Teken in Oostenrijk

Teek in Oostenrijk

Oostenrijk en actief in de buitenlucht zijn is ongeveer het motto van iedereen die tijdens de zomermaanden naar Oostenrijk gaat. Helaas zijn er in de zomermaanden ook teken in Oostenrijk. De zomermaanden hebben alleen wel een nadeel. De zomerse temperaturen zorgen namelijk voor een explosie van het meest vervelende insect wat we kennen, namelijk de teek.

De teek is op zich een klein zwart onschuldig lijkend beestje, teken leven van bloed en dan bij voorkeur het bloed van mensen en dieren. Een teek bijt zich bij voorkeur vast in de huid en zodra de teek verzadigd is (wat enkele uren tot dagen kan duren) laat de teek zich los en doet zijn ding weer. Van dat bijten merken we als mensen eigenlijk niets. Het is niet pijnlijk of voelbaar. Alleen zodra de teek zijn kaken vastzet in je huid brengt, is het risico op een infectieziekte groot. De teek kan namelijk de ziekte van Lyme en FSME (Tekencefalitis) met zich meebrengen en dat aan de gastheer (jij dus) overdragen. Beide ziektes hebben een heel vervelend ziektebeeld.

Wanneer loop je het grootste risico op teken in Oostenrijk?

Ik wil je natuurlijk niet bang maken met dit bericht alleen wel waarschuwen voor de gevolgen van een tekenbeet in Oostenrijk.

Het grootste risico om een teek op te lopen in Oostenrijk doet zich voor tijdens de warmere maanden, meestal van april tot en met oktober, wanneer teken actiever zijn. Deze kleine parasieten gedijen goed in vochtige bosrijke gebieden, graslanden en struikgewas, wat veel voorkomt in het Oostenrijkse landschap. Het hoogste risico op tekenbeten wordt vaak geassocieerd met buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen, fietsen en picknicken.

Specifieke regio’s in Oostenrijk met een verhoogd risico zijn onder andere de bergachtige gebieden, zoals de Alpen en de bossen in de regio’s zoals Stiermarken en Karinthië. Hier is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van lange kleding, het gebruik van insectenwerende middelen en regelmatige controles op tekenbeten na buitenactiviteiten.

De Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (ook wel Borreliose genoemd) komt slechts voor bij 2 op de 100 beten. Toch is het belangrijk om iedere tekenbeet te laten controleren want het ziektebeeld van Lyme is niet prettig. Hoe eerder de diagnose van de ziekte van Lyme gesteld kan worden hoe beter de behandeling met antibiotica zal aanslaan. Helaas is het niet mogelijk om je door middel van een inenting te beschermen tegen de ziekte van Lyme. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Draag bij wandelingen door het bos of hoog gras, bij voorkeur een lange broek of hoge sokken. Verder kun je je benen insmeren met een Anti Teken spray. Het is makkelijk aan te brengen en het flesje past makkelijk in je rugzak. Het middeltje bevat wel DEET daarmee ben je ook gelijk van muggen en andere insecten.

Gebruik het middel wel spaarzaam, DEET is namelijk niet het vriendelijkste middel voor je gezondheid.

De prijs van een flesje anti-Insect van Care +plus ligt tussen de 9 a 12 euro.

FSME of TBE van de teken in Oostenrijk

De ziekte van Lyme is vervelend, maar FSME of TBE is nog vervelender. Het veroorzaakt namelijk in het ernstigste geval een hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Een vervelende ziekte waarbij 50% van de patiënten altijd last blijft houden van restverschijnselen. Behandeling van FSME is helaas niet mogelijk. De teken in Oostenrijk zijn grotendeels drager van deze infectieziekte. 

Bescherming tegen tekenbeten

Bescherming is echter wel mogelijk want er bestaat een inenting tegen FSME. Deze entingen kun je in Nederland en België op steeds meer plaatsen laten zetten. Begin wel op tijd want om volledig beschermd te zijn heb je drie inentingen nodig binnen een tijdspanne van een jaar.

De entingen 1 en 2 mogen elkaar binnen 2 maanden volgen en enting 3 volgt dan 10 maanden later. De injecties zijn trouwens niet goedkoop reken op ongeveer 150 euro voor de 3 inentingen. Bekijk je aanvullende zorgverzekering goed. Misschien worden de vaccins vergoed.

Teken in Oostenrijk

Hoe verwijder je een teek

Tekentang

De teken in Oostenrijk zijn dus zoals je hierboven hebt gelezen erg lastig en ze komen helaas steeds meer voor. Zodra je dus gaat wandelen is een goede voorbereiding dus noodzakelijk. Vergeet dan ook niet om een tekentang of een tekenkaart mee te nemen. Met deze hulpmiddelen kun je een teek voorzichtig van je lichaam halen zonder dat het kleine etterbakje zijn volledig maaginhoud met alle gevolgen van dien nog even je je lichaam spuugt.  Een tekentang zit tegenwoordig in een goed gesorteerde verbandkoffer.

Verwijder een teek niet met alcohol en ga er ook niet zelf aan lopen plukken. Zodra je een teek met alcohol bedwelmd loopt je kans dat je zoals hierboven is beschreven alsnog de volle dosis gif in je lichaam krijgt. Wil je op zeker gaan dan neem je je de teek mee naar je huisarts indien je problemen krijgt met de infectie. 

Na iedere wandeling is het aan te raden om je lichaam goed te controleren, Teken zoeken bij voorkeur de holtes en plooien op. Dus check  je benen, je knieholtes en lies goed. Bij kinderen willen teken zich ook wel eens verstoppen rondom de haargrens.