Swarovski Welten Wattens

Mijn eerste kennismaking met Swarovski was eigenlijk bij mijn oma. Zij had een dure verzameling van kristallen figuurtjes staan. We mochten er alleen maar naar kijken. Ik vond het in eerste instantie maar een beetje kitsch. Later pas besefte ik mij pas dat ik te maken had met de enige echte Swarorvski kristallen uit Oostenrijk. De Swarovski Welten zijn een permanente tentoonstelling van kunst gemaakt met de beroemde kristallen.

Het enorme complex kun je vinden in het dorp Wattens in Tirol. praktisch direct aan de Inntal Autobahn. Het is trouwens ook van de populaire bezienswaardigheden van Oostenrijk.

Leuk weetje over Swarovski in Oostenrijk

Swarovski is bijna het grootste export product van Oostenrijk

Na het zoete energy drankje Red Bull is Swarovski één van de grootste exportsuccessen van Oostenrijk. Niet alleen de kristallen sieraden worden over de hele wereld graag gezien. Swarovski is ook de maker van de beste verrekijkers ter wereld.

De Kristal wereld van Swarovski

© swarovski - de Giant ingang van de Swarovski welten

Zodra je in Wattens aankomt wordt je eigenlijk direct van de snelweg de grote parkeerplaats opgestuurd naast de grote fabrieken van Swarovski. Deze vallen direct in het niet zodra je de “The Giant” ziet. Een imposant en groot reuzenhoofd verwerkt in een groene heuvel van gras en buxus. Vanuit de mond stroomt water in de grote vijver. Achter de waterval bevindt zich de ingang van de wereld van Swarovski.

Vanuit de ingang heb je toegang tot de 15 verschillende zogenaamde wonderkamers. In iedere wonderkamer is een indrukwekkend kunstwerk te zien waarbij rijkelijk gebruik is gemaakt van de Swarovski kristallen. De rondgang langs alle kamers is een prikkeling van illusies door de bewegende elementen de prachtige lichtprojecties en de vaak sprookjesachtige fonkelende creaties.  De ijs-passage is één van mijn favorieten onderdelen van de Swarovski welten. Je moet het zelf beleven en ik wil niet te veel verklappen maar het is bijzonder.

Een andere opvallende wonderkamer is de “Chandelier of Grief” van de beroemde Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Het is een spiegelkamer met een waanzinnige eindeloze illusie waarbij je als bezoeker even niet meer weet waar je bent.

Er zijn in de Swarovski welten ook twee wonderkamers ingericht door Nederlandse kunstenaars. De Studio Job Wunderkammer is ingericht door Job Smeets en Nynke Tynagel. De kamer is een zeer kleurrijke verschijning en de kamer heeft geen hoeken.

Algemene informatie Swarovski Welten

De toegangskaarten koop je bij voorkeur online . Dat scheelt namelijk lang wachten voor de kassa en je kunt bijna direct doorlopen naar de toegangscontrole. Het fijne is ook dat je de kaarten kunt betalen met iDeal.  Ben je met je gezin onderweg? Boek dan je ticket niet online maar koop dan een gezinsticket bij de kassa. Dat scheelt je namelijk aanzienlijk wat geld.

Toegangsprijzen

Volwassen: € 19,00
Familie ticket: 1 volwassen + 1/2 kinderen: € 24,50
Familie ticket: 2 volwassen + 1/2 kinderen: € 41.50

Hoe kom je bij de Swarovski Welten

De Swarovski Welten liggen in  Wattens langs de Inn Autobahn (A12) tussen Kufstein en Innsbruck. het is  aangegeven op de borden langs de Autobahn. Vanuit Innsbruck zijn de Kristalwelten goed bereikbaar met het openbaar vervoer.  Er rijdt een speciale shuttle bus vanaf het Hauptbahnhof in Innsbruck naar de Swarovski welten. De reistijd is ongeveer 30 minuten.

Voorzieningen Swarovski Welten

Het pand is grotendeels toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er zijn speciale toiletten aanwezig. en vanzelfsprekend ontbreken parkeerplaatsen (volg parkeerplaats P op de borden) voor mensen met een lichamelijke beperking niet.

Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Er is een grote speeltuin met een prachtig park om eventueel te picknicken.

Van al dat slenteren krijg je trek. Bij de uitgang van de Swarovski Welten is een restaurant/cafe te vinden waar ze naast heerlijke koffie ook een kleine kaart hebben met lunchgerechten en natuurlijk een mooie selectie aan taarten.

Het is helaas niet toegestaan om de wereld van Swarovski met een hond te bezoeken, er is bij de ingang wel een kennel met beperkte voorzieningen. De sleutel voor de kennel kun je bij de kassa vragen.