Praktische informatie Oostenrijk (2024)

Oostenrijk doet al heel wat jaren mee in de top vijf van populaire vakantiebestemmingen. Zowel in de wintermaanden als in de zomer is het Alpenland populair. Daarom een handige pagina met algemene informatie Oostenrijk.

Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Oostenrijk handig verzameld. We zorgen regelmatig voor updates en omdat we zelf in Oostenrijk wonen is de informatie altijd actueel en passen we deze aan zodra er zich wijzigingen voordoen. Print deze informatie uit en stop het bij je reispapieren ik heb namelijk ook alle belangrijke telefoonnummers en adressen voor je opgezocht.

Mocht je onverhoopt toch iets zien wat niet klopt, neem dan even contact met ons op via het contactformulier. We passen dan zo snel mogelijk de fouten aan.

Handige telefoonnummers in Oostenrijk

Ik hoop het natuurlijk niet maar mocht je toch ooit problemen krijgen in Oostenrijk en je hebt één van de hulpdiensten nodig dan ben je in Nederland gewend om 112 te bellen. Dat kan in Oostenrijk ook. Maar…. Je komt dan terecht bij een telefooncentrale die je vervolgens aan de hand van je hulpvraag doorverbinden.

Dat kan sneller dacht men in Oostenrijk en daarom bel je in Oostenrijk rechtstreeks met de hulpdiensten in de plaats/dorp/regio waar je bent

Belangrijke Telefoonnummers in Oostenrijk

122 is het noodnummer voor de brandweer (Feuerwehr)
133 is het nummer voor de politie (Polizei)
144 is het nummer voor de Ambulance (Rettung)
140 is het nummer voor de Bergrettung (voor problemen in de bergen)
1450 heb je pijn maar twijfel je of het spoed is.

De Oostenrijkse ANWB (ÖAMTC) komt als je 120 belt, en mocht je leasemaatschappij een dealtje hebben gemaakt met de ARBÖ dan bel je 123

Heb je ergens pijn en twijfel je of het ernstig is? Bel dan 1450 De getrainde medewerkers stellen je dan een paar vragen en kunnen dan bepalen of je direct naar het ziekenhuis moet of een dag kunt wachten om de huisarts te bezoeken. Mocht het echt ernstig zijn, dan kunnen de medewerkers ook gelijk de juiste hulpdiensten sturen. 1450 is trouwens geen alarmnummer, de wachttijden kunnen hier best oplopen.

Veiligheid en criminaliteit

In vergelijking met de andere Europese landen is Oostenrijk een veilig land. Natuurlijk komt kleine criminaliteit ook in Oostenrijk voor. Helaas zijn er in Oostenrijk zakkenrollers actief en ander gajes wat van je spullen moet afblijven. Vooral op de drukke plekken in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen komt het helaas voor dat men graag gebruikmaakt van de onwetendheid van de toeristen.

praktische informatie Veiligheid in Oostenrijk

Ik woon nu enkele jaren in Oostenrijk en wat me vooral opvalt, is de zichtbaarheid van de politie. Zowel overdag als ‘s avonds zijn ze aanwezig in de grote steden en in de dorpen. In tegenstelling tot Nederland valt met de politie in Oostenrijk niet te spotten. Zodra je wat doet wat niet door de beugel kan wordt er in ieder geval passend gereageerd.

Ook bij verkeersovertredingen word je vaak direct op je gedrag aangesproken. Een boete moet je ook direct betalen. Dat moet cash en soms hebben ze agenten een pinautomaat bij zich. Een ritje naar een geldautomaat is vaak onderdeel van de service. Kun je de overtreding niet direct betalen dan krijg je een boete thuis gestuurd, deze is vaak duurder.

Verkeersregels in Oostenrijk
Boete/verkeersovertreding in Oostenrijk.

Gezondheidszorg

Ik hoop natuurlijk dat je tijdens je vakantie in Oostenrijk geen ziekenhuis of dokter moet bezoeken. Mocht het wel nodig zijn dan is het goed om te weten dat in Oostenrijk het gezondheidssysteem van hoge kwaliteit is. Het werkt wel een beetje anders dan in Nederland.

Naast normale ziekenhuizen zijn er in Oostenrijk ook veel privéklinieken. Over privéklinieken ga ik het niet hebben. Wel over de ziekenhuizen.

Ieder Bundesland heeft meerdere Landeskrankenhauser (afgekort tot LKH) hier kunnen bijna alle normale behandelingen worden gedaan. Heb je een ongelukje gehad op de skipiste en is het een eenvoudige botbreuk dan kun je vaak in de skigebieden ook terecht bij de huisarts. Deze hebben tegenwoordig alles in huis om röntgenfoto’s te maken en zelfs gipsen is bij veel huisartsen mogelijk.

