Brandstofprijzen in Oostenrijk (2023)

De brandstofprijzen in Oostenrijk geven veel Nederlanders een enorme smile op het gezicht. Logisch de prijzen liggen ruim onder het Nederlandse niveau.

In Oostenrijk zijn de brandstofprijzen over de dag gezien redelijk stabiel, pomphouders mogen de prijzen namelijk maar één keer per dag verhogen. Dat gebeurt in de regel altijd om 12.00 uur. De prijs verlagen mag trouwens wel meerdere keren per dag.

Laatste update 5 november 2023

Dit zijn zomaar een paar vragen die bij me opkwamen toen ik een tijdje terug zelf met een elektrische huurauto door Oostenrijk mocht rijden. Omdat het elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat en de ontwikkelingen razendsnel gaan zal ik dit artikel ook regelmatig voorzien van een update.

Brandstofprijzen in Oostenrijk liggen een stuk lager dan in Nederland, de prijzen liggen tussen de 50 en 60 cent per liter onder de gemiddelde brandstofprijzen in Nederland.  In Oostenrijk mogen tankstationshouders de prijzen maar één keer per dag verhogen. Dat is rond de klok van 12.00 uur.

Benzine (E10) in Oostenrijk

Brandstofprijzen in Oostenrijk

Loodvrije euro 95 (E10) wordt in Oostenrijk ook wel Super Bleifrei of E10 genoemd, naast euro 95 is ook Superplus 98 bij de meeste tankstations verkrijgbaar. Ben je met een oldtimer onderweg of lust je auto alleen maar loodhoudende benzine dan kun je bij de meeste tankstations een toevoegmiddel kopen. Deze toevoeging kun je dan aan je benzine toevoegen.

Naast normale euro 95 benzines bieden de bekende brandstofmerken ook een verbeterde versie aan zoals Shell V-power of ÖMV MaxxMotion, en BP Ultimate. Reken echter wel een flink hogere prijs voor deze high-performance brandstoffen.

Euro 95 is dus altijd en overal beschikbaar, ook bij de onbemande tankstations die ook in Oostenrijk op steeds meer plekken voorkomen.

Sinds begin 2023 is Oostenrijk ook overstag en is bij de benzinestations alleen nog E10 verkrijgbaar.

Benzineprijs in Oostenrijk

Benzine kost op dit moment tussen de € 1,55 en € 1,65 per liter, langs de autobaan is het vaak tot 50 cent! Per liter duurder. Het loont dus om een tankstation te zoeken weg van de autobaan. Tankstations bij grotere winkelcentra zijn in de regel ook wat goedkoper dan een tankstation in een dorpje. Ook per regio verschillen de prijzen best wel. In Tirol langs de doorgaande wegen naar de bekende skigebieden betaal je bijna 10 cent meer dan bij een tankstation in een grote stad.

Diesel (B7) in Oostenrijk

Diesel is in Oostenrijk goed verkrijgbaar. Sinds 2009 wordt Diesel in Oostenrijk voorzien van biodiesel. Sinds 1 oktober 2020 is dit aandeel 8,45% Het biologische deel van de Diesel bestaat voornamelijk uit koolzaadolie.

In de wintermaanden (vanaf begin november tot eind februari is in Oostenrijk alleen winterdiesel verkrijgbaar.) Deze Winterdiesel is voorzien van een additief zodat de brandstof niet gaat vlokken door de lage temperatuur in Oostenrijk. Diesel heeft namelijk een vervelende eigenschap dat het water kan opnemen, als dit wateraandeel bevriest kan dit voor startproblemen zorgen. Kom je dus net aan op je wintersport bestemming in Oostenrijk en ben je van plan je auto niet te gebruiken? Tank deze dan even vol voor je het skigebied in rijdt. 

Naast de normale Diesel verkopen de bekende merken ook een premium diesel, Shell heeft V-Power diesel, BP heeft Diesel Ultimate en ÖMV is bekend om zijn MaxxMotion.

Adblue toevoeging

Steeds meer moderne dieselmotoren kunnen met Adblue omgaan. Een toevoeging aan de brandstof die er voor zorgt dat de verbranding schoner is. Het lange technische verhaal dat ga ik niet vertellen. Wel dat bij steeds meer tankstations in Oostenrijk Adblue gewoon verkrijgbaar is. De grotere stations hebben een eigen pomp voor de toevoeging en bij de kleinere tankshops is het product verkrijgbaar in flessen of jerrycans.

