Verplicht mee in de auto in Oostenrijk

Ga je met de auto op vakantie naar Oostenrijk? Controleer dan voor vertrek even deze belangrijke zaken. De onderstaande zaken moeten verplicht mee in de auto in Oostenrijk. De Oostenrijkse politie heeft af en toe van die momenten dat ze op de meest simpele dingen controleren en dit zijn dan van die dingen waar ze een vervelende bon voor moeten schrijven daarbij komt dat je deze bon als buitenlander direct mag betalen.

Gevaren driehoek

Natuurlijk hoop je dat ding nooit nodig te hebben, een gevarendriehoek is echter wel een verplicht onderdeel in je auto. Neem deze dus altijd mee.

Veiligheidsvestjes

Een veiligheidsvestje voor alle inzittenden van je auto is verplicht. De kleur van het vestje moet geel oranje of rood zijn met fluorescerende strepen)

Verbandtrommel

Een verbanddoos is verplicht in Oostenrijk en deze verbanddoos moet een houdbaarheidsdatum hebben, Is deze verlopen vervang dan je verbandtrommel. Hier controleert de politie de laatste tijd (iets te) fanatiek op.

De verbandtrommel moet trouwens ook mee op de motor en bromfiets. Daar zijn speciale waterdichte en vuil-bestendige varianten voor verkrijgbaar.

Autobaan vignet

Autobaan vignet flex tol sondermaut

Reis je over de autobaan in Oostenrijk dan is een autobaan vignet verplicht. Deze kun je van te voren kopen bij de winkels van de ANWB (met een kleine administratieve toeslag) of onderweg bij de tankstations voor de Oostenrijkse grens.

Verkeersregels in Oostenrijk

gebruik in Oostenrijk geen mobieltje achter het stuur

Lees alles over de verkeersregels in Oostenrijk, hoe snel mag je rijden, waar mag je parkeren en wat is er in Oostenrijk anders. Wij zochten de actuele regels voor je op en houden ze regelmatig voor je bij.

Bekijk de verkeersregels in Oostenrijk

Niet verplicht maar wel handig

De zaken die ik hieronder noem zijn niet verplicht in Oostenrijk maar wel handig om bij je te hebben. Het voorkomt veel erfenissen en misschien wel een vervelende bekeuring.

Reserve lampen

Ondanks dat het niet verplicht is om een setje reservelampen mee te nemen in je auto kan het geen kwaad om ze mee te nemen. Wordt je namelijk aangehouden vanwege defecte verlichting en kun je deze ter plekke repareren dan voorkom je daat een vervelende boete mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de gemoedstoestand van de agent. De prijs van een reserve setje is (bijna) altijd goedkoper dan de boete.

Ijskrabber, ruitensproeier-vloeistof en een sneeuwborstel

Rijden met ijs op de ramen is strafbaar en gevaarlijk. Daarom is een ijskrabber zeker in de winter een verplicht item in je auto.

De tank met ruitensproeier-vloeistof is altijd gevuld zodat je de voorruit altijd even kan schoonmaken. Let op dat je in de wintermaanden een vloeistof gebruikt die niet bevriest. Neem altijd een reserve fles mee zodat je onderweg kunt navullen.

Tip! Kijk voordat je gaat sproeien even in je achteruitkijkspiegel, motorrijders zijn over het algemeen niet blij met een gratis douche van ruitensproeier-vloeistof.

Is je auto bedekt met een laag sneeuw? Dan haal je deze voor vertrek van je auto. Dat gaat erg handig met een zachte borstel. Zelf heb je weinig last van de sneeuw maar diegene die achter je rijdt krijgt de volle laag. Het is strafbaar om andere verkeersdeelnemers te hinderen.

Vochtige doekjes zijn handig om je kentekenplaat, spiegels en achterlichten schoon te maken. Vooral in de wintermaanden worden deze namelijk snel smerig door het vuil op de weg. Je kenteken moet altijd leesbaar zijn. Niet alleen voor de politie ook voor de controle op tolvignetten en voor de digitale tolpoortjes op een aantal snelwegen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk

Het blijven vervelende dingen en je hoopt altijd dat je ze niet nodig hebt. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als de omstandigheden daar om vragen. Rij je zonder sneeuwkettingen toch een besneeuwde (berg)weg op en hinder je door je gestuntel het andere verkeer dan garandeer ik je niet alleen hard gelach, veel scheldpartijen maar ook een pittige prent van oom agent.

Wanneer winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn lees je hier: Verkeersregels Oostenrijk – Winterbanden