Gasthofen en Pensions in Oostenrijk

Traditioneel, eenvoudig, doeltreffend en zeer prijs gunstig, dat zijn woorden die een Gasthof in Oostenrijk of een pension goed beschrijven, nu zijn deze factoren zeer afhankelijk van de locatie en de aangeboden diensten. De meeste Gasthofen bieden een eenvoudige kamer met een douche en wat voorzieningen zoals een TV en (draadloos) internet. Verder is een eenvoudig Oostenrijk ontbijt vaak inclusief en voor een klein bedrag extra kan men ook voor het avond eten terecht.

Een gasthof is vaak een familiebedrijf, al generaties lang in de familie en vaak blijft dat ook zo.  Een groot voordeel van een gasthof is dat de gastvrijheid hier nog met hoofdletters wordt geschreven.

Een gasthof in Oostenrijk heeft ook een wettelijke status, er is zelfs een stukje over geschreven in een wetboek, één van de regels is dat een gasthof tot 2.00 uur ’s nachts mag schenken. Dat wil zeggen dat de bar en de uitgifte van dranken tot 2.00 is toegestaan.

Overnachten in een gasthof is een aanrader. Je krijgt vaak veel lokale kennis en leert de Oostenrijkse keuken op een interessante manier kennen. Een gasthof is vaak een belangrijk ontmoetingspunt in een dorp.

Culinair?

Dat hangt een beetje van de waard af, sommige gasthofen weten zich te specialiseren in de lokale keuken of hebben een gethematiseerde kaart met streekproducten. Vaak eten gasten voor weinig van een speciale dagkaart met een “Tagesmenu”  De keuken is voornamelijk Oostenrijk waarbij veel vlees toch wel de basis is van de meeste gerechten.

Het oudste Gasthof

Volgens het dikke Guiness book of records staat het oudste Gasthof van Europa in de stad Salzburg, sinds 803 is de Stiftskeller in het Klooster St. Peter in de Mozart-stad een gasthof en kan men hier overnachten en eten.