Vakantie in Opper-Oostenrijk

Oostenrijk deelt al jaren een top drie notering in de populaire vakantiebestemmingen met Duitsland, Frankrijk en Spanje. Wie dan kiest voor een vakantie in Oostenrijk reist dan vaak naar Tirol of naar Karinthië. Dat je best jammer want er is zoveel meer te zien en te doen in Oostenrijk. Een van deze onbekende vakantieregio’s is Opper-Oostenrijk. Bij de Oostenrijkers zelf beter bekend als Oberösterreich.

Waar ligt Opper-Oostenrijk?

Het Bundesland grenst aan Duitsland en aan de Tsjechische grens. Het strekt uit tussen het Boheemse (Beierse) woud en de Alpen van het Salzkammergut. In Oostenrijk grenst het Bundeland land aan Nieder-Oestereich, de Steiermark, en aan het bundesland Salzburg. De hoofdstad van Opper-Oostenrijk is Linz.

Een paar cijfers en wetenswaardigheden over Opper-Oostenrijk

Er wonen in het vierde bundesland van Oostenrijk ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Het Bundesland is op 19 km² na 12.000 vierkante kilometer groot.

Op de onderstaande kaart kun je goed zien waar de deelstaat ligt. Op de kaart zie ook je ook de verdeling in de zogenaamde kwartieren. Daarover later meer.

Het landschap van Oberösterreich is zeer wisselend, van dichte bossen met veel dennenbomen tot de vlaktes met glooiende weilanden aan de oevers van de Donau tot de uitlopers van het Salzkammergut. De hoogste berg is de Hohe Dachstein met 2995 meter hoogte, één van de hoogste bergen van Oostenrijk. Grote steden zijn er in Oberoestereich nauwelijks. De grootste stad is bovendien de hoofdstad.

In Linz wonen 208.000 inwoners. Linz was lang een stad waarin het eigenlijk alleen om staal draaide. De grote staalfabrieken van Voestalpine (vergelijkbaar met de hoogovens in Nederland) heeft in Linz haar hoofdkantoor. Voestalpine is vooral gespecialiseerd in de productie van spoorrails.

Tips om te doen in Opper-Oostenrijk

  • Bezoek Hallstatt het ansichtkaart-dorp (en van de Frozen films)
  • Ontdek één van de zoutmijnen in het Salzkammergut
  • Bezoek de beroemde Stift Melk
  • De Donauradweg kruist Opper-Oostenrijk en passeert steden en dorpjes zoals Grein
  • Bezoek één of meerdere kastelen in Opper-Oostenrijk. Burg Grein of Schloss Ort.
  • Bezoek het historische centrum van Gmunden en ga met de kabelbaan naar boven naar de Treeptop walk.

De kwartieren in Opper-Oostenrijk

Net als het bundesland Neder-Oostenrijk is Opper-Oostenrijk ook ingedeeld in zogenaamde kwartieren. Deze hebben in tegenstelling tot de verdeling in Neder-Oostenrijk geen specifieke eigenschappen. De kwartieren delen de deelstaat in vieren. Dit is nog een overblijfsel uit de tijd van de Habsburgers die in de 18de en 19de eeuw veel te zeggen hadden over een groot deel van Europa en nog steeds diep verweven zijn in de Oostenrijkse geschiedenis.

Het Mühlviertel

Het rustige en bijna sprookjesachtige landschap van het Mühlviertel wordt omsloten door de Duitse en Tsjechische grens. De grens loop door het Beierse woud. Het rustige landschap met de dichte dennenbossen en de weilanden doet eerder gemoedelijk aan. Verwacht in het Mühlviertel zeker geen massatoerisme.

Er zijn diverse leuke wandel- en fietsroutes en de regio zet zichzelf de laatste jaren goed op de kaart als alternatief voor het drukke Beierse woud. Ondanks dat de naam Mühlviertel doet vermoeden dat het een landschap is vol met molens is de naam niet verbonden met de molens maar met de twee rivieren de Kleine Mühl en de Große Mühl.

In het Mühlviertel tref je op de buitenwijken van de hoofdstad Linz na geen grote steden aan. De kleine soms wat ingeslapen dorpen zijn aandoenlijk. En soms tijdens een dorpsfeest zoals het opzetten van de meiboom of een ander feest ontzettend gezellig.

Freistadt in Opper-oostenrijk

De Oude binnenstad van het stadje Freistadt moet wel gezien worden tijdens een bezoek aan Oberösterreich. De stadsmuren en de stadspoorten zijn nog volledig intact. Wie wat langer wil blijven kan in Freistadt ook de gezellige brouwerij van het Freistadter bier bezoeken.

