Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn was de zomerresidentie van de Oostenrijkse Keizerlijke familie. Dit paleis is één van de meest indrukwekkende barokke paleizen van Europa Logisch dat dit prachtige bouwwerk en de tuinen een plek hebben gekregen op de wereld-erfgoedlijst van UNESCO.  Bij een bezoek van Schloss Schönbrunn gaat het niet alleen om het slot, vergeet zeker de tuinen, de Gloriette, het doolhof en het Palmenhuis niet. 

De geschiedenis van Schloss Schönbrunn

Het Schloss Schönbunn werd gebruikt als zomerresidentie door de Keizerlijke familie en al sinds 1569 in het bezit van de Habsburgers. Besef je wel dat het slot toen nog in een parkachtige omgeving stond ver van de drukte van de stad. Het werd eerst als jachthuis gebouwd en vervolgens volledig opnieuw ontworpen en gebouwd als zomerresidentie. 

Het paleis werd één van de hoogtepunten van het politieke leven in Wenen. In Schönbrunn werden belangrijke afspraken gemaakt en de strategieën en het beleid van het Habsburgse rijk gemaakt. 

Belangrijke gebeurtenissen in Schloss Schönbrunn

  • Keizer Franz Joseph werd geboren in 1830
  • Maria Theresia hield in de ronde Chinese zaal geheime conferenties met haar kanselier
  • Op zesjarige leeftijd gaf Wolfgang Amadeus Mozart een concert in de Spiegelzaal
  • Napoleon ontmoette zijn generaals in de Vieux Laque kamer en woonde in 1805 in Schloss Schönbrunn

De Kamers in Schloss Schönbrunn

De kamers in het slot zijn voornamelijk ingericht in de Rococo stijl. Vooral weelderig met pluche tapijten, grote schilderijen en zijden wandbekleding. Aan geld hadden de Habsburgers geen gebrek en dat liet men graag zien. De Meeste muren en plafonds in Schönbrunn zijn wit gelakt en hebben accenten van bladgoud. Met andere woorden overweldigend en dat voor de zomerresidentie.

Tijdens de rondleiding krijg je diverse kamers te zien, zowel de werkkamers, de privé-kamers en de badkamer met schoonheidssalon van Sissi en Marie Antoinette. In totaal krijg je van de 1.441 kamers !!! slechts 40 kamers te zien tijdens de rondleiding door het paleis. 

Bezoek Schönbrunn met een gids

Bezoek Schloss Schönbrunn met een ervaren gids, met dit ticket wat je online van te voren kunt bestellen sla je de lange rij over voor de kassa. (dat scheelt je op een drukke dag zeker 30 minuten in de rij staan) Je krijgt inside information van een beëdigde gids. Je bezoekt de tuinen en de 22 belangrijkste kamers van het slot.

Bezoek Schloss Schonbrunn met gids
  • Bezoek het indrukwekkende zomerpaleis van de keizerlijke familie
  • Reis door de tijd terwijl de gids je door het paleis leidt
  • Voorkom de stress van lang in de rij staan en zorg voor een ontspannen bezoek aan Schloss Schönbrunn.

De tuinen en het park van Schloss Schonbrunn

De prachtige tuinen van Schloss Schonbrunn

Het interieur van het paleis is natuurlijk heel bijzonder om te zien, alleen laten we de omgeving niet vergeten. De tuinen zijn misschien nog wel fascinerender en het mag een wonder heten dat deze nog steeds in een uitmuntende staat zijn. Hier werken dagelijks tientallen tuinmannen- en vrouwen met veel passie aan. De tuinen weerspiegelen dezelfde barokke stijl van het paleis. 

Het park van Schloss Schönbrunn is zo groot dat het naast de tuinen ook een eigen doolhof heeft, een orangerie, een botanische tuin (Palmenhaus) en een Dierentuin. 

De Gloriette

Aan het einde van het park vindt je de Gloriette, een arcadenboog met een indrukwekkende keizerarend uit het neoclassicisme. Vanaf het dak van de arcade krijg je een prachtig uitzicht over de tuinen en het Schloss Schönbrunn. In het café kun je genieten van de lekkere Weense koffie specialiteiten. (niet goedkoop).

Orangerie/Palmenhaus

De oranjerie (één van de grootste ter wereld) ook wel de wintertuin, was één van de populairste plekken in het park voor de keizerlijke feesten. In het naastgelegen Palmenhaus welke werd gebouwd in 1883 kun je een groot aantal exotische planten uit diverse klimaatzones bewonderen. De temperatuur in het palmenhaus is zelfs in de wintermaanden tropisch.

Het Doolhof

Het doolhof in het park is het grootste doolhof van Oostenrijk, het bestaat eigenlijk uit drie delen en is een leuke uitstap voor gezinnen in Wenen. Het doolhof zelf is zeker niet makkelijk te noemen en wie de uitgang éénmaal heeft gevonden wordt beloond op een prachtige speeltuin. Ideaal dus voor kinderen.