Flexibel tol betalen in Oostenrijk

Recentelijk introduceerde ASFINAG de flexibele tol optie. Door je kenteken in de webshop van de Oostenrijkse wegbeheerder te registreren en te koppelen aan je creditcard kun je moeiteloos doorrijden bij de tolpoortjes en dus flexibel tol betalen in Oostenrijk. Één keer per maand krijg je dan een factuur en deze wordt dan via je creditcard verder betaald. Superhandig dus en vooral heel erg efficiënt bij de drukke trajecten zoals de Brennerpas en de Tauern autobahn. 

Reis je vaak door of naar Oostenrijk dan weet je dat er naast het verplichte tolvignet voor Oostenrijk ook nog een aantal trajecten zijn waar je wat extra’s moet betalen. De Oostenrijkers hebben het namelijk best slim bekeken, de gebruiker betaald. Een eerlijk systeem.  Deze trajecten waar je extra tol moet betalen worden ook wel  “Sondermautstrecken” genoemd.

Het betalen van de tol ging tot voor kort heel ouderwets, je komt bij een tolhuisje aan, je geeft je creditcard of contant geld aan de kassier en de slagboom gaat open. Dat systeem blijft voorlopig zoals het is.  Er zijn echter wel wat aanvullingen op gekomen de laatste tijd. Zo is er al enige tijd Videomaut. Je koopt dan online via de shop van ASFINAG (de wegbeheerder) een trajectkaartje en kunt dan in het meest linkerspoor zonder te stoppen doorrijden.

Hoe werkt het flexibel tol betalen in Oostenrijk

Flexibel tol betalen in Oostenrijk

Door het kenteken van je auto te registeren in de webshop van Asfinag en deze vervolgens te koppelen aan je creditcard (Mastercard, Visa, Amex worden zonder problemen geaccepteerd) ben je verzekerd van een snelle doorgang. Aan het einde van de maand ontvang je dan een factuur en worden de kosten automatisch van je creditcard afgeboekt. Mocht dat een keertje niet lukken, dan krijg je automatisch een herinnering en een nieuwe betaalmogelijkheid per e-mail. Het kan dan wel zijn dat je dan even tijdelijk geen gebruik kunt maken van de Flex maut.

Let bij het naderen van de tolpoort goed op de beeldschermen langs de weg. Daar verschijnt een groene balk indien je kenteken geldig is en de betaling verwerkt kan worden. Of een rode balk als je kenteken niet herkend wordt of niet verwerkt kan worden. Verlaat dan de groene baan en neem één van de kassa’s.

Zodra de aanmelding voor FLEX maut zoals ze het noemen is gelukt ontvang je een e-mail met een bevestiging. Vanaf dat moment  heb je dus altijd een snelle optie om de tolpoorten te passeren. Kies altijd de meest linker baan of de baan aangeduid met “Digitale Streken maut” deze kun je herkennen aan een enorm groot groen bord. Daar hangen namelijk speciale camera’s die het kenteken van je auto in milliseconden herkennen en uitlezen en vergelijken met de data in de webshop. Zonder te stoppen kun je doorrijden en heb je weer vrij baan naar je bestemming in Oostenrijk of het zuiden. Let op! Deze baan is niet geschikt voor auto’s breder dan 2 meter en met een aanhanger.

Het systeem werkt nagenoeg foutloos. Toch komt het een enkele keer voor dat je kenteken niet wordt herkend. Dan word je naar het tolhuisje naast de groene baan geleid en daar ziet de controleur al heel snel dat alles in orde is. Mocht er toch iets niet kloppen, dan kun je daar alsnog je tol betalen met je creditcard of contant. 

Digitale tolvignetten in Oostenrijk

zoals gezegd, je betaald dus tol op de Oostenrijkse autobaan. Daar heb je een tolvignet voor nodig. Sinds enige jaren kun je deze ook in digitale vorm aanschaffen. Het vignet is dan gekoppeld aan je kenteken en dat scheelt je weer stickers plakken op je vooruit en nog handiger je hoeft niet meer naar de ANWB om het vignet te kopen. 

Een digitaal autobaanvignet voor Oostenrijk heeft wel één nadeel. Je moet ze minimaal 18 dagen voor vertrek kopen. Dat heeft te maken met de consumentenbescherming voor online-aankopen. Wil je het vignet toch eerder gebruiken geef dan tijdens het bestelproces aan dat je het vignet zakelijk koopt. Achteraf kun je dan niet meer reclameren dat je het vignet toch niet nodig had.  In de webshop kun je het digitale vignet betalen met Paypal. Je creditcard en in sommige gevallen ook met de diensten van Klarna.

terug

De 10 mooiste meren in Oostenrijk

Oostenrijk reisgids winnen?

volgende