Toerisme is in dit deel van Oberösterreich niet de belangrijkste bron van inkomsten. Het Mühlviertel is vooral bekend vanwege de grootschalige landbouw. Er wordt ondertussen wel veel geïnvesteerd in nieuwe fietsroutes en natuur-educatie routes door de regio. Op steeds meer plekken worden nieuwe hotels geopend en campings gemoderniseerd.

Het Innviertel

Het innviertel ijshut noordwestelijke deel van Opper-Oostenrijk. Het is een beetje te vergelijken met een ruwe diamant. Het kwartier ligt tussen de Salzach, de Inn en de Donau. De grootste stad in het Innviertel is Braunau am Inn. Deze stad beschrijven we hier verder niet, de geschiedenis van dit stadje is namelijk niet zo leuk. Wel interessant is de barokke binnenstad van het stadje Schärding.

Het Innviertel ligt tegen de grens het Beieren aan. Wat ze in Beieren kunnen doen ze in het Innviertel misschien wel beter, gekscherend zeggen de locals wel eens dat achter iedere heuvel een brouwerij staat. Er zijn veel kleinere lokale brouwerijen in dit deel van Oostenrijk te vinden. Logisch wat in de regio wordt ook veel hop aangebouwd.

Ook in het Innviertel is toerisme niet de belangrijkste bron van inkomsten. Er wordt net als in het Mühlviertel wel veel geïnvesteerd in wandel- en fietsroutes.

Hausruckviertel

In het zuidwesten ligt het Hausruckviertel, ook wel Hausruckkreis genoemd. Het deel van het bundesland werd zo genoemd vanwege de bergketen die eigenlijk het grootste deel van het gebied doorkruist.

Traunviertel

Het laatste viertel wat we bespreken is het Traunviertel. Het grenst aan het bundesland Salzburg. Het landschap is totaal anders dan de andere drie delen van Opper-Oostenrijk. Het is ruiger, wilder en toeristisch veel interessanter. Vooral de omgeving rond Gmunden, Steyr, de Traunsee en het Salzkammergut zijn leuke plekken om te bezoeken. Natuurlijk mag Hallstatt niet ontbreken als je het Salzkammergut bezoekt.

Bezienswaardigheden in Opper-Oostenrijk

Hallstatt ligt in Opper-Oostenrijk

Weet je nog wat een ansichtkaart is? Precies een mooie kaart met prachtige foto’s van je vakantiebestemming. Wie in Oostenrijk is kan niet om de foto’s van het Salzkammergut en het stadje Hallstatt. Nu ligt het Salzkammergut precies op de grens tussen Opper-Oostenrijk, Salzburgerland en de Steiermark, maar Hallstatt ligt toch echt in Opper-Oostenrijk. Daarmee heeft het Bundesland echt een toeristische zevenklapper te pakken. Het Idyllische dorpje wordt jaarlijks door ruim een half miljoen toeristen bezocht. Dat heeft natuurlijk wel wat invloed op de levenskwaliteit van de slechts 1000 inwoners.

Niet ver van Hallstatt ligt de Wolfgangsee, met aan de oevers het gezellige dorp Sankt Wolfgang waar Keizer Josef I maar al te graag verbleef. Over de Wolfgangsee kun je een boottocht maken en op de Schafberg kun je de steilste tandradbaan van Oostenrijk vinden. De liefhebbers van oude (stoom)treinen vergapen zich aan de oude locomotieven.

Stift Melk

De Stift Melk is een benedictijns klooster dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De prachtige barokke gebouwen, de weelderige tuinen en het prachtige uitzicht over de Donau maken dit een bijzondere plek die gezien mag worden in Ober-Österreich

Ontdek de betoverende schoonheid van de Traunsee, een van de mooiste en diepste meren van Oostenrijk. Geniet van watersportactiviteiten, maak wandelingen langs de oevers en bezoek het historische Schloss Ort.

Gmunden en Schloss Ort

Als je er dan toch bent dan is een bezoek aan de schilderachtige stad Gmunden, de moeite waard. Verken de kleurrijke straten, bewonder het historische stadhuis en geniet van een ontspannen boottocht op het meer. Of ga met de kabelbaan naar boven en loop over één van de mooiste tree-top walks van Oostenrijk.

Bad Ischl is een elegant kuuroord, waar keizer Franz Joseph I van Oostenrijk en keizerin Elisabeth (Sissi) ooit verbleven. Verken het keizerlijke park en geniet van ontspannende wellnessfaciliteiten Laat je verrassen door de gezellige binnenstad en ga koffiedrinken met een lekker taartje.

