Alpbach in de zomer

Eigenlijk twijfelde ik of ik dit artikel wel moest schrijven, stiekem wilde ik dit geheim houden. Maar ik heb besloten om mijn geheime plekje in Oostenrijk toch met jullie te delen. Ga je mee naar het Alpbachtal?

Verscholen in een zijdal van de rivier de Inn ligt het Alpbachtal. Een gemoedelijke regio waar het heerlijk is om te wandelen, te fietsen en te genieten van de prachtige natuur. Wat ik nog steeds het meeste waardeer aan de dorpen Alpbach, Reith in Alpbachtal, Kramsach en Brandenberg is dat er geen hoogbouw en vooral geen betonbouw aanwezig is. Hier maakte iemand 50 jaar geleden een zeer wijs besluit door alleen bouwvergunningen af te geven als men bouwt in de originele bouwstijl van toen. Dat heeft er voor gezorgd dat de dorpen hun charme hebben en het typische karakter bewaard is gebleven.

Wat kun je doen in het Alpbachtal in de zomer

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Een week in het Alpbachtal staat volledig in het teken van wandelen. Waar je ook kijkt als je in één van de dorpen bent zie je bergen en bijna alle bergen, kun al wandelend ontdekken. Ook de dorpen zelf zijn het waard om te bezoeken, de traditionele houtbouw en de prachtige bloemen zorgen net voor dat stukje extra charme. Niet voor niets is Alpbach meermaals bekroond als mooiste bloemendorp van Oostenrijk.

Met kinderen naar Alpbach
© Alpbacher Bergbahn 

Enkele wandelingen die de moeite waard zijn:

  • De Tiefenbachklamm is een kloof en tijdens een warme zomerse dag de perfecte plek voor verkoeling. In Brandenberg begint deze drie uur durende wandeling door en langs een beek. In tegenstelling tot veel andere klammen in Oostenrijk ben je hier redelijk vrij en wordt je niet door hekken en andere versperringen tegengehouden om verkoeling te zoeken in het ijskoude water.
  • Wandelen naar de Gratlspitz – deze bergtop op net geen 1900 meter is een pittige klim, maar zeker de moeite waard. Ongeveer 3 uur heb je nodig om boven te komen en dat gaat deels over steile wandelpadden en soms wat ruiger gebied.

Wandelen met kinderen in het Alpbachtal

Familievriendelijke vakantie in Alpbachtal
©Alpbacher Bergbahn 

Kinderen gaan het helemaal te gek vinden in Alpbach, ze gaan met plezier mee wandelen. Als de wandeling natuurlijk naar Juppis Zauberwald in Reith of naar Lauserland in Alpbach gaat.

In Reith bij het bergstation ligt de toverwereld van Juppi. Een zipline, trampolines en diverse leuke speeltoestellen afgewisseld met een kleine kinderboerderij zorgen voor een paar uur vermaak.

In Albach neem je Wiedersberghorn kabelbaan naar boven en daar ligt het Lauserland. Ook hier tientallen leuke speeltoestellen met gave glijbanen. Wie van avontuur houdt, neemt de Lausersauser, één van de snelste rodelbanen van Tirol. Moe van het spelen en plezier maken? Dan even naar de Hornboden of naar de gezellige Dauerstoa Alm Hutte. Voor een koffie of iets lekkers. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de bergen.

Ben je in de zomermaanden in Alpbach? Dan krijg je bij veel hotels en appartementen de “Alpbachtalcard” Met deze kaart krijgt je veel korting op leuke dingen in de omgeving en mag je gratis gebruikmaken van de kabelbanen in de omgeving.

Vakantie in Alpbach boeken onze tips

TUI Hotels en appartementen met TUI garantieBekijk de aanbiedingen

Natuurhuisje Bijzondere vakantiehuisjesBekijk de aanbiedingen

Landal Landal vakantieparken Bekijk de aanbiedingen

Allcamps – Campings en glamping in VorarlbergBekijk de aanbiedingen

Forum Alpbach

Sinds 1945 vindt in Alpbach ieder jaar het Europese Forum Alpbach plaats. Veel sprekers en deelnemers met een affiniteit in wetenschap, handel, politiek, kunst en cultuur komen hier samen en discussiëren over actuele thema’s en proberen gezamenlijk een oplossing voor deze thema’s te vinden. Het Forum Alpbach wordt ook wel de Europese denkfabriek genoemd.