CO2-heffingen Oostenrijk

Per 1 oktober 2022 betaal je in Oostenrijk per liter brandstof tot 8 cent meer voor een liter benzine of diesel. Deze omstreden milieuheffing komt natuurlijk ontzettend ongelegen nu de brandstofprijzen door de crisis op de internationale energiemarkt de prijzen tot ongekende hoogte brengt.

Dieselprijs in Oostenrijk

Diesel is in Oostenrijk op dit moment een paar cent duurder dan benzine (E10) de prijs ligt op dit moment tussen de € 1,65 en € 1,75 per liter. Net als bij benzine is tanken langs de autobaan aanzienlijk duurder. Soms wel tot 40 cent per liter. Op een volle tank kan dat verschil tot 25 euro oplopen.

Elektrische auto opladen

Met een elektrisch auto naar Oostenrijk

De elektrische auto is niet alleen in Nederland met een stevige opmars bezig ook in Oostenrijk zie je steeds meer elektrische auto’s rijden. Deze herken je onder andere aan de groene letters op het kenteken.

De oplaadpunten (in Oostenrijk E-tankstelle) genoemd kom je tegenwoordig op steeds meer plekken tegen. Het aantal oplaadpunten groeit dagelijks. De intentie van de Oostenrijkse overheid is om op korte termijn een dekkend netwerk van oplaadpunten te hebben in Oostenrijk.

Het gebruik van een elektrische auto in Oostenrijk vraagt voorlopig dus wel wat planning en flexibiliteit. Daarover schreven we al een uitgebreid artikel.

Met een elektrische auto naar Oostenrijk

Voordat je aan de laadpaal in Oostenrijk gaat staan is het verstandig om even naar de voorwaarden te kijken. Bij een groot deel van de laadpalen reken je niet alleen het aantal afgenomen kWh af, maar ook de tijd die je er staat. Dus als de accu volgeladen is zet de auto dan gelijk weg. Anders wordt het opladen een duur geintje.

De prijzen voor het opladen van je E-auto liggen momenteel tussen de 0,49 en 0,79 cent/kWh. Deze prijzen zijn afhankelijk van het vermogen van het laadstation en de aanbieder.

LPG

LPG is in Oostenrijk, maar mondjesmaat verkrijgbaar, in heel Oostenrijk zijn er minder dan 50 vulstations voor LPG. Voor het vullen van je Lpg-tank heb je een verloopnippel nodig. Om het makkelijker te maken gebruiken de Oostenrijkers twee verschillende systemen. Namelijk de ACME-nippel (ook wel Europa-nippel genoemd) of de DISH nippel (ook wel Italië-nippel genoemd).

De juiste nippels kun je kopen in de webshop van de ANWB

LPG wordt in Oostenrijk trouwens Autogas genoemd.

Een goed overzicht van alle LPG-stations in Oostenrijk kun je vinden op de website van Alle Tankstellen für Autogas in Österreich!

LPG prijs in Oostenrijk

De prijs van een liter LPG ligt nu tussen de € 1,00 en € 1,15 per liter. Ook hier geldt weer dat de tankstations langs de autobaan aanzienlijk duurder zijn dan ergens anders.

CNG (aardgas) in Oostenrijk

Brandstofprijzen in Oostenrijk (2023)

In tegenstelling tot LPG, is het rijden op aardgas in Oostenrijk wel in opkomst. Op dit moment zijn er 108 openbaar toegankelijke aardgas stations. (Stand mei 2023) Een overzicht van alle aardgasstations kun je vinden op Tanken in Österreich.

Wat kost CNG (aardgas) in Oostenrijk

Ik heb in het verleden in Nederland een bedrijfsauto gehad op aardgas en kan mij herinneren dat de afname in kilo’s gaat. Nu ligt de prijs voor aardgas tussen de € 1,70 en € 1,90 per kilo.

Tankstations in Oostenrijk

Overal in Oostenrijk kun je tankstations vinden, het is wel slim om niet tot het laatste moment te wachten met tanken. Vooral in de kleine dorpen kan het voorkomen dat een benzinestation om 18.00 uur sluit. Of aangepaste openingstijden heeft tijdens het weekend- en feestdagen. Mocht er een nachtautomaat aanwezig zijn wil dat nog niet gelijk zeggen dat je 24 uur per dag kunt tanken.

