuur ik je een e-mailtje. Geheel vrijblijvend en gratis natuurlijk.

Holler Box