Betalen in Oostenrijk (2024)

Hoe kun je betalen in Oostenrijk? Kan ik overal pinnen? Zijn er geldautomaten en wat kosten de belangrijkste levensmiddelen in Oostenrijk. Alles over geldzaken in Oostenrijk op deze pagina.

Contant geld in Oostenrijk

betalen in Oostenrijk doe je net als in Nederland met de euro. Dat is wel zo makkelijk. In tegenstelling tot in Nederland en België zijn in Oostenrijk de 1 en 2 cent muntstukken nog in gebruik en krijg je deze ook als wisselgeld terug. Je portemonnee zit dan ook snel vol met deze mini koperen muntjes.

Over het algemeen kun je praktisch overal nog met contant geld betalen in Oostenrijk. Pinnen kan bijna overal, er zijn echter nog steeds plekken waar pinnen niet mogelijk is. Denk aan een würstlstand in Wenen, of een “Trafik” voor je rookwaren. Deze accepteren eigenlijk alleen contant geld. Taxi’s worden langzaam aan voorzien van pinautomaten, maar het kan zijn dat je nog een taxi aantreft waar je niet kunt pinnen.

Berghutten en afgelegen plekken

In principe kun je op veel plekken betalen met je pinpas in Oostenrijk. Alleen in veel afgelegen plekken zoals in de bergen is geen telefoonlijn beschikbaar en is het mobiele netwerk onbetrouwbaar. Daar is pinnen dus niet mogelijk. Neem bij een wandeling in de bergen dus altijd voldoende contant geld mee.

Geldautomaten en pinnen

Banken zie je in tegenstelling tot in Nederland nog overal. Zelfs kleine dorpen hebben wel één of twee vestigingen van een bank. De Raiffeissen bank (Ook wel Raika genoemd) kun je vergelijken met de Rabobank en zie je overal in Oostenrijk.

Bij alle banken kun je geld opnemen. Er zijn vaak meerdere geldautomaten aanwezig. Zodra jouw bankpas is voorzien van een Maestro logo kun je daar terecht. Er is vaak wel een maximumbedrag wat je kunt opnemen. Dat bedrag ligt meestal rond de 400 euro per dag.

Houd er ook rekening mee dat diverse banken kosten in rekening brengen voor een geldopname met een buitenlandse pas. De hierboven genoemde Raiffeissen Bank rekent tussen de 2 en 4 euro extra.

Een geldautomaat noem je in Oostenrijk een “Bankomat.” deze herken je aan het logo hiernaast. Zodra je bij een bank komt met meerdere automaten zoek dan naar de automaat waar bij de tekst “Aufnahme” staat. Veel bankzaken kun je in Oostenrijk namelijk met een geldautomaat regelen.

Staan de geldautomaten in een afgesloten ruimte en gaat de deur na sluitingstijd niet open? Dan zit er vaak een kastje naast de muur waar je je bankpas in kunt stoppen, de deur opent dan vaak wel.

Een Bankomat kun je dankzij de website bankomatfinder.at makkelijk opzoeken.

Betalen in Oostenrijk met een creditcard

Creditcard in Oostenrijk

Een creditcard kan in Oostenrijk makkelijk zijn maar is niet noodzakelijk. Je kunt er vooral bij Hotels, sommige restaurants, tankstations en de tol op de Oostenrijkse autobanen makkelijk mee betalen.

In supermarkten en bij kleinere winkels heeft men liever geen creditcards. Dat komt vooral vanwege de commissie die een creditcardmaatschappij in rekening brengt.

De meest geaccepteerde creditcards in Oostenrijk zijn Visa en Mastercard. American Express en de overige kaarten worden lang niet overal geaccepteerd. Voor een huurauto in Oostenrijk heb je wel een creditcard nodig. Je moet namelijk een deel van de borg via je creditcard reserveren.

Je kunt met een creditcard in Oostenrijk ook geld opnemen bij een geldautomaat. Alleen zijn daar vaak hoge kosten aan verbonden. Deze kosten verschillen per bank en per creditcard. Het is dus lastig om daar een bedrag voor te nemen. Hou in ieder geval rekening met een bedrag rond de 10 euro.

Fooien geven in Oostenrijk

Tenzij anders vermeld is het bedieningsgeld in Oostenrijk bij de prijs inbegrepen. Bij duurdere restaurants staat nog wel eens de term “Tischgedeck” op de rekening. Dit bedraagt vaak een bedrag tussen de 2 en 4 euro.

Vooral in Wenen kom je dit tegen. Het is in mijn optiek niet meer van deze tijd en ik vind het eerlijk gezegd redelijk klantonvriendelijk om voor het dekken van de tafel geld te vragen.

Ik geef altijd een fooi in Oostenrijk als ik netjes geholpen ben. Ik rond het bedrag vaak af en zorg dat de fooi tussen de 5 a 10% van de rekening. De fooi geef ik trouwens altijd contant.

Bij een taxi is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden. Mits je tevreden bent over de verleende service. Een vieze taxi of onbeleefde chauffeur krijgt van mij niks.

Lees meer over fooi in Oostenrijk

Het prijsniveau in Oostenrijk

De prijzen van levensmiddelen in Oostenrijk liggen iets boven de prijzen in Nederland. Supermarkten zijn dus duurder en dan vooral in zuivel, groente en fruit. Gelukkig kun je in Oostenrijk ook winkelen bij de discounters.

betalen in Oostenrijk

Lidl is bijna overal wel aanwezig. In Oostenrijk zoek je tevergeefs naar de Aldi. Dat klopt want Aldi heeft in Oostenrijk een andere naam. Namelijk Hofer.

Het is een wat luxere Aldi dan dat we in Nederland en België zijn gewend. Naast een ruim assortiment aan eigen merk producten verkoopt deze “Aldi” ook merk producten en beschikken de meeste filialen over een bakkerij.

De prijzen in de grote steden zoals Salzburg, Wenen en Graz en in de toeristische gebieden liggen vooral in de restaurants beduidend hoger dan in de rest van het land. Hou daar rekening mee als je door Oostenrijk reist.

Prijspijl 2024

Recept Wiener Schnitzel
 • Overnachting in een jeugdherberg € 35- € 45
 • Overnachting in een motel of gasthof € 79 – € 129
 • Overnachting in luxe hotel € 120 – € 150
 • Overnachting camping € 29 – € 49 (seizoen en locatieafhankelijk)
 • Maaltijd (dagmenu (Tagesmenu) in een eenvoudig restaurant €12 – € 18
 • Diner drie-gangen in restaurant € 35- € 45
 • Pizza € 11 – € 18
 • Broodje Döner € 4,50 – € 7,50
 • Broodje kaas € 2,50 – € 4
 • Braadworst bij een Würstlstand € 4- € 5
 • Big Mac® € 5,20
  Menu bij McDonalds: € 10,50
 • Schnitzel (varkensvlees) € 11 – € 17
 • Schnitzel (kalfsvlees) € 22 – € 28
 • Kop koffie € 3,20 – € 4,70 (in Wenen is koffie kult, dus duurder)
 • Bier (0,5l) € 4,50 – € 5,50
 • Wijn € 3,50 – € 6,00
 • Frisdrank € 3,50 – € 4,50