Praktische informatie Oostenrijk (2024)

Is het wat gecompliceerder dan word je overgebracht naar een Unfallkrankenhaus (UKH) Daar kom je dan terecht op de eerste hulp en word je verder behandeld.

Neem altijd contact op met je reisverzekering, misschien hebben ze andere afspraken. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op de achterkant van je zorgpasje.

Apotheken

Nog iets op gezondheidszorg gebied wat iets anders is geregeld dan in Nederland zijn de apotheken. Alleen een apotheek mag medicijnen verkopen. In Oostenrijk valt praktisch alles wat met je gezondheid te maken heeft onder medicijnen. Paracetamol, Ibuprofen, en hoestdrankjes krijg je in Oostenrijk niet bij een drogist. Daarvoor moet je echt naar een apotheek.

Apotheken zijn in Oostenrijk van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur geopend (soms wel een middagpauze) en op zaterdag van 8 tot 12 uur.

Heb je medicatie nodig op een zondag of ‘s avonds laat? Bel dan de Apothekenruf op telefoonnummer 1455. Ze vertellen je dan welke apotheek nacht- en/of weekenddienst heeft. Alle apotheken met openingstijden en handige kaart staan op de website van de Apothekenkammer.

De meeste huisartsen in kleine dorpen waar een apotheek niet in de buurt is hebben vaak ook een beperkt assortiment aan medicijnen in huis. Deze dien je wel contact af te rekenen.

Ambassades in Oostenrijk

Altijd vervelend als je paspoort of ID-kaart verdwenen is. Mocht je er toch eentje nodig hebben, dan kun je terecht bij de Ambassade in Wenen.

Nederlandse en Belgische Ambassades in Oostenrijk

Opernring 5, 7e verdieping
1010 Wenen
Tel. (+43) (0)1 58 93 90
Meer informatie en openingstijden: Niederlandeweltweit.de

Belgische Ambassade

Schönburgstraße 10,
1040 Wenen
Tel. (+43)(0)1 50 20 70
Meer informatie en openingstijden: Diplomatie.belgium.be

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook nog een consulaat in Innsbruck, Salzburg en Graz. Hier kun je niet terecht voor identiteitspapieren. Deze hebben puur een formele handelsfunctie.

Feestdagen in Oostenrijk

Naast de gebruikelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren, Kerst en nieuwjaarsdag zijn er in Oostenrijk ook een paar extra feestdagen en natuurlijk is er een nationale feestdag in Oostenrijk.

Ik heb een handig overzicht gemaakt met alle actuele feestdagen in Oostenrijk.

Op officiële feestdagen zijn winkels, banken en apotheken altijd gesloten, behalve in toeristische gebieden en in wintersportplaatsen. Daar zijn veel winkels wel open.

Mobiele netwerken

Oostenrijk is altijd al een voorloper geweest op de mobiele netwerken. In de meeste steden in Oostenrijk al een 5G-netwerk actief en wordt actief gebouwd aan de verdere uitrol van het 5G-netwerk. Voor 2024 moet in heel Oostenrijk een volledig dekkend 5G-netwerk operationeel zijn.

Er zijn drie grote aanbieders in Oostenrijk en tientallen kleinere aanbieders die gebruiken van het netwerk van één van de drie grote aanbieders. Het mobiele internet is in de steden razendsnel. Ook op het platteland en in de bergen kan het snel zijn. Helaas komt het ook voor dat er geen bereik is. Probeer dan te wisselen tussen de netwerken. Met een Nederlandse of Belgische Simkaart en je roaming geactiveerd moet dat kunnen.

Magenta (fusie tussen T-Mobile en UPC), Drei en A1 zijn de grootste aanbieders. A1 heeft in Oostenrijk de beste netwerkdekking. Je kunt A1 het beste vergelijken met het Nederlandse KPN.

Telefoneren

Algemene informatie Oostenrijk - Telefooncel

Kijk niet raar op als je nog een telefooncel ziet in Oostenrijk. In praktisch ieder dorp staat nog wel een telefooncel. Volgens officiële cijfers zouden er in heel Oostenrijk nog 14.000 moeten staan. Een stukje wetgeving is daarvoor verantwoordelijk. Deze eist namelijk van A1 dat er in dorpen tot 1500 inwoners minimaal 1 telefooncel staat en in dorpen met 3000 inwoners 2 telefooncellen. Dat deze wet natuurlijk zwaar achterhaald is mag duidelijk zijn. Er gaan dus ook stemmen op om de wet aan te passen. Één ding is wel duidelijk, de telefooncel zal nooit uit het Oostenrijkse landschap verdwijnen.

