De Donauradweg van Passau naar Wenen

Stel je voor: je fietst van Passau naar Wenen, langs een van de meest adembenemende rivieren van Europa, omgeven door een panorama dat elke dag lijkt te veranderen. Dit is de Donauradweg, een fietspad dat je meeneemt op een onvergetelijke reis langs de majestueuze Donau. Van de historische stad Passau tot de iconische straten van Wenen, deze route staat bekend als een van de meest pittoreske en populaire fietsroutes in Europa. Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon wilt genieten van een ontspannen tocht, de Donauradweg biedt voor ieder wat wils.

Lengte en locatie van de Donauradweg

Donauradweg fietsen van Passau naar Wenen

De Donauradweg strekt zich uit over een indrukwekkende afstand van 365 kilometer. Beginnend in Passau, een charmante stad aan de grens van Duitsland, ontvouwt deze route zich langs de kronkelende Donau tot aan het levendige hart van Wenen. Je doorkruist pittoreske dorpjes en enkele van de meest fascinerende steden van Oostenrijk, zoals Linz, de culturele hoofdstad en de prachtige Stift Melk met zijn beroemde abdij. Deze reis, vaak gekozen door fietsliefhebbers wereldwijd, biedt een unieke kans om de rijke cultuur en geschiedenis van Oostenrijk te ontdekken.

Langs de oevers van de Donau, door wijngaarden en serene bossen

Terwijl je peddelt langs de Donauradweg, word je omgeven door een steeds veranderend decor van natuurlijke schoonheid. Van weelderige wijngaarden en uitgestrekte velden tot serene bossen en de rustgevende oevers van de Donau, elke kilometer brengt een nieuw en boeiend uitzicht. Je zult versteld staan van de manier waarop de landschappen overgaan, en hoe elk uitzicht een uniek verhaal vertelt. Fietsen langs deze route biedt een onvergelijkbare ervaring, waarbij je de essentie van Oostenrijks natuurlijke pracht niet alleen ziet, maar ook voelt en beleeft.

Cultureel en historisch belang

Grein is één van de stop plekken tijdens de Donauradweg van Passau naar Wenen

De Donauradweg is niet alleen een reis door adembenemende landschappen, maar ook een duik in de rijke geschiedenis en cultuur van Oostenrijk. Je fietst langs historische steden zoals Krems, een prachtige stad die bekend staat om zijn wijnbouw en barokke architectuur. In Linz, een stad die een mix van het oude en het moderne vertegenwoordigt, ontdek je de culturele schatten zoals het Ars Electronica Center en de oude binnenstad. Verder richting Wenen, kom je langs het majestueuze Stift Melk, een Benedictijner abdij die trots uitkijkt over de rivier. Deze abdij is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een cultureel erfgoed dat getuigt van de diepe religieuze en historische wortels van de regio.

De Donauradweg is geschikt voor alle niveaus

De Donauradweg fietsroute Passau - Wenen

Of je nu een beginnende fietser bent of al vele kilometers in de benen hebt, de Donauradweg is voor iedereen toegankelijk. Het pad kent een overwegend vlak terrein, wat het ideaal maakt voor ontspannen fietstochten. De goed onderhouden fietspaden zorgen voor een veilige en comfortabele reis. Langs de route zijn er voldoende rustpunten, overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden, waardoor het een perfecte keuze is voor zowel gezinnen als solo-avonturiers.

Highlights van de Donauradweg

Naast de historische steden en het natuurlijke schoon, biedt de Donauradweg tal van andere hoogtepunten. Een bezoek aan de Wachau-vallei, bekend om zijn prachtige wijngaarden en idyllische dorpjes, is een must. In Tulln, een stad die bekend staat om zijn kunst en tuinen, kun je even pauzeren en genieten van de serene omgeving. Voor natuurliefhebbers is het Nationaal Park Donau-Auen, een van de laatste grote overstromingsgebieden in Midden-Europa, een onvergetelijke ervaring. Terwijl je Wenen nadert, word je verwelkomd door het iconische stadsbeeld, waar de combinatie van keizerlijke paleizen, moderne architectuur en levendige culturele scènes een passend hoogtepunt vormt van je fietsavontuur langs de Donauradweg.

De Donauradweg van dag tot dag

Fiets de Donauradweg in je eigen tempo, dan geniet je het meest van deze prachtige fietsroute. Wij hebben de route in 8 dagen (7 nachten) gefietst. Lees je onze dag-tot-dag routebeschrijving.

In dit handige overzicht vind je alle informatie over de etappes van de Donauradweg per dag:

Veelgestelde vragen over de Donauradweg

Heb ik een speciale fiets nodig?

Iedere fiets met versnellingen is voor de Donauradweg geschikt. Een sportieve fiets maakt de fietstocht wel prettiger. Je kunt de fietsroute ook met een e-bike afleggen.

Kan ik mijn e-bike onderweg opladen?

Bij de meeste hotels en overnachtingsplekken kun je de fiets opladen. Indien je de accu kunt loskoppelen kun je deze ook op je hotelkamer opladen. Neem dan wel je lader mee.

Is de Donauradweg geschikt voor kinderen?

Zeker weten, de fietsroute is niet moeilijk en je fiets het grootste deel over autoluwe paden. Ideaal om met je gezin te fietsen. Als de kinderen geen moeite hebben om meer dan 50 kilometer per dag te fietsen zou dit geen probleem moeten opleveren.

Zijn er onderweg plekjes om te lunchen?

ja, je kunt natuurlijk in één van de vele restaurants bezoeken. De meeste hebben tussen de middag een speciaal dagemenu voor de fietsers. Langs de route zijn ook tientallen picknickbankjes te vinden waar je zelf even een broodje kunt eten.

Moet ik de hotels vooraf boeken?

We raden in het hoogseizoen en in de weekeinden aan je accommodatie vooraf te boeken. De Donauradweg is een populaire route.

Kan ik ook kamperen?

Langs de route is wildkamperen niet toegestaan, er zijn langs de route wel tientallen campings te vinden.

Is de route goed aangegeven?

Vanaf Duitsland is de route met wegwijzers zeer goed aangegeven. Je kunt op de bordjes ook de bezienswaardigheden en eventuele alternatieve routes zien.