De tankshops zijn in de regel goed gesorteerd en tegenwoordig halve supermarkten. Mocht je een keertje de boodschappen vergeten zijn, dan kun je hier terecht voor een basis assortiment aan levensmiddelen, helaas wel tegen een iets hogere prijs.

Onbemande tankstations

In Oostenrijk zijn onbemande tankstations bezig met een stevige opmars. Vaak zijn dit stations op minder drukke routes of op industrieterreinen. Ook hebben de onbemande tankstations vaak aangepaste openingstijden. Ik ben al diverse van deze tankstations tegenkomen waarbij je tussen 22.00 en 6.00 geen brandstof kunt tanken.

Bij het betalen wordt in de regel een bedrag tussen de 100 à 150 euro op je rekening gereserveerd. Zodra je het tanken hebt beëindigd wordt het bedrag wat je hebt getankt van je rekening afgeschreven. Bij de meeste tankstations duurt dat tussen de 5 à 10 minuten. Er zijn helaas ook uitzonderingen. Volgens de ANWB zijn er ook tankstations die er rustig 2 weken over doen om het bedrag te verrekenen.

let op

Niet alle onbemande tankstations zijn 24 uur per dag open, iets om rekening mee te houden. Bij de meeste tankstations van Jet kun je trouwens direct bij de pomp betalen. Je krijgt dan zelfs een beetje korting.

Tanken langs de autobaan

Ik benoemde het al enkele keren hier. Tanken langs de autobaan is gewoon (asociaal) duur. Reken rustig op 40 à 50 cent per liter extra vergeleken met een tankstation langs een normale weg of in de stad. Op een volle tank is dat toch al snel 20 à 25 euro.

Bij de tankstations langs de snelweg is meestal wel een wegrestaurant te vinden. Landzeit is in Oostenrijk één van de grootste uitbaters van wegrestaurants. Ook hier is het weer opvallend hoe bizar duur het eten en drinken is. Voor mij (en vele anderen) is het een reden om toch even van de snelweg af te gaan en een gasthof of een supermarkt op te zoeken. Tegenwoordig zie je ook de bekende fastfood reuzen langs de autobaan. Vaak is er dan ook een tankstation in de buurt waar je voordeliger kunt tanken.

Brandstofprijzen in Oostenrijk (2023)

Wat is winterdiesel?

In Oostenrijk wordt tijdens de wintermaanden een toevoeging(aditief) bij de Diesel gevoegd zodat het niet gaat vlokken tijdens de temperaturen onder nul. Diesel heeft namelijk de eigenschap dat het vocht aantrekt en dat is slecht voor je motor.

Wordt er een bedrag gereserveerd bij een onbemande pomp?

Ja, gebruikelijk wordt er bij een onbemande pomp een bedrag van 130 euro geblokkeerd op je bankrekening. Zodra je klaar bent met tanken wordt het exacte bedrag afgeschreven. Bij buitenlandse (lees: Nederlandse) bankrekeningen kan dit soms een paar dagen duren. Bij de tankstations van Avanti kun je het bedrag wat gereserveerd wordt op je bankrekening kiezen. Het minimumbedrag is echter 70 euro.

Tanken rond de feestdagen of een lang weekeind

Ben je in Oostenrijk zorg dan dat je tank ruim voor een lang weekeind of de feestdagen vol is. Vooral op de vrijdag voor een lang weekeind verhogen veel tankstations de prijzen met een paar cent omdat de Oostenrijkers zelf op pad gaan naar Italië, Slovenië of Kroatië. Hier maken de eigenaren van de tankstations dankbaar gebruik.

Wat kost Euro 95 (E10) in Oostenrijk?

De prijs van euro 95 (e10) wordt dagelijks aangepast, deze week hangt de prijs tussen de 1,65 en de 1,75 per liter. Afhankelijk van het merk, en de aanwezige tankstations in de buurt.

Wat kost Diesel in Oostenrijk?

De prijs van Diesel in Oostenrijk wordt dagelijks aangepast. Deze week schommelt de prijs van een liter diesel tussen de 1,70 en 1,85. De prijs is afhankelijk van het merk en natuurlijk ook van de prijs van tankstations in de buurt.