Reisdocumenten

Oostenrijk is één van de deelnemers van het Verdrag van Schengen. Net als Nederland, Duitsland en België. Dat betekent dat je geen reisdocument nodig hebt om de grens te passeren. Nu wordt er echter wel streng gecontroleerd bij de grenzen tussen Oostenrijk en Duitsland in verband de toegenomen stroom vluchtelingen.

Toch is het handig om je ID-kaart of je paspoort mee te nemen. De politie kan er altijd om vragen en als je je niet kunt legitimeren is dat een grond om je aan te houden, zodat op het politiebureau alsnog je identiteit kan worden uitgezocht. Dat is echter geen gratis service.

Taal en dialect in Oostenrijk

Duits is de officiële taal in Oostenrijk. Alleen wel Duits met een paar aanpassingen. Iedere regio heeft een eigen dialect en dat maakt het soms lastig om Oostenrijkers te verstaan. Kom je er niet meer uit vraag dan of ze Hochdeutsch willen praten.

Gelukkig spreken de meeste Oostenrijkers ook wel een aardig woordje Engels, vooral bij toeristische bezienswaardigheden en in restaurants, hotels en musea.

Meer en meer musea en bezienswaardigheden in Oostenrijk werken met een zogenaamde audioguide. Een klein apparaatje in de vorm van een telefoon waarbij je kunt luisteren naar een soort van virtuele gids. Deze audioguides zijn vaak ook in het Nederlands beschikbaar.

Banken en geldzaken

In Oostenrijk betaal je met de euro, geld wisselen is dus niet meer nodig. Wel opvallend is dat in Oostenrijk de 1 en 2 cent muntjes nog volop gebruikt worden. Dus voor je het weet zit je portemonnee weer vol met koper.

Banken zijn er in Oostenrijk in overvloed. Zelfs het kleinste dorp heeft we een bank of een steunpunt van een bank. Bekende namen in het Oostenrijkse bankenwereldje zijn de Raifeissen Bank (door Oostenrijkers ook wel Raika genoemd) en de Sparkasse. Beide banken zijn in heel Oostenrijk vertegenwoordigd.

Kosten voor opname contant geld

Steeds meer banken in Oostenrijk verlangen een kleine vergoeding tussen de 2 en 5 euro voor een geldopname met een buitenlandse betaalpas. Geld opnemen kan echter ook bij enkele supermarkten, dan is het gratis wanneer je natuurlijk de boodschappen doet.

De Oostenrijkers zelf betalen vaak contant. Volgens een recent onderzoek betaald zeker 80% van de Oostenrijkers kleine bedragen cash (dat noem je bar). Bij veel kleinere winkels en in restaurants kun je ook niet met je betaalpas (karte) betalen. Ga je wandelen in de bergen neem dan zeker genoeg contant geld mee. De meeste berghutten hebben geen vaste telefoonlijn en dat is wel de basis waarop de betaalautomaten werken.

Geldzaken in Oostenrijk

Geld opnemen bij een geldautomaat

Een geldautomaat heet in Oostenrijk een Bankomat. Let goed op want tegenwoordig is geld opnemen met een buitenlandse bankpas in Oostenrijk niet altijd gratis. Bij de geldautomaten van de Raifeissen Bank betaal je tussen de 2 a 5 euro per opname extra. Dat geldt ook voor de vrije automaten van Euronext. Deze automaten staan in de regel in tankstations, bij bezienswaardigheden of bij een Trafik.

Let ook op het maximumbedrag voor buitenlandse opnames is vaak een maximum van 400 euro per dag. Wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld het hotel of je accommodatie wil betalen.

Creditcards

De gebruikelijkste creditcards zoals Mastercard en Visacard zijn in Oostenrijk algemeen geaccepteerd. De wat exclusievere kaarten zoals Diners en American Express zijn niet altijd even populair in Oostenrijk.

Vraag vooraf wel even of Creditcards worden geaccepteerd. Niet iedere ondernemer is er namelijk blij mee. Bij alle tankstations langs de autobaan worden alle creditcards wel geaccepteerd.

Roken

Oostenrijk was één van de laatste landen van Europa waar het roken in restaurants aan banden is gelegd. Pas eind 2019 kwam er een totaal rookverbod. Roken mag dus alleen nog buiten en op speciaal aangegeven plekken. In openbare gebouwen en het openbaar vervoer is roken niet toegestaan. Roken in een restaurant of café is niet meer toegestaan, alleen op het terras. Sta er trouwens niet raar van te kijken dat er toch gerookt wordt door de stamgasten.

Sigaretten en andere tabaksproducten mogen alleen verkocht worden bij een Trafik en bij een tankstation. De prijzen van tabak zijn in tegenstelling tot Nederland vrij. Dus het kan zomaar zijn dat een pakje peuken bij het tankstation langs de autobaan een paar euro duurder is. Toch ligt de prijs een stuk lager dan in Nederland.