Breng een bezoek aan de bruisende hoofdstad van Opper-Oostenrijk, Linz. Verken de historische oude stad, bewonder moderne kunst in het Lentos Kunstmuseum en geniet van een wandeling langs de rivier de Donau.

Linz

Het oude centrum van Linz wat zoals hierboven al is beschreven een echte staalstad is, heeft ook enkele interessante bezienswaardigheden. Zoals het Hauptplatz en de Mariendom. Het Ars Electronica Center is een bijzonder museum voor jong en oud. In het museum van de toekomst vindt je interessant exposities over hoe we vermoedelijk in de toekomst leven. Alleen al het markante gebouw is een bezichtiging waard.

Klimaat Oberösterreich

De seizoenen in Oberösterreich zijn totaal verschillend. Je kunt de herfst en de lente goed met elkaar vergelijken. Alleen dan wel tegenovergesteld. Het kan namelijk aan het begin van de lente nog vriezen, en dat zie ook weer terug aan het einde van de herfst.

De zomermaanden zijn in dit deel van Oostenrijk warm en zonnig. Hou altijd rekening met het onverwachte want een zomerse dag kan door een stevige regenbui met flinke onweersbuien flink afkoelen. Ga nooit de bergen in zonder een goede voorbereiding.

In de wintermaanden daalt de minimumtemperatuur vaak tot onder het vriespunt, hoe hoger geleden hoe kouder het vaak is. Er zijn zes kleine skigebieden in deze Oostenrijkse deelstaat te vinden.

Hoe kom je in Oberösterreich?

De reis naar Oberoestereich kun je op verschillende manieren doen. Ik heb ze hieronder voor je beschreven. Ondanks dat er uitstekend openbaar vervoer aanwezig is, is een eigen auto toch wel het handigst om alle bezienswaardigheden te bekijken.

Met de auto naar Oberösterreich

Oberösterreich ligt op ongeveer 9 uur rijden van Nederland en België. Vanuit Duitsland volg je eigenlijk alleen de A3 richting Passau en rijd je zo de deelstaat in. Na de grensovergang splitst de autobaan zich in de richting van de belangrijkste steden zoals Steyr, Linz en Wels. Vergeet niet dat je voor alle autobanen in Oostenrijk een tolvignet nodig hebt.

Met de trein naar Oberösterreich

Verhoudingsgewijs is deze deelstaat in Oostenrijk zeer goed verbonden met het internationale netwerk van treinen vanuit grote delen van Europa. Bijna alle internationale treinen moeten namelijk door Oberösterreich en stoppen vaak op de stations van Wels en Linz. Vaak is ook een Alternatief als Salzburg of het Duitse Passau aan te raden. Vanuit deze steden kun je dan een andere verbinding sneller op de plek van bestemming komen. Internationale treinkaartjes vanuit Nederland boek je natuurlijk via de website van NS international .

Vanuit de belangrijkste stations zoals Linz, Wels en Attnang-Puchheim zijn de verbindingen naar de andere steden en dorpen goed. In tegenstelling tot Nederland en België zijn alleen de verbindingen niet zo regelmatig. Zorg dus voor een goede planning. Deze kun je onder andere maken via de website van de Oostenrijkse spoorwegen.

Met het vliegtuig naar Oberösterreich

Vanuit Nederland en België zijn er geen directe naar luchthavens in de deelstaat. Ik raad je ook aan te vliegen naar Wenen of Salzburg en dan verder te reizen met de trein. Niet alleen zijn deze vluchten veel voordeliger, ze zijn ook sneller en gaan meerdere keren per dag. Met een kleine opmerking dat de luchthaven van Salzburg alleen door Transavia wordt bediend in de vakantieperiodes en niet iedere dag vertrekt. Meer informatie over de vliegtickets van Transavia naar Oostenrijk.

Vakantie in Oberösterreich

De regio leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie. Het aanbod aan accommodaties is groot. Van eenvoudige boerencampings tot super-de-luxe hotels met dito wellnessvoorzieningen Maar ook vakantie op de boerderij bij Urlaub am Bauernhof is absoluut een aanrader als je met bijvoorbeeld het gezin op reis gaat.

Kamperen in Oberösterreich kan op enkele plekken, vooral rondom de Donau zijn veel campings te vinden. Gericht op de bezoekers met een caravan of camper maar ook op fietsers met een klein tentje die de beroemde Donau-Radweg aan het fietsen zijn.