Niet alleen in augustus is het opvallende in de berg verbouwde congrescentrum het epicentrum van congressen. Het hele jaar door worden er congressen en seminars georganiseerd. In januari komen bijvoorbeeld alle timmermannen (zimmermeister) en meubelmakers (Tischlers) uit Oostenrijk naar Alpbach voor bijscholing en discussie. Goed om te weten is dat tijdens congressen de prijzen van de hotels in Alpbach hoger liggen dan normaal.

Restaurants in Alpbach en omgeving

In Tirol weten ze wat lekker eten is, naast de traditionele Oostenrijkse gerechten staan er op de menukaarten in de restaurants ook veel regionale gerechten op de kaart. Er wordt veel gebruikgemaakt de typische kaas uit het Alpbachtal. De Alpbacher Graukase. Een zeer magere kaas (minder dan 2% vet) met een vrij scherpe en sterke smaak. (Helaas ook een zeer scherpe reuk dus zeer goed verpakken in de koelkast)

Enkele goede restaurants in Alpbach om te eten zijn:

Restaurant/gasthof Roßmoos

Toch wel een geheimtip voor genieters van lekker eten en goede wijnen. Een culinaire belevenis in een traditioneel familiebedrijf. Mijn favorieten zijn onder andere de Schlickkrapfen met bruine boter en parmezaan. Deze kleine pakketjes met kaas, en spinazie zijn heerlijk in de hete boter. Een andere aanrader van de kaart als hoofdgerecht is de overheerlijke Tiroller Gröstl.

Gasthof Roßmoos ligt buiten Alpbach, vanuit het centrum is het ongeveer vijf kilometer wandelen of je neemt de taxi. Je kunt ook overnachten bij het Gasthof in de recentelijk gerenoveerde en gemoderniseerde woningen.

Gegevens:
adres: Alpbach 92
website: Rossmoos.at
Prijscategorie: €€

Jausenstation Zottahof

Op 1.200 meter hoogte net buiten de bebouwde kom van het dorp eet je de lekkerste Kaiserschmarrn van Oostenrijk. Het recept is al generaties lang een familiegeheim. Naast de Kaiserschmarrn staat natuurlijk een groot glas Löffelmilch. Een zoete warme melkdrank met een flinke scheut schnaps om er een bite aan te geven. In de traditionele stubbe is slechts plaats voor hooguit 20 personen. Neem onderweg naar het toilet niet de verkeerde deur want dan sta je in de stal tussen de koeien. Reserveren is niet mogelijk. Het kan dus zijn dat je even moet wachten of bij anderen aan één van de vier grote tafels moet aanschuiven.

Gegevens:
Adres: Alpbach 115
Prijscategorie: €

De Postalm

Zoals het hoort, heeft ieder Oostenrijks dorp een Hotel “zur Post” en een café-restaurant waar je na het wandelen lekker kunt hangen aan de bar of op het terras met een koud biertje of een Almdudler. Bij de Postalm hebben ze ook een kleine kaart met pizza’s en typische Oostenrijkse gerechten zoals een Wiener Schnitzel of een lekkere portie Gröstl.

Zodra de keuken sluit gaat de muziek wat harder en is de Postalm de place to be voor een feestje. In de zomermaanden zal dit wat rustiger zijn dan tijdens de wintersport.

Gegevens:
Adres: Alpbach 184B
Website: www.postalm-alpbach.at
Prijscategorie: €

Zirmalm

In Inneralpbach kun je lekker eten bij de Zirmalm, de kaart staat vol met gerechten uit Tirol en de porties zijn lekker groot. Niet alleen tref je in het restaurant veel toeristen aan, ook de lokale bevolking van Alpbach komt er graag eten en dat zegt wel wat. Gastvrijheid wordt in de Zirmalm met hoofdletters geschreven.

Gegevens:
Adres: Alpbach 469
Website: https://zirmalm.at/
Prijscategorie: €€

Restaurant Berghof

Een gezellig restaurant in het hartje van Alpbach is de Berghof, op de kaart veel regionale gerechten en op vrijdag vaak heerlijke spareribs. Geniet van het uitzicht op de bergen vanaf het terras. Erich en team zorgen voor de optimale gastvrijheid.

Gegevens:
Adres: Alpbach 379
Website: https://www.berghof-alpbach.com/de/der-gasthof/
Prijscategorie: €€

Accommodaties in Alpbach

De keuze uit accommodaties in Alpbach is groot, ondanks dat je in het dorp geen hoogbouw en megagrote hotels aantreft. Toch kan het vooral in het hoogseizoen voorkomen dat alles is volgeboekt. Helemaal als in de zomerperiode een seminar of congres gaande is in het eerder genoemde forum Alpbach.

Bekijk het aanbod hotels op Booking.com

titel foto:

© Alpbacher Bergbahn